Her er politiets beste kort

Bevisene i Orderud-saken er mange, til dels motstridende og svært omstridte. Dette er noen av bevisene som har vært mest omtalt i mediene siden trippeldrapet skjedde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge tiltalen skal Per og Veronica Orderud høsten 1998 ha spurt Kristin Kirkemo Haukeland og Lars Grønnerød om de kunne skaffe skytevåpen. Per Orderud skal ha gitt Grønnerød penger til dette, og 22. desember samme år skal Kirkemo Haukeland ha kjøpt to pistoler og ammunisjon i Molde.

Under juleselskapet dagen etter skal hun ha gitt våpnene til ekteparet Orderud. Samme kveld skal de fire ha diskutert trippeldrapet og ekteparet Orderud skal ha fått opplæring i våpenbruk. I april skal Per Orderud ha byttet den ene pistolen mot en revolver fra Grønnerød. Natt til lørdag 21. mai skjedde drapene, med en revolver kaliber 38 og en pistol kaliber 22.

Dette er noen av de bevisene som det vil bli mest strid om i rettssalen:

* Forklaringene til de fire tiltalte i saken er til dels så motstridende at noen av dem må lyve. Grønnerød og Kirkemo Haukeland hevder for eksempel at de ga våpen til ekteparet Orderud, noe ekteparet benekter. Drapsvåpnene er ikke funnet.

* Ifølge Kirkemo Haukeland ble trippeldrapet diskutert på juleselskapet, noe de tre andre tiltalte benekter. Kirkemo Haukeland sier også at det gikk av et vådeskudd på Orderud denne dagen, noe Veronica Orderud etter hvert har innrømmet. Per Orderud nekter kjennskap til dette vådeskuddet.

* Pistolmagasinet som politiet fant i en settekasse hjemme hos Lars Grønnerød, har en defekt som gjør at det avsetter riper i patronhylsene. Våpeneksperter mener at magasinet må ha vært i et av drapsvåpnene, men konklusjonen er omstridt. Den er også stikk i strid med Grønnerøds forklaring.

* Lars Grønnerød har ledet politiet til et prosjektil han skjøt inn i en trestamme forut for drapene. Tekniske undersøkelser skal ha bekreftet at kulen er skutt ut av det samme løp som ble brukt under drapene.

* Utenfor kårboligen på Orderud gård skal politiets teknikere ha funnet avtrykk av en kvinnestøvel. I skogen bak boligen fant politiet en mindre raggsokk. Politiet tror gjerningsmennene kan ha hatt sokker på bena for å unngå å sette avtrykk.

* På sokken skal politiet ha funnet et hår, som kan stamme fra en eller flere av de tiltalte. Men politiet skal ikke ha klart å knytte håret til en bestemt av de tiltalte.

* Ekteparet Orderud sier de var hjemme og sov drapsnatten. Kirkemo Haukeland sier hun kjørte aviser, og har mobilutskrifter som viser at i alle fall mobiltelefonen var flere steder rundt om i Oslo og Akershus den aktuelle natten. Grønnerød sier at han snakket i telefonen og var på Internett hjemme på Frogner.

* En person ringte opplysningen 180 noen dager før drapene og fortalte at drapene skulle skje. Politiet har ikke klart å finne ut hvem som ringte.

(NTB)

PLANLAGT HER? Det meget omtalte juleselskapet på Orderud Gård, inngår i politiets bevisliste.