Her er ordførerkabalen som nå må stokkes om

428 navn og de 58 000 kjemper.

STANG UT?: To av landets mest profilerte ordførere, Fabian Stang i Oslo og Trude Drevland i Bergen, er blant de mest utsatte når stemmene telles opp. Foto: Scanpix
STANG UT?: To av landets mest profilerte ordførere, Fabian Stang i Oslo og Trude Drevland i Bergen, er blant de mest utsatte når stemmene telles opp. Foto: ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kampen som pågår i kveld utkjempes blant 58 189 kandidater fra 213 ulike partier.

Det er bare plass til 10 632 i landets rådhus- og bystyresaler, mens bare 428 får egen klubbe å svinge.

Det de aller fleste vil spørre om i morgen, er hvem som får ordføreren i kommunen du bor i. 428 ordførerseter står på spill, og noen er mer utfordret enn andre.

Tittelkamp Samtidig kjemper 7030 kandidater fra 20 partier om de 718 plassene i landets 19 fylkesting. Tallene har vi hentet fra NTB. Oversikten over kandidatene som stiller i din kommune finner du her!

Det politiske landskapet i kommune-Norge skiller seg klart fra partisammensetningen på Stortinget etter stortingsvalg. Derfor er blant andre Senterpartiet tradisjonelt en av de største ordførergrossisten på bygda og er sultne på å gjenerobre tittelen som selve ordfører-partiet etter katastrofevalget i 2011. Da sto de igjen med «bare» 93 av landets 428 ordførere, og en sur tredjeplass.

Arbeiderpartiet gikk den gangen rett til topps, med 156 ordførere og åtte fylkesordførere.

Høyre ble en god nummer to med 125 ordførere, men kapret førsteplassen blant fylkesordførere - ni i alt.

Som nevnt gled Senterpartiet ned på en 3. plass med sine 93 ordførere, mens Kristelig Folkeparti tar plassen bak med sine 19 ordførere.

Fremskrittspartiet har i dag 11 ordførere og to fylkesordførere, mens Venstre har ti ordførere før dagens valg.

SV har tre ordførere, og er minst av de tradisjonelle ordførerpartiene.

De resterende tilhører ulike lister og småpartier, der årets spådde valgvinner MDG ikke fikk en eneste ordfører, og bare 18 kommunerepresentanter og to fylkestingsrepresentanter ved valget i 2011.

Dette vil helt sikkert endre seg radikalt når stemmene telles opp i kveld.