Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her er Obamas kjeller-hemmelighet

Offentliggjort i kveld etter mye press fra ølhunder.

AVSLØRER OPPSKRIFTEN: Obamas sjefskokker viser i kveld hvordan man lager den forjettede «Honey Ale», et hjemmebrygget øl presidenten selv har tatt iniativet til å lage.
AVSLØRER OPPSKRIFTEN: Obamas sjefskokker viser i kveld hvordan man lager den forjettede «Honey Ale», et hjemmebrygget øl presidenten selv har tatt iniativet til å lage. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er liten tvil om hva amerikanske - og kanskje norske - ølentusiaster kommer til å bruke kjelleren til de neste ukene, etter at verdens mest fasjonable mikrobryggoppskrift omsider ble offentliggjort i kveld.

Det skjedde etter at øleksperter i USA har klødd seg i skjegget i ett år for å finne ut hva Barack Obamas hjemmelagde favorittøl egentlig er laget av.

Serverte VIP-gjester Obama er den første  residenten som har satt i gang ølbrygging i Det hvite hus, noe som har skapt stor entusiasme blant hobbyalkoholprodusentene i landet.

Bildene av «Honey Ale» fra Det hvite hus dukket første gang opp da presidenten serverte brygget til gjestene sine under Super Bowl og på St. Patrick's Day i fjor, men hypen startet for alvor å vokse da det ble kjent at Obama alltid tar med seg noen flasker av ølet når han reiser rundt på valgkamparrangementer.

Det hvite hus har gjort et spøkefullt poeng av å ignorere maset om oppskriften, noe som har utløst alt fra underskriftskampanjer til innsynsbegjæringer etter den amerikanske offentlighetslovgivningen.

- Jeg kjenner ikke til noen planer per i dag om å avsløre den hemmelige oppskriften, sa Obamas pressetalsmann Jay Carney da han ble spurt om den på en pressekonferanse for en uke siden.

Men på onsdag, da Obama svarte på spørsmål fra brukerene på nettjenesten Reddit, svarte han «snart!» på utålmodige forespørsler om ølet.

Fritidsaktivitet Det var en av sjefskokkene i Det hvite hus, Sam Kass, som i kveld publiserte oppskriften (se til høyre) på begge bryggene som lages på kjøkkenet og i kjelleren i 1600 Pennsylvania Avenue - en ale og en porter, begge med egenprodusert honning. Akkurat nå jobber kokkene med et tredje brygg, en hveteøl-variant.

- President Obama har betalt  for alt utstyret og ingrediensene, og kokkene har syslet med det på fritida. Nå har det blitt en fantastisk ny tradisjon her i Det hvite hus, sier Kass.

Oppskriften på honning-alen er en egenutviklet versjon av en gammel ingrediensliste fra en lokal bryggmester. Det Hvite hus ser ut til å bruke utstyr som er tilgjengelig for alle dedikerte hjemmebryggere.

HER ER'N: Oppskriften på ett av de to bryggene som lages i Det hvite hus.
HER ER'N: Oppskriften på ett av de to bryggene som lages i Det hvite hus. Vis mer

Ledsaget av en video (se over) kan de nå lese i detalj hvilken malt, humle og gjæringsprosess som skal til for å gjenskape det presidenten heller i glassene.

Det vil si, auraen av å tilsette honning fra Michelle Obamas bikuber klarer kanskje ikke amatørene å tappe på flaske.

SKÅL: «Honey Ale» fanget ølentusiastenes interesse da det begynte å dukke opp når Obama skulle servere gjester noe kaldt i glasset. Foto: Det hvite hus / Pete Souza
SKÅL: «Honey Ale» fanget ølentusiastenes interesse da det begynte å dukke opp når Obama skulle servere gjester noe kaldt i glasset. Foto: Det hvite hus / Pete Souza Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media