VED FRONTEN: Jemenittiske soldater sitter på en stridsvogn utenfor byen Zinjibar i Sør-Jemen, der harde kamper mellom myndighetene og det som skal være al-Qaida-grupperinger har funnet sted de siste ukene. Nå trapper Obama-administrasjonen opp den militære støtten, og sender inn spesialsoldater som skal gi råd til den jemenittiske hæren. Foto: REUTERS/Det jemenittiske forsvarsdepartementet/NTB Scanpix
VED FRONTEN: Jemenittiske soldater sitter på en stridsvogn utenfor byen Zinjibar i Sør-Jemen, der harde kamper mellom myndighetene og det som skal være al-Qaida-grupperinger har funnet sted de siste ukene. Nå trapper Obama-administrasjonen opp den militære støtten, og sender inn spesialsoldater som skal gi råd til den jemenittiske hæren. Foto: REUTERS/Det jemenittiske forsvarsdepartementet/NTB ScanpixVis mer

Her er Obamas nye krig

Det hvite hus trapper opp bombekrigen, og sender spesialsoldater inn i Jemen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


Obama-administrasjonen trapper ned i Irak og Afghanistan, men øker tilstedeværelsen andre steder i Midt-Østen. Nå ser det ut til at Obama øker trykket i Jemen.

En lokal gren av al-Qaida har kontrollert deler av Sør-Jemen siden det brøt ut opptøyer i landet i fjor vår.

Nylig meldte Det hvite hus at amerikanske spesialsoldater blir sendt inn i landet, som ligger helt sør på den arabiske halvøya.

Soldatene skal fungere som rådgivere for den jemenittiske hæren, som skal være i ferd med en storoffensiv mot al-Qaida-grupperingene i sør, skriver Aftenposten i dag.

Spion-krangel
For seks dager siden ble den ettersøkte jemenitten Fahd Mohammed Ahmed al-Quso drept av amerikanske bomber, og for to dager siden ble ytterligere syv drept i et nytt bombeangrep. Alle skal være tilknyttet al-Qaida.

Amerikanske myndigheter har vært på jakt etter al-Quso siden angrepet på marineskipet USS Cole i oktober 2000, der 17 amerikanske soldater mistet livet.

Det ble først meldt at angrepene kom som en følge av at den amerikanske etteretningstjenesten CIA har lyktes i å infiltrere al-Qaida-gruppen i Jemen. Siden skrev flere britiske medier at infiltratøren var britisk statsborger, og rekruttert av den britiske etteretningstjenesten MI6.

Avisen The Guardian skriver i dag at lekkasjene om den britske agenten har skapt spenning mellom britisk og amerikansk etterretning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Amerikanske bomber
Det har lenge vært kjent at det amerikanske militæret bruker ubemannede fly - såkalte droner - til å drepe utpekte mål i Afghanistan, Pakistan og Irak. Den siste tiden har det også blitt rapportert om droneangrep i Jemen.

For to uker siden snakket Det hvite hus for første gang åpent om angrepene, som i følge Obamas anti-terror-rådgiver John Brennan blir brukt til å drepe Al-Qaida-operatører i «krigssoner» også utenfor Afghanistan.

Samtidig ble det kjent at Obama-administrasjonen utvider bruken av droner i Jemen.

Tidligere har det amerikanske militæret hatt tillatelse til å drepe jemenitter de kjente identiteten til, og som var bekreftet som lovlige mål.

Nå har Obama gitt CIA myndighet til å drepe mennesker i Jemen som den amerikanske etteretningstjenesten ikke har identifisert, skriver The Washington Post.

  Omstridte droner
Det amerikanske militæret har brukt droner i flere år. Dronene er svært omstridt, og tallet på antall drepte varierer sterkt.

I følge den britiske organisasjonen Bureau of Investigative Journalism kan så mange som 687 ha blitt drept i droneangrepene bare i Jemen de siste årene.

Mellom 55 og 105 av dem kan ha vært sivile, i følge organisasjonen.

Ifølge den amerikanske nyhetstjenesten The Long War Journal, som skal gode kilder i amerikansk etteretning, har 101 mennesker blitt drept av amerikanske droner bare i år, men bare en av dem var sivil.

DRONEKRIG: Ubemannede fly - såkalte droner - har til nå blitt brukt i Afghanistan, Pakistan og Irak. Nå trapper Obama opp bruken av dronene i Jemen. Foto: AP Photo/Kirsty Wigglesworth/NTB Scanpix
DRONEKRIG: Ubemannede fly - såkalte droner - har til nå blitt brukt i Afghanistan, Pakistan og Irak. Nå trapper Obama opp bruken av dronene i Jemen. Foto: AP Photo/Kirsty Wigglesworth/NTB Scanpix Vis mer