Her er pillene som politiet fant i BMW-en til nordmann (33) på vei fra Irak

Kompis stakk av - 33-årings familie truet på livet.

SORTERER FUNNET: Disse bildene tatt av tyrkisk politi viser beslaget som lå gjemt i en mørk BMW 5-serie sedan som en 33-åring fra Arendal og en kompis fra samme område hadde kjørt fra Sørlandet og til Irak. Foto: Tyrkisk politi / IHA
SORTERER FUNNET: Disse bildene tatt av tyrkisk politi viser beslaget som lå gjemt i en mørk BMW 5-serie sedan som en 33-åring fra Arendal og en kompis fra samme område hadde kjørt fra Sørlandet og til Irak. Foto: Tyrkisk politi / IHAVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Disse bildene tatt av tyrkisk politi viser beslaget som lå gjemt i en mørk BMW 5-serie sedan som en 33-åring fra Arendal og en kompis fra samme område hadde kjørt fra Sørlandet og til Irak.

Politiet tror de la ut på den uvanlige kjøreturen ens ærend for å smugle narkotika til Norge. Ifølge 33-åringens mor var ruta fra Irak via Tyrkia, ferje til Hellas, så til Italia og nordover til Norge.

Totalt er det snakk om 91 000 piller, fordelt på 22 pakker. Tyrkiske medier har meldt at pillene inneholdt metamfetamin, men dette er blitt bestridt av de pårørende. 33-åringen selv hevder det er snakk om beroligende piller, deriblant valium. Beslaget er ifølge tyrkiske medier anslått til å ha en verdi på over fem millioner kroner.

Etterretning Stoffet var gjemt i hanskerommet og i understellet på bilen, ifølge tyrkiske medier. Stoffet skal ha vært forsøkt skjult med dyreavføring for å forvirre politihunder. Men narkohundene Pchyo og Jackie klarte likevel å sniffe seg fram til stoffet.

- Agder politidistrikt er orientert om at vedkommende er pågrepet i Tyrkia. Vi har opplysninger om at han er tatt med 17 kilo tabletter, sier Leif Vagle i politiet i Agder til NRK.

STORBESLAG: Totalt er det snakk om 91 000 piller, fordelt på 22 pakker. Foto: Tyrkisk politi / IHA
STORBESLAG: Totalt er det snakk om 91 000 piller, fordelt på 22 pakker. Foto: Tyrkisk politi / IHA Vis mer

Kompisen skal ha klart å stikke av da politi og tollvesen var på vei mot bilen. Han skal ha klart å komme seg om bord på ferja til Hellas. Dagbladet søkte ham på telefon flere ganger i går - uten hell. Ifølge NRK har politiet i lengre tid hatt etterretningsinformasjon om den planlagte smuglerturen. Bilen skal derfor ha blitt fulgt helt fra Aust-Agder til Irak.

- Truet på livet Ifølge 33-åringens mor har han forklart til henne at han ble truet med at hans nærmeste slektningers liv var i fare om han ikke gjennomførte smuglerturen. 33-åringen bor til vanlig i morens barndomshjem på Sørlandet. Etter at han ble tatt av tyrkisk og gresk politi har uvedkommende tatt seg inn i det huset.

- De har rasert hele leiligheten hans etter at han ble tatt, og fjernet alt av elektronisk utstyr og så videre for å fjerne spor, sier hun fortvilet.

Da Dagbladet besøkte huset i går kveld, var brorparten av inventaret rasert. Moren har anmeldt innbruddet, og det etterforskes nå av Arendal politistasjon.

- Jeg vet at han er pågrepet i Tyrkia og sitter fengslet der. Det ble meldt at det har vært uvedkommende i boligen hans, og etterforskningen pågår, sier politiførstebetjent Asbjørn Røed, leder for narkotikaavsnittet ved Arendal politistasjon til Dagbladet.

Snakket med moren Moren til 33-åringen sa til Dagbladet i går at hun har snakket med sønnen en gang på telefon etter at han ble arrestert.

TATT FOR NARKOSMUGLING: En 33-åring fra Arendal. Foto: Privat
TATT FOR NARKOSMUGLING: En 33-åring fra Arendal. Foto: Privat Vis mer

Det var en samtale som varte bare et minutts tid.

- I midten av oktober fikk jeg telefonbeskjed via en tolk om at han var arrestert. Jeg visste ikke en gang at han var på tur før jeg fikk beskjed om at han var i Tyrkia. Han sa at han før han dro hadde mottatt en trussel om at alle hans nærmeste skulle tas, hvis han ikke tok den turen. Han har vært i Irak og skulle til Hellas, så til Italia og hjem, sier moren til Dagbladet.

INNBRUDD: Etter at 33-åringen ble tatt av tyrkisk og gresk politi har uvedkommende tatt seg inn i det huset, som i går framsto rasert. Foto: Tomm W. Christiansen
INNBRUDD: Etter at 33-åringen ble tatt av tyrkisk og gresk politi har uvedkommende tatt seg inn i det huset, som i går framsto rasert. Foto: Tomm W. Christiansen Vis mer