VIL DREPE: USAs president Barack Obama mener han lovlig kan beordre drap på amerikanske statsborgere mistenkt for terror uten noen form for rettssak. Foto: AFP PHOTO/Jewel Samad
VIL DREPE: USAs president Barack Obama mener han lovlig kan beordre drap på amerikanske statsborgere mistenkt for terror uten noen form for rettssak. Foto: AFP PHOTO/Jewel SamadVis mer

Her er Obamas «license to kill»

President Barack Obama kan beordre drap på terrormistenkte amerikanere. Slike operasjoner har i to år foregått fra en hemmelig dronebase i Saudi-Arabia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Det hemmelige notatet fra det amerikanske justisdepartementet ble lekket til NBC News og avslører hvordan presidenten mener han uten rettssak kan beordre drap på amerikanske borgere som antas å være «senior operasjonelle ledere» i al-Qaida eller en «tilknyttet styrke».

Obama har trappet kraftig opp bruken av førerløse dronefly mot terrorceller i land som Jemen, Somalia, Pakistan og Afghanistan og mener det er et spørsmål om nasjonal sikkerhet. Samtidig har dronene, ifølge en rekke anslag, tatt livet av hundrevis av uskyldige.

I september 2011 ble den amerikanske statsborgeren og antatte al-Qaida-lederen Anwar al-Awlaki drept av en drone i Jemen. Seinere ble al-Awlakis sønn, Abdulrahman (16) og to andre amerikanere drept i nye angrep. Ingen av dem var siktet eller tiltalt av amerikanske myndigheter for terroraktivitet. Disse angrepene, og andre skal de siste to åra ha foregått fra en hittil hemmelig amerikansk base i Saudi-Arabia, skriver New York Times.

Tre kriterier Obama-administrasjonen mener, ifølge notatet, at de kan beordre drap på amerikanske borgere dersom tre kriterier er oppfylt:

DRONE: Et førerløst dronefly flyr over det sørlige Afghanistan. Obama-administrasjonen har trappet kraftig opp bruken av droner mot antatte terrorceller. Foto: AP Photo/Kirsty Wigglesworth
DRONE: Et førerløst dronefly flyr over det sørlige Afghanistan. Obama-administrasjonen har trappet kraftig opp bruken av droner mot antatte terrorceller. Foto: AP Photo/Kirsty Wigglesworth Vis mer

• Den mistenkte må utgjøre en «nær forestående trussel».
• Det vil ikke være «gjennomførbart» å ta den mistenkte til fange.
• Angrepet må gjennomføres utfra «krigslovens prinsipper».

Ifølge notatet er det ikke nødvendig at «USA har klare beviser for et spesifikt angrep mot amerikanske personer eller interesser i nær framtid». I stedet åpnes det for at en «informert myndighetsperson på høyt nivå» kan avgjøre at den amerikanske borgeren «nylig» har vært involvert i «aktiviteter» som utgjør en trussel om voldelige angrep og at «det ikke finnes noe bevis som antyder at han har forlatt slike aktiviteter».

- Sjokkerende misbruk Mange reagerer sterkt, og 11 senatorer fra begge partier krever at Obama offentliggjør alle notater om saken.

- Dette er det dypt foruroligende dokument, og det er vanskelig å tro det ble laget i et demokrati basert på maktfordelingsprinsippet. Det oppsummerer i kalde ordelag en sjokkerende misbruk av autoritet - en selverklært makt til å definere amerikanere for å være en trussel for så å drepe dem langt unna en krigsarena og uten at rettsvesenet blir involvert verken før eller etterpå, sier direktør i borgerrettighetsorganisasjonen ACLU, Hina Shamsi, i en pressemelding.

DRONEARKITEKT: John O. Brennan (t.h.) var president Barack Obamas antiterrorådgiver og hovedarkitekten bak det omfattende droneprogrammet. Nå har Obama nominert Brennan som ny CIA-sjef. I dag er det høring om nominasjonen i Senatet.Foto: AFP PHOTO/Jewel Samad
DRONEARKITEKT: John O. Brennan (t.h.) var president Barack Obamas antiterrorådgiver og hovedarkitekten bak det omfattende droneprogrammet. Nå har Obama nominert Brennan som ny CIA-sjef. I dag er det høring om nominasjonen i Senatet.Foto: AFP PHOTO/Jewel Samad Vis mer

- Presidenten tar sitt ansvar veldig alvorlig. Bruken av droner skjer på en måte som er fullstendig i tråd med grunnloven og alle gjeldende lover, svarer Obamas pressetalsmann, Jay Carney, på kritikken.

Notatet ble sendt til flere senatorer i fjor sommer og ble lekket denne uka. Det skjedde etter all sannsynlighet fordi hovedarktitekten bak Obamas droneprogram, hans tidligere antiterrorådgiver John O. Brennan, i dag skal i høring i kongressen fordi han er nominert som ny CIA-sjef.