PILLETOPPEN: Nordmenns pilleforbruk er på oppadgående.
FOTO: SCANPIX
PILLETOPPEN: Nordmenns pilleforbruk er på oppadgående. FOTO: SCANPIXVis mer

Her er pillene vi knasker oftest

Kjøper medisiner for over 3600 kroner årlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I fjor brukte hver nordmann 60 kroner mer på legemidler enn året før. Medisin mot høyt kolesterol, høyt blodtrykk, sovetabletter og allergimedisin er blant legemidlene som topper lista. Dette kommer fram i Apotekforeningens hovedtall for 2008 som legges fram i dag. Statistikken omfatter både reseptfrie og reseptbelagte medisiner solgt fra landets apoteker.

Milliardindustri
– Legemiddelforbruket målt i døgndoser har økt med 28 prosent over de siste fem åra. I fjor brukte hver nordmann i snitt 1,5 doser med legemidler daglig, opplyser informasjonssjef Jostein Soldal i Apotekforeningen.

I fjor ble det solgt legemidler fra apotek for 17,1 milliarder kroner, en økning på 2,9 prosent fra 2007. Målt i legemiddeldoser økte salget med 4,5 prosent. Men prisene per legemiddeldose falt med 1, 6 prosent i 2008 sammenliknet med 2007, viser de nye tallene.

I tillegg kommer salget av reseptfrie legemidler solgt i vanlige dagligvarebutikker, men disse tallene er ennå ikke klare fra Folkehelseinstituttet.

– Bruken av legemidler har økt så lenge jeg har vært i denne bransjen, og det er flere årsaker til det. Befolkningen blir eldre, man kan behandle en sykdom med flere medisiner, og det kommer stadig flere typer legemidler på markedet, sier avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet, Marit Rønning.

Hun får støtte av avdelingsoverlege Steinar Madsen i Statens legemiddelverk.

– For enkelte legemidler som innsovningstabletter eller smertestillende har nok mange fått en lavere terskel enn nødvendig før man bruker dem.

Prisene reduseres
De siste fem åra har sykehusenes legemiddelutgifter økt med 38 prosent. Madsen i Legemiddelverket sier nye og dyre medisiner bidrar til kraftig økning av sykehusenes utgifter.

– Dette er et av problemene en trang sykehusøkonomi må stri med. Sett under ett har prisen på reseptpliktige legemidler blitt lavere i fjor. – Vi behandler nå flere til en lavere kostnad, det er gledelig og viser at vi har god kontroll over legemiddelutgiftene, mener Madsen.

Den ferske statistikken viser også at folk i Hedmark, Østfold og Oppland bruker mest medisiner per innbygger, omregnet i døgndoser. Minst legemidler bruker innbyggerne i Akershus, Sør-Trøndelag og Oslo.