Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her er oppskriften - nesten

ORKANGER (Dagbladet): Hva inneholder en pakke Petterøes nr. 3? Advokatene til Tiedemann la oppskriften på bordet - uten at den fulle og hele sannheten kom fram.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvilke tilsetningsstoffer som kan være vanedannende og kreftframkallende, har vært stridens kjerne siden rettssakene kom opp mot industrien i USA.

I Orkdal herredsrett opplyste Tiedemanns advokat, Erik Keiserud, hva som er oppskriften på en pakke Petterøes nr. 3 - Robert Lunds favoritt:

  • Vann
  • Glyserol
  • Karamellfarge
  • Sukrose (sukker)
  • Glykosesirup (teknisk betegnelse for stivelsessukker)
  • Sodiumbenzoat (sodium kommer av natrium og benzoater brukes som konserveringsmiddel i mat for å hemme vekst av gjær og muggsopp)

Taushetsløfte

Men den blå tobakkspakka inneholder også hemmelige tilsetninger: naturlige og kunstige aromastoffer. Ifølge eksperter øker mengden kreftframkallende stoff i tobakksrøyken når man tilsetter tobakken noe - uansett hva man tilsetter.

I forbindelse med rettssaken i Orkdal har Tiedemanns Tobaksfabrik lagt fram en liste på over to hundre stoffer som kan tilsettes tobakk. Professor Tore Sanner ved Radiumhospitalet, som er sakkyndig vitne, har innvendinger mot fire av disse stoffene.

Vitner

Han mener to er kreftframkallende, og to er avhengighetsskapende. Men ifølge Tiedemann skal ikke disse være tilsatt Petterøes nr. 3. Under løfte om taushet har professor Sanner fått se hele oppskriften og skal seinere vitne i saken.

J.L. Tiedemanns Tobaksfabrik AS avviser erstatningskravet fra storrøykeren Robert Lund.

- Vi vet at lungekreft vil være en typisk og påregnelig følge av tobakksbruk. Det har vært alminnelig kjent siden 50-tallet. Når vi ikke har sett slike søksmål, er det nettopp fordi skadefølgen har vært kjent, sa advokat Erik Keiserud.

HEMMELIG: Fortsatt finnes det «hemmelige» tilsetningsstoffer i Tiedemanns blå.