HÅP I SNEIPEN:  Det er gode sjanser for et like langt liv som de evig røykfrie, hvis røykere stumper i tide - for godt, viser amerikanske helse- og tobakkundersøkelse. Foto: Colourbox.
HÅP I SNEIPEN: Det er gode sjanser for et like langt liv som de evig røykfrie, hvis røykere stumper i tide - for godt, viser amerikanske helse- og tobakkundersøkelse. Foto: Colourbox.Vis mer

Her er oppskriften på ti år lenger å leve

Sjekk når du må stumpe røyken. Helsesjekk av 202 000 røykere gir svaret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Du må selvsagt vurdere livsnytelse i øyeblikket mot hvor lenge du har lyst til å være på denne kloden.

Men dersom du røyker, og har gjort det daglig siden før du var 18 år, ja da vil du ha drøyt 10 år mindre å gjøre på enn de som dropper tobakk.

Så stor er den gjennomsnittlige forskjellen i levealder på røykere og ikke-røykere, viser en av de største undersøkelsene som er gjennomført noen gang om helseskadene ved å røyke.

Her finner du beregnet levealder i 17 rike land, Norge medregnet.

Lyspunkt National Health Interview Survey har sjekket hjerter og lunger til 114 000 kvinnelige og 88 000 mannlige røykere i USA i perioden 1997 til 2004.

Du skal lete veldig lenge og nøye for å finne noen fysiske helsefordeler med å røyke, men her er en motivasjonsfaktor for deg som sliter med nyttårsforsettene:

Hvis du greier å stumpe røyken fra 40-års alderen, mister du ikke mer enn ett års totalt livsløp i gjennomsnitt.

Det er fortsatt noen år å hente selv om du utsetter røykekutten.

Dersom du stumper røyken når du er mellom 45 og 54 år, vil du i følge statistikken bare «miste» fire år i forhold til ikke-røykere. Hvis du drøyer med å stumpe til du er mellom 55 og 64, får du seks år mindre å gjøre på enn de som aldri har røykt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tre ganger risiko Det prestisjetunge fagtidsskriftet The New England Journal of Medicine publiserer konklusjonene torsdag om den store helse- og røykeundersøkelsen.

Den første artikkelen
går ned i materialet fra den store undersøkelsen, og konkluderer med at røykere mellom 25 og 79 år har tre ganger så høy risiko for en for tidlig død som ikke-røykere.

Den andre artikkelen ser på utvikling i røykevaner og helseskader gjennom 50 år.

 ANTIRØYK I RUSSLAND:  Studenter i Moskva tar en blås på gata i Moskva i oktober i fjor - samtidig som myndighetene innførte forbud mot tobakksreklame og økte avgiftene på sigaretter. Russland er verdens nest største tobakksmarked etter Kina. FOTO: Maxim Shemetov, REUTERS/NTB Scanpix.
ANTIRØYK I RUSSLAND: Studenter i Moskva tar en blås på gata i Moskva i oktober i fjor - samtidig som myndighetene innførte forbud mot tobakksreklame og økte avgiftene på sigaretter. Russland er verdens nest største tobakksmarked etter Kina. FOTO: Maxim Shemetov, REUTERS/NTB Scanpix. Vis mer

Tilsvarende røykeundersøkelser i verdens to mest folkerike land, Kina og India, viser samme helsetendenser som i den store undersøkelsen fra USA.

Liten kjønnsforskjell Fram til 1970-tallet var tobakkskader i USA et mannsproblem - rett og slett fordi det var gutta som røykte fram til da. Så ble det like mange kvinnelige røykere i løpet av et par tiår.

Og siden 1980-tallet har det vært liten forskjell mellom kjønn, røyking og helse i USA, viser undersøkelsen.

Men det er flere kvinner som dør av lungekreft enn brystkreft i USA.

Antirøykekampanjer har mer enn halvert antall røykere i USA fra 1980-tallet til i dag - fra 42 til 19 prosent av befolkningen.

Men selv om mer enn 40 millioner amerikanere har stumpet røyken, er det 30 nye millioner som blir røykere i den såkalte tredje verden hvert år, viser tallene. 

 SKREMSEL DOWN UNDER:  Norske sigarettpakker minner om helsekost i forhold til reglene for merking av tobakk i Australia, som myndighetene der innførte på tampen av 2012. FOTO: Tim Wimborne, REUTERS/NTB Scanpix.
SKREMSEL DOWN UNDER: Norske sigarettpakker minner om helsekost i forhold til reglene for merking av tobakk i Australia, som myndighetene der innførte på tampen av 2012. FOTO: Tim Wimborne, REUTERS/NTB Scanpix. Vis mer