Her er Obamas nye krig

Det hvite hus trapper opp bombekrigen, og sender spesialsoldater inn i Jemen.

VED FRONTEN: Jemenittiske soldater sitter på en stridsvogn utenfor byen Zinjibar i Sør-Jemen, der harde kamper mellom myndighetene og det som skal være al-Qaida-grupperinger har funnet sted de siste ukene. Nå trapper Obama-administrasjonen opp den militære støtten, og sender inn spesialsoldater som skal gi råd til den jemenittiske hæren. Foto: REUTERS/Det jemenittiske forsvarsdepartementet/NTB Scanpix
VED FRONTEN: Jemenittiske soldater sitter på en stridsvogn utenfor byen Zinjibar i Sør-Jemen, der harde kamper mellom myndighetene og det som skal være al-Qaida-grupperinger har funnet sted de siste ukene. Nå trapper Obama-administrasjonen opp den militære støtten, og sender inn spesialsoldater som skal gi råd til den jemenittiske hæren. Foto: REUTERS/Det jemenittiske forsvarsdepartementet/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


Obama-administrasjonen trapper ned i Irak og Afghanistan, men øker tilstedeværelsen andre steder i Midt-Østen. Nå ser det ut til at Obama øker trykket i Jemen.

En lokal gren av al-Qaida har kontrollert deler av Sør-Jemen siden det brøt ut opptøyer i landet i fjor vår.

Nylig meldte Det hvite hus at amerikanske spesialsoldater blir sendt inn i landet, som ligger helt sør på den arabiske halvøya.

Soldatene skal fungere som rådgivere for den jemenittiske hæren, som skal være i ferd med en storoffensiv mot al-Qaida-grupperingene i sør, skriver Aftenposten i dag.

Spion-krangel
For seks dager siden ble den ettersøkte jemenitten Fahd Mohammed Ahmed al-Quso drept av amerikanske bomber, og for to dager siden ble ytterligere syv drept i et nytt bombeangrep. Alle skal være tilknyttet al-Qaida.

Amerikanske myndigheter har vært på jakt etter al-Quso siden angrepet på marineskipet USS Cole i oktober 2000, der 17 amerikanske soldater mistet livet.

Det ble først meldt at angrepene kom som en følge av at den amerikanske etteretningstjenesten CIA har lyktes i å infiltrere al-Qaida-gruppen i Jemen. Siden skrev flere britiske medier at infiltratøren var britisk statsborger, og rekruttert av den britiske etteretningstjenesten MI6.

Avisen The Guardian skriver i dag at lekkasjene om den britske agenten har skapt spenning mellom britisk og amerikansk etterretning.

Amerikanske bomber
Det har lenge vært kjent at det amerikanske militæret bruker ubemannede fly - såkalte droner - til å drepe utpekte mål i Afghanistan, Pakistan og Irak. Den siste tiden har det også blitt rapportert om droneangrep i Jemen.

For to uker siden snakket Det hvite hus for første gang åpent om angrepene, som i følge Obamas anti-terror-rådgiver John Brennan blir brukt til å drepe Al-Qaida-operatører i «krigssoner» også utenfor Afghanistan.

Samtidig ble det kjent at Obama-administrasjonen utvider bruken av droner i Jemen.

Tidligere har det amerikanske militæret hatt tillatelse til å drepe jemenitter de kjente identiteten til, og som var bekreftet som lovlige mål.

Nå har Obama gitt CIA myndighet til å drepe mennesker i Jemen som den amerikanske etteretningstjenesten ikke har identifisert, skriver The Washington Post.

  Omstridte droner
Det amerikanske militæret har brukt droner i flere år. Dronene er svært omstridt, og tallet på antall drepte varierer sterkt.

I følge den britiske organisasjonen Bureau of Investigative Journalism kan så mange som 687 ha blitt drept i droneangrepene bare i Jemen de siste årene.

Mellom 55 og 105 av dem kan ha vært sivile, i følge organisasjonen.

Ifølge den amerikanske nyhetstjenesten The Long War Journal, som skal gode kilder i amerikansk etteretning, har 101 mennesker blitt drept av amerikanske droner bare i år, men bare en av dem var sivil.

DRONEKRIG: Ubemannede fly - såkalte droner - har til nå blitt brukt i Afghanistan, Pakistan og Irak. Nå trapper Obama opp bruken av dronene i Jemen. Foto: AP Photo/Kirsty Wigglesworth/NTB Scanpix
DRONEKRIG: Ubemannede fly - såkalte droner - har til nå blitt brukt i Afghanistan, Pakistan og Irak. Nå trapper Obama opp bruken av dronene i Jemen. Foto: AP Photo/Kirsty Wigglesworth/NTB Scanpix Vis mer