Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her er pleksiglassene til en kvart million

Kvelden før thrilleravstemningen om bioteknologiloven installeres det pleksiglass i stortingssalen. - Jeg er veldig glad for løsningen, sier stortingspresident Tone W. Trøen

PÅ PLASS: Stortingspresident Tone W. Trøen viser stolt fram pleksiglassene som gjør at et fullt storting kan møtes tirsdag. Glassene står løst og kan enkelt fjernes. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
PÅ PLASS: Stortingspresident Tone W. Trøen viser stolt fram pleksiglassene som gjør at et fullt storting kan møtes tirsdag. Glassene står løst og kan enkelt fjernes. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Arbeiderne har tatt en liten pause i arbeidet med å sette opp pleksiglass for å vise fram løsningen for pressen.

Takket være at KrF har varslet at de stiller med full stortingsgruppe når endringene i bioteknologiloven voteres over tirsdag, settes det opp fysiske sperrer mellom representantenes plasser.

- Jeg er veldig glad for at løsningen som er valgt virkelig ser ut til å føye seg inn i det estetiske i salen. Jeg er veldig glad for at det ser så bra ut, sier en tydelig fornøyd stortingspresident Tone W. Trøen (H).

Tett i tett

Trøen og presidentskapet fikk en hodepine da KrF varslet at de ville stille med fullt mannskap. Så langt under coronakrisen har Stortinget gjennomført møtene med 87 representanter - akkurat over halvparten slik Grunnloven krever.

Med 169 representanter, referenter og noe presse i salen vil det nærme seg fire ganger så mange som de 50 Helsedirektoratet anbefaler i forsamlinger.

- Vi har vært over 50 hele tiden. Nettopp fordi vi ifølge Grunnloven må være over halvparten. Men i morgen har KrF sagt at de møter med alle sine representanter. Det er det da flere andre partier som naturlig nok gjør. Det er ikke uvanlig, da mener jeg vi med dette tiltaket her i tillegg til en rekke andre smitteverntiltak, har tilrettelagt for at demokratiets hjerte kan være akkurat det også i morgen, sier Trøen.

Kvart million

DYRT? 225 000 kroner koster pleksiglassløsningen som har tvunget seg fram etter KrFs varsel om at de ville stille med full stortingsgruppe. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
DYRT? 225 000 kroner koster pleksiglassløsningen som har tvunget seg fram etter KrFs varsel om at de ville stille med full stortingsgruppe. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Prisen for tiltaket er 225 000 kroner, noe som har fått flere til å steile - blant annet Frp-leder Siv Jensen.

- Jeg synes det er uhørt å bruke en kvart million på et midlertidig tiltak vi egentlig ikke trenger. Vi har klart å ha gode voteringer i Stortinget i flere uker. Med kravet fra Ropstad har ikke presidentskapet noe valg, men det er helt ellevilt å bruke så mye av skattebetalernes penger, uttalte Jensen til TV 2 i forrige uke.

Dagens Næringsliv går imidlertid mandag ut på lederplass og mener både KrFs ønske om full sal og prisen for tiltaket er helt rimelig.

President Trøen mener heller ikke prisen er noe argument. Dessuten ville alternativet vært å ha navneopprop for hver enkelt avstemning, som ville tatt flere timer med mellom 40 og 50 voteringer om bioteknologiloven.

Ville tatt timevis

- Denne ordningen gjør at det vil ta 15-20 minutter kontra mange timer. Så sikrer vi også at du får vite hva hver enkelt representant stemmer, forklarer Trøen, som påpeker at mange institusjoner bruker penger på smitteverntiltak om dagen.

- Vi må kunne bruke penger på helt nødvendig smittevernutstyr. Det handler også om representantenes helse. Det er ikke sånn at dette ikke gjøres andre steder, det er mange andre private og offentlige institusjoner som har gjort liknende investeringer. Mitt ansvar er å sikre den parlamentariske kjernevirksomheten på Stortinget. Vi må sørge for at vi har et robust storting som kan møtes gjennom sommeren og høsten og være mer enn halvparten som kan fatte vedtak, sier Trøen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!