Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her er Obamas menn på plass i Oslo

Presidenten vurderer å bli flere dager i Oslo.

DISKUTERER: En amerikansk delegasjon kartlegger mulighetene for at Barack Obama kan bo på Grand Hotel i Oslo. Foto: Henning Lillegård/DAGBLADET
DISKUTERER: En amerikansk delegasjon kartlegger mulighetene for at Barack Obama kan bo på Grand Hotel i Oslo. Foto: Henning Lillegård/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Torsdag kveld landet et trettitalls Obama-utsendte amerikanere i Oslo.

Blant disse var en rekke ansatte i Secret Service, får Dagbladet opplyst.

Delegasjonen brukte gårsdagen til å stille spørsmål og saumfare stedene det er aktuelt for USAs president og fredsprisvinner Barack Obama å besøke under fredsprisbesøket 10. desember.

Fortroppen var innom Nobelinstituttet, Grand Hotel, Slottet og rådhuset.

— Gruppen ønsker ikke å komme med noen kommentarer nå. Delegasjonen er her for å se og stille spørsmål. Så drar de hjem til USA for å diskutere. Den endelige avgjørelsen om hvem som kommer og hvor lenge de blir, vil bli annonsert gjennom Det hvite hus, sier informasjonssjef ved den amerikanske ambassaden, Hillary Olsin Windecker, til Dagbladet.

ØKT TRUSSELBILDE: Få dager før han ble valgt til president, talte Barack Obama utendørs i Chester i Pennsylvania. Som vanlig fulgte Secret Service og politiet godt med. Obama fikk Secret Service-vakter 18 måneder før han ble valgt. Foto: REUTERS/Jason Reed/Scanpix
ØKT TRUSSELBILDE: Få dager før han ble valgt til president, talte Barack Obama utendørs i Chester i Pennsylvania. Som vanlig fulgte Secret Service og politiet godt med. Obama fikk Secret Service-vakter 18 måneder før han ble valgt. Foto: REUTERS/Jason Reed/Scanpix Vis mer

Vurderer overnatting
To uker er gått siden det ble kjent at Obama stakk av med årets fredspris. Planleggingen av fredprisarrangementete er i full gang. Vanligvis arrangerer Nobelinstituttetet tre dagers program til ære forfredsprisvinneren. Obama blir garantert ikke så lenge, men nå kan det se ut til at presidenten vurderer å bli mer enn én dag i Oslo, og at kona Michelle også blir med.

— Vi har fått inntrykk av at kona vil være med, men har litengrunn til å tro at barna blirmed. Men ingenting er endelig, sier Nobelinstituttets direktør, Geir Lundestad, til Dagbladet.

Nobelkomiteen vil klare å gjennomføreet Nobelprogram på én dag, men ønsker gjerne litt mer tid for å ære årets prisvinner.

— De vil i hvert fall bli her den 10., men det er ikke umulig at de blir litt den 11. desember og, sier Lundestad. At fredsprisvinner Barack Obama utvider Oslo-besøket så mye at han rekker den årlige fredspriskonserten fredag kveld, er imidlertid lite sannsynlig, etter det Dagbladet erfarer.

Konsert uten Obama
Da daværende president Bill Clinton var i Oslo i oktober 1999, bodde han på Hotel Plaza og leide samtlige 673 rom. Men fortroppen hadde ikke Radisson Blu Plaza Hotel på sin sjekkeliste i går.

— Jeg har ikke noen kjennskap til at det er en delegasjon i Oslo nå, og jeg hadde jo fått vite det hvis de kom, sier administrerende direktør på Plaza, Tarje Hellebust,til Dagbladet.

KJØRER STANDSMESSIG: Delegasjonen var ordknapp da Dagbladet kontaktet dem angående oppholdet. Foto: Henning Lillegård/DAGBLADET
KJØRER STANDSMESSIG: Delegasjonen var ordknapp da Dagbladet kontaktet dem angående oppholdet. Foto: Henning Lillegård/DAGBLADET Vis mer

— Er du skuffet?

— Nei, vi har fullt hotell i perioden. Men får vi noen henvendelse, skal vi jo se hva vi kan gjøre, sier direktøren.

Enormt oppbud
Under Clinton-besøket var hovedstaden beleiret av rundt 700 tungt bevæpnede politifolk, utstyrt med automatvåpen, revolvere og hunder.

Søppelkasser ble fjernet, kumlokk sveiset igjen og parkeringshuset under hotellet ble tømt av frykt for bomber og bilbomber.

Barack Obama mottar nå flere drapstrusler enn noen andre presidenter, så sikkerhetsoppbudet blir enormt i desember.

KOMMER KANSKJE: Michelle Obama vurderer å reise til Oslo. Foto: AFP PHOTO/Mandel NGAN/Scanpix
KOMMER KANSKJE: Michelle Obama vurderer å reise til Oslo. Foto: AFP PHOTO/Mandel NGAN/Scanpix Vis mer

Den amerikanske delegasjonen som var her nå, er også bare en forsmak av hva som vil komme. En langt større gruppe mennesker vil komme for å planlegge tureni tida framover, får Dagbladet opplyst fra den amerikanske ambassaden.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media