Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her er oppdretternes maktnettverk

Fiskeriministerens oppdretterkolleger styrer maktbastionene i fiskeriene.

ER OVERALT: Oppdretterne har god kontroll på i alle de viktigste posisjonene i Fiskeri-Norge. Grafikk: Kjell Erik Berg/ Dagbladet
ER OVERALT: Oppdretterne har god kontroll på i alle de viktigste posisjonene i Fiskeri-Norge. Grafikk: Kjell Erik Berg/ Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Trioen Lisbeth Berg-Hansen, Otto Gregussen og Liv Holmefjord har alle bakgrunn fra fiskeoppdrett. Nå sitter de på toppen av Fiskeri-Norges maktbastioner Fiskeridepartementet, Fiskeridirektoratet og Havforskningsinstituttet, mens oppdrettsnæringa får massiv kritikk for lovbrudd og skader på miljøet.
Ikke alle har tillit til at de tre er de rette til å rydde opp.

Bakrusen-Det blir veldig vanskelig å ta det de sier alvorlig, uten å lure på om andre interesser ligger bak, sier Naturvernforbundets fiskeri-ekspert Gunnar Album.
Han mener lakserømming, lakselus og sykdommer skyldes en nærmest hodeløs vekst, hvor andre hensyn enn høyest mulig fortjeneste har blitt forsømt.
Nå kommer bakrusen. Et av selskapene hvor fiskeriminister Berg-Hansens selskap er medeier etterforskes av Økokrim, et annet har fått milliongebyr av Fiskeridirektoratet. Også direktoratets leder er i trøbbel: Fiskeridirektør Holmefjords selskap har fått et overtredelsesgebyr på hele 5,6 millioner kroner.

Gode vennerFiskeridirektoratets regiondirektør for Trøndelag, Otto Gregussen, er også trukket inn i habilitetsdiskusjonen. Allerede før Økokrim tok saken, frikjente han Sinkaberg-Hansen for lakserømmingen. Gregussen og Berg-Hansen er nære venner.

Begge arbeidet som politiske rådgivere i Fiskeridepartementet på 1990-tallet, og i 2000 ble han fiskeriminister mens hun var statssekretær ved Statsministerens kontor. Begge har hatt topp-posisjoner i det som i dag heter Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL).

I dag er Gregussen styreleder og Holmefjord styremedlem i fiskerinæringens viktige premissleverandør Havforskningsinstituttet.

Oppdrettere i regjeringenI fiskeriministerens maktnettverk inngår også finansminister Sigbjørn Johnsen, som inntil i fjor sommer var styreleder i et av verdens aller største oppdrettsselskaper, Cermaq. De to satt inntil i høst i styret til SOS-Barnebyer, sammen med Rederiforbundets president Elisabeth Grieg, som er storeier i oppdrettsselskapet Grieg Seafoods. Berg-Hansen kan også trekke på kontakter fra sine år som visepresident i NHO og styremedlem i Aker Seafoods. Røkke-selskapet Aker Seafoods er en av de viktigste aktørene på fangstsiden i Fiskeri-Norge.

Landbruksminister Lars Peder Brekk (Sp) har også interesser i fiskeoppdrett. Han er indirekte eier i fiskeriministerens selskap Sinkaberg-Hansen, og broren Are er styreleder i både Sinkaberg-Hansen og datterselskapene Bindalslaks og Bindalssmolt.

Maktkonsentrasjon - Dessverre har det vært veldig mye maktkonsentrasjon i Fiskeri-Norge. Kretsen av lobbyister, styreledere og fiskeriministere har vært rekruttert fra et veldig snevert miljø, tradisjonelt knyttet til Vestlandet og havfiskeflåten. Nå har oppdrettsnæringa tatt mer over, etter hvert som de er blitt større. Det rekrutteres blant de største og de med mest penger. Som fjordfisker ved russergrensa har du ingen sjanse til å sitte i kantina på Havforskningsinstituttet eller Fiskeridirektoratet og knytte nettverk, sier Arne Jensen, nestleder i Norges Kystfiskarlag.

Stopper debatt -De har lykkes i å bli regnet som en del av fiskerinæringa, på linje med sjarker og skøyter og torsk på hjell. I virkeligheten er de del av en industri som baserer seg på storkapital og laksfôr fra alle verdenshav. Dette handler om image. Det er derfor de har folk overalt. Dette nettverket klarer å stoppe enhver kritisk debatt, sier Gunnar Album.
Selv mener han at oppdrett ikke kan regnes som del av fiskeriene, og peker på at fangst og oppdrett har motsatte interesser i blant annet fiskehelse- og miljøsaker.
Fiskeriministeren vil ikke kommentere saken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!