POLITI-TUNG BEFARING: Politiets granskere hadde med en rekke tjenestemenn fra Kripos, beredskapstroppen og Nordre Buskerud politidistrikt under dagens omvisning på Utøya. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
POLITI-TUNG BEFARING: Politiets granskere hadde med en rekke tjenestemenn fra Kripos, beredskapstroppen og Nordre Buskerud politidistrikt under dagens omvisning på Utøya. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer

Her er politiet på Utøya for å granske seg selv

I all stillhet ankom politiets egne granskere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

UTVIKA (Dagbladet): Tidligere i dag ankom 22. juli-kommisjonen på befaring til Utvika camping og AUFs eiendom Utøya.

Rett etter at kommisjonen hadde gjennomført en befaring med høy medieprofil i området massedrapene fant sted, dukket det opp ytterligere en båtlast med granskere: Politiets egne.

Ulike roller 22. juli-kommisjonen er oppnevnt av regjeringen for å finne svar på mange av spørsmålene rundt terrorangrepet og de vurderinger som ble gjort. Kommisjonen ledes av Alexandra Bech Gjørv.

I tillegg til den offentlige kommisjonen, er det nedsatt en rekke granskingsutvalg i flere etater. Blant dem er Politidirektoratet som har bedt tidligere politimester Olav Sønderland undersøke politiets egne handlinger den aktuelle dagen.

- Vårt mandat er å vurdere politiets handlinger, de operasjonelle og taktiske valg som ble gjort, sier Sønderland til Dagbladet.

Sjekker detaljer Mens 22. juli-kommisjonen besøkte Utøya var et 30-tall pressefolk og rundt 20 NRK-ansatte i sving. Da Politidirektoratets granskere la til kai tre timer senere, var det bare Dagbladet som ventet.

- Vi har et naturlig behov for å se geografi, struktur og detaljer ved Utøya, Utvika camping, kaia - og veien dit, sier Sønderland til Dagbladet.

I Sønderland-utvalgets mandat ligger det å finne svar på en rekke omdiskuterte spørsmål, som reisetid, valg av samlingssted, valg av båter og rollen til de første tjenestemennene på stedet.

Derfor er utvalget meget interessert i de geografiske detaljene på og rundt Utøya.

Ekspert-hjelp Med til Utøya hadde Sønderland-utvalget guiding av AUF, Politiets beredskapstropp, Nordre Buskerud politidistrikt og Kripos.

- Hvilke funn vi så langt har gjort kan jeg ikke kommentere, sier Sønderland.

Utvalget som gjennomfører politiets interne evaluering leverer månedlige statusrapporter til oppdragsgiver politidirektør Øystein Mæland.

- I motsetning til 22. juli-kommisjonen skal ikke vi vurdere de strategiske og politiske sidene. Men 22. juli-kommisjonen har som oss i sitt mandat å se på politiets operasjonelle og taktiske arbeid. Jeg vil tro det derfor er ting i vårt arbeid de vil ha nytte av å se på, sier Sønderland.

Les også:
22. juli-kommisjonens mandat.
Sønderland-utvalgets mandat.