Her er Oslos sprøyterom

Mens bilene kjører forbi og dresskledde menn på vei hjem fra jobb sender blikk fulle av forakt, setter «Konka» heroinskuddet i armen. Børsparken er hans sprøyterom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I Tollbugata 3 i Oslo står et sprøyterom klart til å ta imot byens tyngste rusmisbrukere. Men politikerne holder døra låst. I mellomtida setter de narkomane skuddene sine i portrom, veikryss og parker.

- AT SPRØYTEROMMET STÅR TOMT,

er helt vanvittig. Vi blir sjuke under disse uverdige forholdene, sier Steinar til Dagbladet.

Den kreftsyke 45-åringen kommer syklende fra Oslo Børs i retning «Plata». Han er midt i Oslos uoffisielle sprøyterom - kvadraturen mellom havna, Sentralbanestasjonen, Tollbugata og Akershus festning. Her - på en gressplen eller i et portrom, under ei gangbru eller bak en trafostasjon ved E18 - stikker han heroinsprøytene inn i halsen.

- Tenk på de stakkars turistene. De burde slippe å bli dratt rett inn i dette når de kommer til Oslo. Det er helt for jævlig, sier Steinar.

SPRØYTEROMMET I TOLLBUGATA 3

er lite, bare 15 kvm. Veggene er malt oransje, golvbelegget er grått. Lysstoffrørene sprer et grelt hvitt lys. Langs veggene er det festet stålbenker. Her er det meningen at fem- seks rusmisbrukere skal sette skuddene sine, mens en offentlig ansatt sitter ved inngangsdøra og noterer kjønn og alder, leverer ut brukerutstyr og er livredder dersom noen tar overdose. Men døra er låst. I april fastslo Riksadvokaten at sprøyterom er i strid med norsk lov. Inntil regjeringen leverer et forslag til lovendring, slik Stortinget ba om i juni, slipper ingen narkomane inn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer