EKSKLUSIV: Denne bilen er forbeholdt USAs 44. president, og vil ikke bli solgt til noen andre.  Foto: SECRET SERVICE
EKSKLUSIV: Denne bilen er forbeholdt USAs 44. president, og vil ikke bli solgt til noen andre. Foto: SECRET SERVICEVis mer

Her er Obamas nye panserlimo

Første bilde av «Cadillac One» kom i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Washington D.C. er snudd på hodet de siste dagene før Obamas innsettelsesseremoni på tirsdag, som kommer til å bli den dyreste noensinnne.

Det første offisielle presidentportrettet av Obama er offentliggjort, samtidig som det kommer stadig flere detaljer om eks-senatorens kommende hverdag som verdens kanskje mektigste statsleder.

Om det er et frynsegode eller et slitsomt sikkerhetstiltak avhenger nok av hvem man spør, men i dag publiserte Secret Service også de første bildene av den splitter nye limousinen som skal sørge for trygg forflytning av presidenten på bakken.

Men hemmeligholdet rundt luksusbilen er svært omfattende, og nesten ingen detaljer fra konstruksjonen er bekreftet.

Det eneste som er klart er at limousinen er en spesialbygd svart Cadillac, selv om den ikke engang ligner på noen bestemt modell som er tilgjengelig på markedet.

Produsenten General Motors vil ikke engang gå ut med hvilke materialer som har blitt brukt i tidligere presidentkjøretøyer, men ifølge sikkerhetsekspereter er den nye bilen bygd for blant annet å kunne motstå et vedvarende terrorangrep med for eksempel raketter, og for å kunne kjøre videre selv om alle dekkene er punkterte.

OPPGRADERT: Slik ser limousinen til George W. Bush ut. Obama får altså en ennå mer forbedret utgave.
OPPGRADERT: Slik ser limousinen til George W. Bush ut. Obama får altså en ennå mer forbedret utgave. Vis mer

I tillegg er bilen, av media døpt «Cadillac One» (siden presidentens fly har kallesignal «Air Force One»), selvsagt utstyrt med alt av kommunikasjonsutstyr og luksusinnredning.

Obama er en forkjemper for miljøvennlige hybridbiler, og CNN konstaterer at det tross alt er en slags hybrid han nå blir utstyrt med - riktignok mellom en stridsvogn og en bil, og neppe særlig drivstoffbesparende. Andre sammenligner bilen med en «bunker som tilfeldigvis har hjul».

Etter at John F. Kennedy ble skutt og drept da han satt i en åpen bil i Dallas 22. november 1963, har alle presidentlimousiner vært utstyrt med tanke på attentatforsøk - og det er grunn til å tro at Obamas transportmiddel er det sikreste noensinne.

Superlimousinen vil bli bruk for første gang under innsettelsesparaden på tirsdag, da bilen skal kjøre Obama ned Pennsylvania Avenue i hovedstaden.

FØRSTE PORTRETT: Dette er det offisielle portrettbildet av president Obama - og det første slike som er tatt med digitalkamera.  Foto: PETE SOUZA / DET HVITE HUS / SCANPIX
FØRSTE PORTRETT: Dette er det offisielle portrettbildet av president Obama - og det første slike som er tatt med digitalkamera. Foto: PETE SOUZA / DET HVITE HUS / SCANPIX Vis mer