Her er pamfletten som KGB skal ha finansiert

Dansk forfatter blir beskyldt for å ha gitt ut KGB-finansiert pamflett. Selv nekter han plent.

BLE SENDT TIL NORSKE POLITIKERE: I Mitrokhin-arkivet står det at pamfletten ble trykt i 15 000 eksemplar og at innholdet var basert på KGBs teser. Deretter ble pamflettene sendt ut til aviser, parlamenter, politikere og ambassader i Sverige, Norge og Finland. Nå har Dagbladet klart å finne pamfletten.
BLE SENDT TIL NORSKE POLITIKERE: I Mitrokhin-arkivet står det at pamfletten ble trykt i 15 000 eksemplar og at innholdet var basert på KGBs teser. Deretter ble pamflettene sendt ut til aviser, parlamenter, politikere og ambassader i Sverige, Norge og Finland. Nå har Dagbladet klart å finne pamfletten. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Les alt om Mitrokhin-avsløringene her!

(Dagbladet): «Terror, innenlandsk spionage og pengemakt i USA». Det heter pamfletten som ifølge Mitrokhin-arkivet ble finansiert av KGB.

I Mitrokhin-arkivet står det at pamfletten ble trykt i 15 000 eksemplar og at innholdet var basert på KGBs teser. Deretter ble pamflettene sendt ut til aviser, parlamenter, politikere og ambassader i Sverige, Norge og Finland.

Det står videre at pamfletten ble ordnet gjennom en danske med kodenavn «Palle». I den danske PET-kommisjonens rapport, som gransket Politiets etterretningstjeneste (PET) i Danmark, blir pamfletten nevnt.

BLE ARRESTERT: 1981 ble den danske forfatteren Arne Herløv Petersen (t.h.) arrestert av Politiets sikkerhetstjeneste og siktet for å ha jobbet for KGB. I 1982 besluttet daværende justisminister Ole Espersen at saken skulle avsluttes med påtaleunnlatelse. Foto: NTB SCANPIX
BLE ARRESTERT: 1981 ble den danske forfatteren Arne Herløv Petersen (t.h.) arrestert av Politiets sikkerhetstjeneste og siktet for å ha jobbet for KGB. I 1982 besluttet daværende justisminister Ole Espersen at saken skulle avsluttes med påtaleunnlatelse. Foto: NTB SCANPIX Vis mer

I PET-kommisjonens rapport fra 2009 blir den danske forfatteren Arne Herløv Petersen navngitt som den som har publisert pamfletten, som i virkeligheten skal være skrevet av KGB. Ifølge PET-rapporten brukte KGB kodenavnet «Palle» på Petersen.

- Dette har jeg aldri skrevet Disse opplysningene stammer fra KGB-avhopperen Oleg Gordijeveskij, ifølge rapporten. Men kommisjonen klarte aldri å finne pamfletten, verken hos Det kongelige bibliotek eller når de søkte på tittelen, skriver de.

Men Dagbladet har nå klart å finne pamfletten hos det danske statsbiblioteket. Pamfletten, som er på 36 sider, står uten forfatter. Den er gitt ut av studentorganisasjonen «Clarté - marxistiske studenter».

Selv benekter Petersen at han har skrevet eller gitt ut pamfletten.

- Dette er ikke noe som jeg har skrevet eller utgitt. Jeg anser det som svært usannsynlig at Clarté skulle kunne utgi en pamflett i 15 000 eksemplar. Normalt var opplagstallene for venstreorienterte pamfletter veldig små, sier Petersen til Dagbladet.

NATO-MOTSTANDERE: 19. mai 1976 demonstrerte nordmenn mot Natos ministerrådsmøte i Oslo. Ifølge Mitrokhin-arkivet ble demonstrasjonen organisert av to KGB-kontakter. De to har kodenavn og «Gel» og «Khig», og i Mitrokhin-arkivet står det at de to er SV-politikere. Foto: NTB SCANPIX
NATO-MOTSTANDERE: 19. mai 1976 demonstrerte nordmenn mot Natos ministerrådsmøte i Oslo. Ifølge Mitrokhin-arkivet ble demonstrasjonen organisert av to KGB-kontakter. De to har kodenavn og «Gel» og «Khig», og i Mitrokhin-arkivet står det at de to er SV-politikere. Foto: NTB SCANPIX Vis mer

Forfatteren sier at Dagbladet må spørre de som jobbet for Clarté, men Dagbladet har ikke lyktes å finne noen.

- Jeg vet dessverre ikke hvem jeg skal henvise til siden Clarté-formann Jørgen Schmidt er død, sier Petersen.

KGBs svertekampanje På søndag skrev Dagbladet om KGBs plan for å støtte norsk Nato-motstand. KGB skal ha finansiert brosjyrer, drevet avis-kampanjer og støttet en demonstrasjon mot Nato. Dette var et ledd i en større kampanje fra KGB.

I en rapport fra KGBs hovedkontor i København 1975 står det at KGB ønsker å «påvirke regjering og folkeopinionen til å støtte en avspenningspolitikk og kompromittere Sovjetunionens fiender», blant dem Nato-ledere, står det i PET-rapporten.

KGB jobbet også for å «avsløre» USA, Nato og CIAs «imperialistiske politikk» og støtte motstanden mot EF (dagens EU red.anm.).

Dagbladet har tidligere skrevet
at aksjonsgruppa som het «Aksjon mot Fellesmarkedet - de 143» skal ha mottatt pengestøtte av KGB. Fellesmarkedet er den gamle betegnelsen på EU.

MITROKHIN-NOTATER: Slik ser notatene til Vasilij Mitrokhin ut. Han skrev av KGB-rapporter og smuglet dem hjem. Foto: CHURCHILL ARCHIVES CENTER
MITROKHIN-NOTATER: Slik ser notatene til Vasilij Mitrokhin ut. Han skrev av KGB-rapporter og smuglet dem hjem. Foto: CHURCHILL ARCHIVES CENTER Vis mer

«De 143» var den første Nei til EU-bevegelsen, og pengene skal ha blitt gitt via tidligere Ap-statsråd Gunnar Bøe.

Arrestert og siktet Dagbladet har siden sommer skrevet om Mitrokhin-arkivet, som er notater Vasilij Mitrokhin gjorde mens han var sjefarkivar for KGB.

Notatene navngir en rekke norske toppdiplomater, samfunnstopper og politikere som KGB-agenter. Notatene er ikke originaldokumenter, men Mitrokhins egen avskrift fra arkivet.

1981 ble Petersen arrestert av Politiets sikkerhetstjeneste og siktet for å ha jobbet for KGB. I 1982 besluttet daværende justisminister Ole Espersen at saken skulle avsluttes med påtaleunnlatelse.

Ved en påtaleunnlatelse bestemmer påtalemyndigheten at det ikke skal reises tiltale mot en antatt lovbryter, selv om det finnes nok beviser til at en sak kunne ha vært ført.

KGB-AVHOPPER: Oleg Antonovitsj Gordijevskij er en tidligere oberst i KGB og byråsjef for KGB i London. Han begynte i hemmelighet å levere opplysninger til britisk etterretning (SIS) i 1974, og hoppet av til Storbritannia i 1985. Han har skrevet en rekke bøker om KGB, og ifølge en PET-rapport navngir han den danske forfatteren Arne Herløv Petersen som KGB-agent. Foto: AP/DENNIS COOK/NTB SCANPIX
KGB-AVHOPPER: Oleg Antonovitsj Gordijevskij er en tidligere oberst i KGB og byråsjef for KGB i London. Han begynte i hemmelighet å levere opplysninger til britisk etterretning (SIS) i 1974, og hoppet av til Storbritannia i 1985. Han har skrevet en rekke bøker om KGB, og ifølge en PET-rapport navngir han den danske forfatteren Arne Herløv Petersen som KGB-agent. Foto: AP/DENNIS COOK/NTB SCANPIX Vis mer

- Ifølge Den europeiske menneskerettskonvensjon står det at enhver skal anses for uskyldig, med mindre det motsatte er bevist i retten. Det var derfor både konvensjonsbrudd og grunnlovsbrudd da justisminister Ole Espersen erklærte i 1982 at jeg skulle «anses for å være skyldig» selv om saken aldri ble ført for retten, sier Petersen.

- Aldri vært agent - Jeg er ikke, og har aldri vært agent for noen. Og jeg har på ingen måte brutt dansk lov. Derimot har politiets etterretningstjeneste og det danske justisdepartementet etter min oppfatning brutt grunnloven, straffeloven og Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen, sier Petersen til Dagbladet.

Forfatteren skrev selv ei bok, «Skueprocessen», som direkte reaksjon på PET-kommisjonen rapport.

«En tyv, er en som stjeler. En morder, er en som slår i hjel. En spion er en som utlever militære eller statshemmeligheter til en fremmed makt. Det er veldig enkelt. Hvordan kunne man da finne på å anklage meg som spion, når jeg aldri har vært i nærheten av en militær eller statlig hemmelighet?», skriver Petersen i boka.

- Fortrolig kontakt Ifølge PET-kommisjonen var Petersen ført opp som «fortrolig kontakt» hos KGB. Ifølge kommisjonen besto siktelsen av sju punkter. Blant annet skal han for KGB ha laget en liste over «progressive» danske forfattere og han skal ha utgitt pamfletter for å spre KGBs propaganda, blant annet «Kolde krigere» og «True Blues», som handler om Margaret Thatcher.

Petersen skal også ha sendt 400 brev til danske forfattere med en oppfordring om å skrive under på kampanje for et atomvåpenfritt Norden.

EU OG KGB: Dagbladet har tidligere skrevet at aksjonsgruppa som het «Aksjon mot Fellesmarkedet - de 143» skal ha mottatt pengestøtte av KGB. Fellesmarkedet er den gamle betegnelsen på EU.

«De 143» var den første Nei til EU-bevegelsen, og pengene skal ha blitt gitt via tidligere Ap-statsråd Gunnar Bøe (bildet). Foto: NTB SCANPIX
EU OG KGB: Dagbladet har tidligere skrevet at aksjonsgruppa som het «Aksjon mot Fellesmarkedet - de 143» skal ha mottatt pengestøtte av KGB. Fellesmarkedet er den gamle betegnelsen på EU. «De 143» var den første Nei til EU-bevegelsen, og pengene skal ha blitt gitt via tidligere Ap-statsråd Gunnar Bøe (bildet). Foto: NTB SCANPIX Vis mer

For dette arbeidet skal han ha fått 7000 dansker kroner, ni flasker sprit og et stereoanlegg. Selv mener han dette er umulig, da han var på vei hjem fra Berlin da han skal ha mottatt gavene.  

Ifølge PET skal KGB ha bedt Petersen om å ta kontakt med Den norske forfatterforeningen, men dette ble aldri gjennomført.

- Jeg var ikke i Norge i den perioden, men jeg kan ikke huske om jeg på et tidspunkt tenkte å reise til Norge, sier Petersen.

Evakueres via ubåt Petersen nektet for samtlige forhold, og han ble som sagt aldri dømt. I kommisjonens rapport kommer det også fram at Petersen skal ha blitt lovt at hvis det ble krig så skulle han og familien bli evakuert til Sovjetunionen via en ubåt. Dette har Petersen seinere sagt bare var en spøk, men PET-kommisjonen mener telefonavlytting viser at det var seriøst.

- Tanken om at jeg skulle bli evakuert med en ubåt er komplett vanvittig. Jeg fatter ikke at noen kan ta det alvorlig, sier Petersen til Dagbladet.

KGB-AVHOPPER: Dette bildet ble tatt av britisk etterretning da Vasilij Mitrokhin første gang kom til den britiske ambassaden i Latvias hovedstad Riga 9. april 1992. Med vilje kledde han seg i slitte klær, for å unngå å vekke mistanke. Foto: PRIVAT
KGB-AVHOPPER: Dette bildet ble tatt av britisk etterretning da Vasilij Mitrokhin første gang kom til den britiske ambassaden i Latvias hovedstad Riga 9. april 1992. Med vilje kledde han seg i slitte klær, for å unngå å vekke mistanke. Foto: PRIVAT Vis mer
SMUGLET: KGBs sjefarkivar, Vasilij Mitrokhin, kopierte for hånd KGBs arkiv da han fikk i oppdrag å flytte det. I dag finnes dokumentene hos Churchill Archives Centre i Cambridge. Dagbladet har hentet ut den norske delen. Foto: CHURCHILL ARCHIVES CENTER
SMUGLET: KGBs sjefarkivar, Vasilij Mitrokhin, kopierte for hånd KGBs arkiv da han fikk i oppdrag å flytte det. I dag finnes dokumentene hos Churchill Archives Centre i Cambridge. Dagbladet har hentet ut den norske delen. Foto: CHURCHILL ARCHIVES CENTER Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer