TAR KAMPEN: Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim fra Akershus jobber i UD og har lang fartstid fra politikken. Foto: Berit Roald / NTB scanpix.
TAR KAMPEN: Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim fra Akershus jobber i UD og har lang fartstid fra politikken. Foto: Berit Roald / NTB scanpix.Vis mer

Her er Ola Borten Moes skarpeste konkurrent

For fjorten år siden vant hun kampen mot ham om å bli leder av ungdomspartiet. Nå møtes Anne Beathe Tvinnereim igjen Ola Borten Moe til duell.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Så er spørsmålet hvem som vinner slaget denne gangen, eller om Ola Borten Moe får sin revansj.

Kampen for og mot Ola Borten Moe i partiledelsen pågår for fullt, trolig helt inn på landsmøtet 7. april. Telling av delegater er for lengst i gang.

Kan bli delt innstilling Kilder sier til Dagbladet at det er umulig å ha full oversikt over hvordan alle delegatene til sjuende og sist stemmer, men rapportene tyder på close race. Torsdag skal valgkomiteen under ledelse av Terje Riis-Johansen legge fram sin innstilling til ny partiledelse. Så langt skal komiteen være delt i synet på Ola Borten Moe, og det er ikke lett å se hvordan valgkomiteen kan unngå å legge fram delt innstilling. Dermed blir det kampvotering på landsmøtet.

Etter det Dagbladet erfarer, blir sentralstyremedlem Anne Beate Kristiansen Tvinnereim kjørt fram som den som kan utfordre og vinne mot Moe.

- Jeg har sagt at jeg stiller meg til disposisjon dersom jeg er ønsket som nestleder, er alt Tvinnereim selv vil si om saken.

Benkeforslag? Striden om Ola Borten Moe som rir partiet, vil trolig gå helt fram til voteringen på landsmøtet. Men mye er fortsatt usikkert og i spill. Valgkomiteen kan velge å legge fram delt innstilling bare på første nestleder eller på begge nestlederplassene.

Dersom Ola Borten Moe taper kampen om å bli første nestleder, er det er åpent spørsmål om han vil foreslått som andre nestleder, og vil ta kampen om denne plassen.

Dersom Moe vinner voteringen om å holde plassen i partiledelsen, vil det være en kjempeseier for han og hans tilhengere etter den betente striden som har pågått om hans person i uker og måneder. Men i så fall vil ikke partiledelsen kunne bli en samlet politisk spydspiss, mener hans motstandere. Og da må Tvinnereim i alle fall inn i ledelsen for å «balansere ut» Ola Borten Moe politisk.

«Lagspiller» Tvinnereim står for den kursen som påtroppende leder Trygve Slagsvold Vedum staker ut:

Senterpartiet skal være et klimavennlig parti som sørger for mindre økonomiske forskjeller, grønne lunger i byene, fortsatt norsk matproduksjon og gode offentlige velferdstjenester. Han gjorde det i intervjuet med Dagbladet søndag klart at Sps naturlige samarbeidspartnere er andre partier i sentrum, Ap og SV.

Lagspiller Tvinnereim jobber ved Midtøsten-seksjonen i Utenriksdepartementet. Hun bor Akershus, og representer det sentrale østlandsområdet der befolkningstallet øker raskt, og der Sp trenger å styrke seg. Tvinnereim har vært politisk rådgiver for Åslaug Haga og statssekretær hos Liv Signe Navarsete.

- Hun er lagspiller, og er vant til jobben med å spille partilederen god, sier en kilde megetsigende.

En del av kritikken mot Moe har nettopp gått ut på at han er mer solospiller enn lagspiller. Tvinnereim blir av sine tilhengere beskrevet som karismatisk og kunnskapsrik.

Valgkomiteen har også fått forslag på Sigrid Brattabø Handegard, Janne Sjelmo Nordås og Kjersti Toppe til nestledervervene.

OMSTRIDT: Får nestleder Ola Borten Moe bli, eller må han gå? Svaret kommer på landsmøte 7. april. Foto: Jaques Hvistendal / Dagbladet.
OMSTRIDT: Får nestleder Ola Borten Moe bli, eller må han gå? Svaret kommer på landsmøte 7. april. Foto: Jaques Hvistendal / Dagbladet. Vis mer