Her er Obamas nye supermissil

X-51 kan treffe hvor som helst i verden på under en time.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Dersom strategene i Pentagon får viljen sin, vil det ikke være et sted på kloden som kan være trygg for USAs nye supermissil.

Kryssermissilet X-51 skal kunne treffe mål hvor som helst i verden på under en time.

Det nye vidunderet er designet til å ha en fart på 5800 kilometer i timen. Det er nesten sju ganger så fort som tradisjonelle Tomahawk-missiler.

Kunne tatt bin LadenAmerikanerne husker med gru 20. august 1998, da flåtestyrken anført av hangarskipet USS Abraham Lincoln skjøt Tomahawk-missiler mot en al-Qaida-leir i det østlige Afghanistan. Da hadde de Osama bin Laden i siktet.

Men med en fart på 885 kilometer i timen tok det to timer før kryssermissilet traff målet. Da hadde bin Laden allerede forflyttet seg, mindre enn en time i forveien, ifølge Richard A. Clarke, tidligere anti-terrorsjef og rådgiver for president George W. Bush.

Lærdommen av angrepet mot bin Laden og 11. september-angrepet gjør at det amerikanske forsvaret er overbevist om at evnen til å kunne respondere raskt på trusler vil være helt avgjørende.

Minutter kan være forskjellen på liv og død.

OMFATTENDE: Dette viser testing av antenner på missilet. Foto: USS Air Force
OMFATTENDE: Dette viser testing av antenner på missilet. Foto: USS Air Force Vis mer

- Vi vet hvordan vi kan treffe med presisjon. Vi vet hvordan vi kan treffe mål langt unna. Det som gjelder nå er spørsmålet om tid, sier generalløytnant Robert C. Kehler til magasinet Popular Mechanics.

- Målet er å kunne slå til hvor som helst på jorda i løpet av 60 minutter, sier Kehler.

Som atomvåpenX-51-missilet er del av våpenprogrammet Prompt Global Strike, som har vært under utvikling siden 90-tallet. Målet er å utvikle konvensjonelle våpen som har samme kapasitet som atomvåpen.

Først ut er en oppdatert versjon av Trident II-missilene. X-51 kryssermissilet vil være nestegenerasjons. Ifølge Boeing er det planlagt fire testflyvninger i løpet av 2010.

Utviklingsprogrammet, som går under navnet «X-51A WaveRider», er et samarbeid mellom det amerikanske luftforsvaret, den militære forskningsinstitusjonen DARPA, og forsvarsindustrigigantene Pratt & Whitney Rocketdyne og Boeing.

Spørsmålet alle stiller seg nå, er imidlertid om USA kan utvikle et slikt våpen uten å sette i gang et nytt, kostbart våpenkappløp.

SUPERKRAFT:  Det er jetmotorveteranene Pratt & Whitney som står for utviklingen av motoren, som bygger på scramjet-prinsippet. Foto: Pratt & Whitney Rocketdyne
SUPERKRAFT: Det er jetmotorveteranene Pratt & Whitney som står for utviklingen av motoren, som bygger på scramjet-prinsippet. Foto: Pratt & Whitney Rocketdyne Vis mer

Russisk skepsisPresident Barack Obama har allerede bedt Kongressen om 250 millioner dollar til videre utvikling av hypersoniske teknologier, der deler av forskningen går ut på å utvinne energien av sjokkbølgene som skapes av et superraskt missil, til å øke farten ytterligere.

Obama-administrasjonen, som fikk Russland til å undertegne en historisk nedrustningsavtale for to uker siden, har på samme tid gjort det klart at de legger stor prestisje i å utvikle våpen som X-51.

De ambisjonene vekker naturligvis skepsis hos Russland og Kina. Russlands utenriksminister Sergei Lavrov advarte tidligere denne måneden at de «neppe vil akseptere en situasjon der atomvåpen forsvinner, men våpen som er like farlige og destabiliserende kan havne i hendene på enkelte medlemmer av verdenssamfunnet», skriver britiske The Times.

General Juri Balujevskij, nestleder i Russlands nasjonale sikkerhetskomité, mener USAs initiativ til atomnedrustning ikke kommer av USAs ønske om fred, men fordi «de kan drepe ved hjelp av konvensjonelle høypresisjonsvåpen»

Dean Cheng, forsker ved den konservaitve tankesmia Heritage Foundation mener Obama forsøker å ri to hester samtidig.

- Det hvite hus følger en strategi som er selvmotsigende. Uttad forsøker de å gi andre nasjoner forsikringer, men de likevel trolig vil føre til større ustabilitet og usikkerhet. Dette er ikke veien til en ny Nobels fredspris, skriver Cheng i en fersk artikkel.

HYPERSONISK: Supermissilet får en fart på 5800 kilometer i timen - nesten fem ganger lydens hastighet. Foto: Pratt & Whitney Rocketdyne
HYPERSONISK: Supermissilet får en fart på 5800 kilometer i timen - nesten fem ganger lydens hastighet. Foto: Pratt & Whitney Rocketdyne Vis mer