Her er politiets beviser

Politiet mener seks ukjente ranere fortsatt er på frifot. Dagbladet kjenner detaljene i politiets arbeid, og kan i dag avsløre hovedbevisene mot dem som er tatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet mener de har biologisk materiale fra flere av de siktede - som vil holde til domfellelse. DNA-profilen til blant andre David Aleksander Toska, Ridvan Halimi, Metkel Negassie Betew og Kjell Alrich Schumann er funnet i forbindelse med ranshandlingen.

Dagbladet får opplyst at kriminalteknikerne sikret seg biologisk materiale, hovedsakelig hudceller, i flere av bilene som ble brukt i ranet.

De viktigste funnene er gjort i lastebilen som ble tent på utenfor politistasjonen i Stavanger kort tid før ranerne slo til. Bilen ble ikke totalt utbrent. Politiet sitter også med flere ukjente DNA-profiler funnet i biler som ble brukt under ranet.

Dagbladet får også bekreftet at det er sikret DNA-profiler til enkelte av de siktede i de utbrente bilene i Sørmarka. Politiet skal ikke ha gjort avgjørende DNA-funn inne i tellesentralen.

Etterforskerne har fått inn nærmere 4000 tips i saken, og det foreligger over 5000 dokumenter.

Her er hovedpunktene i grunnlaget for siktelsene mot de 11 som til nå er siktet for dødsranet:

-  Sett i Stavanger

Kjell Alrich Schumann «Skyggen» leide en leilighet i Stavanger fra desember 2003. Vitner har overfor politiet - i fotokonfrontasjon - pekt ut Schumann som leier av leiligheten. Vitner har også registrert nummeret på biler som sto utenfor leiligheten. To av bilene ble stjålet på et tidligere tidspunkt i Oslo.

Kriminalteknikerne skal ha sikret seg Schumanns DNA-profil i biler som ble brukt under ranet, samt i leiligheten i Stavanger sentrum.

Politiet mener imidlertid at de har ytterligere beviser mot «Skyggen»: Vitner har observert en mann som kan være Schumann i Ølberg-området før ranet. Politiet mener ranerne brukte den nedlagte militærbasen som treningsområde før dødsranet. Vitner skal også ha observert Schumann i forbindelse med flukten fra tellesentralen og ved Sørmarka, der tre biler ble funnet utbrent.

I tillegg sitter politiet på overvåkingsbilder fra Stavanger sentrum, der en mann som likner på Schumann, er fanget opp av overvåkingskameraene. 38-åringen nekter enhver befatning med ranet.

-  Jeg har nettopp fått tilgang til de ikke-klausulerte dokumentene, så det er vanskelig for meg å kommentere enkeltheter. Men når det gjelder leieforholdet i Stavanger, er det helt i overensstemmelse med hans forklaring under det første fengslingsmøtet, sier hans forsvarer, Morten Furuholmen, til Dagbladet.

Knyttet til leilighet

Metkel Negassie Betew «Fikseren» ble pågrepet på flyplassen i Frankfurt, og er også DNA-koblet til Stavanger. Dagbladet får bekreftet at biologiske spor fra Betew er funnet i den utbrente lastebilen utenfor politistasjonen.

Politiet mener de også kan knytte Betew til leiligheten Schumann disponerte i Stavanger, og vitner skal også ha sett Betew i Stavanger før ranet. «Fikseren» er ikke avhørt. Ifølge forsvareren, Marius Dietrichson, har ikke Betew fått tilgang til alle saksdokumentene.

-  Vårt standpunkt har hele tida vært, at han ikke vil forklare seg før han får innsyn i dokumentene.

På rømmen

Ridvan Halimi og David Aleksander Toska Også Halimi og Toska, alias «Mesterhjernen», ble siktet for dødsranet 11. mai år. Begge de siktede, som fortsatt ikke er pågrepet, skal ifølge politiet være DNA-koblet til bilene som ble brukt under ranet. Både Halimi og Toska har tidligere avgitt DNA-prøve.

Flere vitner har også forklart til politiet at de kan ha sett Halimi og Toska i Stavanger helga før ranet. Toska skal også være observert av vitner i forbindelse med selve ranshandlingen.

Begge de to siktede er etterlyst, og oppholder seg trolig i utlandet.

Halimi er sammen med Erling Havnå også siktet for ranet av Postens Brevsentral i Oslo i fjor høst. Halimi satte en periode i varetekt etter Posten-ranet, og forklarte for politiet at han pleide nær kontakt med Toska, som han møtte gjennom felles kjente.

Toska skal etter planen møte i retten i september, tiltalt for bankbokskuppet på Bryn i Oslo i 2001, der tyvene stakk av med verdier for 20 millioner kroner. Politiet mener han kan være mannen som ledet operasjonen inne i NOKAS-sentralen i Stavanger.

DNA på finlandshette

Erling Havnå Kickbokseren er siktet for både dødsranet i Stavanger og ranet mot Postens brevsentral. Kriminalteknikerne har funnet kickbokserens DNA på deler av ei finlandshette i en utbrent Range Rover i Sørmarka. Havnås DNA-profil ble også funnet på en sleggeliknende hammer som var etterlatt på åstedet for ranet mot Postens brevsentral.

Erling Havnå mener han kan forklare hvorfor hans DNA-profil er funnet på gjenstandene.

-  Vi har ingen grunn til å betvile selve DNA-undersøkelsene. Men de knytter ham på ingen måte til å ha vært på åstedene, mener hans forsvarer, advokat John Christian Elden.

-  Fraktet ransutstyr

Jusuf Hani og 24 år gammel svensk-albaner Politiet mener begge er koblet til Stavanger. Kriminalteknikerne har funnet DNA-profilen til minst en av de to. De to svenske statsborgerne ble også stoppet i fartskontroll kvelden før ranet, klokka 01.49 - og de skal også ha blitt vinket gjennom en politisperring bare timer etter ranet.

Politiet har fulgt sporene til de to siktede fra Göteborg til Vestlandet, og har sikret seg barregninger fra et hotell i Oslo og Hotel Caledonien i Kristiansand. Politiet mener deler av utbyttet og ransutstyr ble fraktet fra Stavanger til Göteborg etter dødsranet. Vitner skal ha sett at bager ble lastet fra en Saab til en Peugeot i Göteborg, men politiet har verken funnet utbyttet eller utstyr som ble brukt i ranet.

Fant instruksjonsbok

Spy Shop-gründeren 47-åringen er sluppet ut av varetekt, men politiet mener de har en lang indisierekke mot mannen.I oktober i fjor bestilte spionasjefirmaet åtte skuddsikre vester i størrelse XL og sju vester i andre størrelser fra Swedish Body Armour. Politiet mener 11 av disse vestene ble brukt under ranet.Da 47-åringen ble pågrepet, mener politiet de gjorde et avgjørende funn. Schumann er tidligere sett i en Volvo V 70 med stjålne skilter. Samme bil ble funnet ved leiligheten til Spy Shop-gründeren i Oslo. I bilen fant etterforskerne et Stavanger Aftenblad datert 27. mars, ei uke før ranet. Politiet mener 47-åringen har disponert samme bil som Schumann, men de tror ikke 47-åringen har vært i Stavanger.I Volvoen ble det funnet ei instruksjonsbok til en Ford Expedition, en av bilene som ble brukt under dødsranet.Like før jul i fjor ble en nabo til 47-åringen frastjålet et pass. Politiet fant passet hos Schumann.Politiet mener også 47-åringen har fått en forespørsel fra ransmiljøet om å skaffe skuddsikre hjelmer.

Dagbladet har vært i kontakt med 47-åringen. Han ønsker ikke å snakke med pressen.

-  Jeg mener han har gitt en grei forklaring på momentene som er påpekt. Slik sett er det vår oppfatning at det ikke er grunnlag for å påstå at han har medvirket til ranet, sier forsvarer Øystein Storrvik.

-  Lovlig vare

Spy Shop-eier Den 29 år gamle eieren av butikken er også sluppet ut av varetekt. Politiet mener han skaffet ranerne skuddsikre vester. Dessuten ble det funnet såkalte spanske ryttere i butikken, som kan brukes til å punktere dekkene på forfølgende biler.

-  Jeg kan ikke utelukke at noen av vestene kom fra oss. Men jeg har aldri solgt til noen som hadde noe med ranet å gjøre, så vidt jeg vet. Skuddsikre vester er en lovlig vare, vi selger 100 i året. Hva de blir brukt til, kan ikke være vårt ansvar - det blir som å fengsle ansatte i Jernia for å selge brekkjern, sa 29-åringen til Dagbladet da han slapp ut av varetekt.

Kobles til bilene

To svenske statsborgere

To svensk-albanere på 27 og 30 år ble pågrepet dagen etter ranet i Göteborg. De er koblet til bilene som ble brukt av Jusuf Hani og en 24 år gammel mann. En leiebil som Hani og 24-åringen brukte på turen til Stavanger, ledet politiet på sporet av det som skal være medlemmer av den fryktede Albanerligaen i den svenske byen.

Begge de to svenskene er sluppet ut av varetekt, men siktelsene er ikke frafalt. Begge benekter å ha medvirket til dødsranet, og politiet har ingen holdepunkter for at noen av de to var i Stavanger 5. april.

PÅ RØMMEN: Ridvan Halimi.
PÅ RØMMEN: David Aleksander Toska.
«SKYGGEN»: Kjell Arich Schumann.
«FIKSEREN»: Metkel Negassie Betew.
DNA PÅ FINLANDSHETTE: Erling Havnå.