HÅP I SNEIPEN:  Det er gode sjanser for et like langt liv som de evig røykfrie, hvis røykere stumper i tide - for godt, viser amerikanske helse- og tobakkundersøkelse. Foto: Colourbox.
HÅP I SNEIPEN: Det er gode sjanser for et like langt liv som de evig røykfrie, hvis røykere stumper i tide - for godt, viser amerikanske helse- og tobakkundersøkelse. Foto: Colourbox.Vis mer

Her er oppskriften på ti år lenger å leve

Sjekk når du må stumpe røyken. Helsesjekk av 202 000 røykere gir svaret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Du må selvsagt vurdere livsnytelse i øyeblikket mot hvor lenge du har lyst til å være på denne kloden.

Men dersom du røyker, og har gjort det daglig siden før du var 18 år, ja da vil du ha drøyt 10 år mindre å gjøre på enn de som dropper tobakk.

Så stor er den gjennomsnittlige forskjellen i levealder på røykere og ikke-røykere, viser en av de største undersøkelsene som er gjennomført noen gang om helseskadene ved å røyke.

Her finner du beregnet levealder i 17 rike land, Norge medregnet.

Lyspunkt National Health Interview Survey har sjekket hjerter og lunger til 114 000 kvinnelige og 88 000 mannlige røykere i USA i perioden 1997 til 2004.

Du skal lete veldig lenge og nøye for å finne noen fysiske helsefordeler med å røyke, men her er en motivasjonsfaktor for deg som sliter med nyttårsforsettene:

Hvis du greier å stumpe røyken fra 40-års alderen, mister du ikke mer enn ett års totalt livsløp i gjennomsnitt.

Det er fortsatt noen år å hente selv om du utsetter røykekutten.

Dersom du stumper røyken når du er mellom 45 og 54 år, vil du i følge statistikken bare «miste» fire år i forhold til ikke-røykere. Hvis du drøyer med å stumpe til du er mellom 55 og 64, får du seks år mindre å gjøre på enn de som aldri har røykt.

Tre ganger risiko Det prestisjetunge fagtidsskriftet The New England Journal of Medicine publiserer konklusjonene torsdag om den store helse- og røykeundersøkelsen.

Den første artikkelen
går ned i materialet fra den store undersøkelsen, og konkluderer med at røykere mellom 25 og 79 år har tre ganger så høy risiko for en for tidlig død som ikke-røykere.

Den andre artikkelen ser på utvikling i røykevaner og helseskader gjennom 50 år.

 ANTIRØYK I RUSSLAND:  Studenter i Moskva tar en blås på gata i Moskva i oktober i fjor - samtidig som myndighetene innførte forbud mot tobakksreklame og økte avgiftene på sigaretter. Russland er verdens nest største tobakksmarked etter Kina. FOTO: Maxim Shemetov, REUTERS/NTB Scanpix.
ANTIRØYK I RUSSLAND: Studenter i Moskva tar en blås på gata i Moskva i oktober i fjor - samtidig som myndighetene innførte forbud mot tobakksreklame og økte avgiftene på sigaretter. Russland er verdens nest største tobakksmarked etter Kina. FOTO: Maxim Shemetov, REUTERS/NTB Scanpix. Vis mer

Tilsvarende røykeundersøkelser i verdens to mest folkerike land, Kina og India, viser samme helsetendenser som i den store undersøkelsen fra USA.

Liten kjønnsforskjell Fram til 1970-tallet var tobakkskader i USA et mannsproblem - rett og slett fordi det var gutta som røykte fram til da. Så ble det like mange kvinnelige røykere i løpet av et par tiår.

Og siden 1980-tallet har det vært liten forskjell mellom kjønn, røyking og helse i USA, viser undersøkelsen.

Men det er flere kvinner som dør av lungekreft enn brystkreft i USA.

Antirøykekampanjer har mer enn halvert antall røykere i USA fra 1980-tallet til i dag - fra 42 til 19 prosent av befolkningen.

Men selv om mer enn 40 millioner amerikanere har stumpet røyken, er det 30 nye millioner som blir røykere i den såkalte tredje verden hvert år, viser tallene. 

 SKREMSEL DOWN UNDER:  Norske sigarettpakker minner om helsekost i forhold til reglene for merking av tobakk i Australia, som myndighetene der innførte på tampen av 2012. FOTO: Tim Wimborne, REUTERS/NTB Scanpix.
SKREMSEL DOWN UNDER: Norske sigarettpakker minner om helsekost i forhold til reglene for merking av tobakk i Australia, som myndighetene der innførte på tampen av 2012. FOTO: Tim Wimborne, REUTERS/NTB Scanpix. Vis mer