Panikkskrikene brer seg utover travle Thereses gate på Bislett i Oslo like før klokka 09 tirsdag morgen.

En mann er løs med en stor kniv. En kvinne løper for livet og politiet prøver til å slutt å stoppe mannen ved å kjøre på ham.

Men knivmannen reiser seg igjen. Han angriper politimannen, som blir skadd, før politiet avfyrer flere skudd. I kaoset som oppstår, kaster et vitne seg inn i situasjonen.

Politiets ukjente hjelper

Publisert

De voldsomme panikkskrikene fra en kvinne spredde seg over store deler av Bislett rett før klokka ni tirsdag morgen.

Vitner forteller om en kvinne som løp av gårde i frykt. Bak henne kom mann løpende - i bar overkropp og uten sko.

I hånda holdt han en stor kniv.

Inne på butikkene, på balkongene til boligene over og ute på gatene samlet det seg flere mennesker.

Midt i en av hovedstadens travleste gater.

Hendelsene som fulgte ble fanget på film - og ble seinere sett av millioner av mennesker.

Én mann havnet midt inne i politiets desperate jakt for å uskadeliggjøre knivmannen.

I vinduet på Kaffebrenneriet i Thereses gate, sitter Mohsen Bahari og drikker morgenkaffen.

De desperate skrikene høres godt gjennom bygget.

- Jeg ble naturligvis skremt og usikker på hva det her var for noe. Jeg skjønte ikke hva det dreide seg om før i etterkant, forteller 37-åringen til Dagbladet.

Krasjer inn i veggen

Den flyktende kvinnen klarer å gjemme seg bak en politibil som er i området. Mannen som følger etter hakk i hjel begynner å hamre løs på politibilen, mens den kjører opp Thereses gate.

33-åringen i bar overkropp står ved siden av politibilen med hendene strukket ut fra kroppen. Sakte går han foran politibilen med hendene foran kroppen og med en god grep rundt den store kniven.

Ruselyden fra motoren sprer seg ut over gata og fem sekunder seinere trampes gassen i bånn og politibilen kjører rett på knivmannen.

Et kraftig smell høres og på TV-bildene kan man se at mannen ligger over panseret på bilen, før han fyker flere meter framover på veien.

Han når akkurat å reise seg idet politibilen kommer kjørende i et andre forsøk på å kjøre han ned. Med nød og neppe unngår han fronten av bilen og hiver seg inn til siden.

Kniven sitter fremdeles fast i hånda.

- Lå sammensunket inntil veggen

Lydene fra gata fikk Bahari til å reise seg opp av stolen. Først framme ved døra så han mannen i bar overkropp ute på gata.

- Det var mange folk i lokalet, og en fyr prøvde å låse døra på Kaffebrenneriet, så han ikke skulle komme seg inn der, sier han til Dagbladet.

På daværende tidspunkt visste han lite om hva som ventet han bare få meter unna.

Nøyaktig 30 sekunder etter at politiet kjørte på 33-åringen i bar overkropp første gang skjer det noe.

Mannen går haltende videre oppover veien. Plutselig hører Bahari et stort smell, idet politibilen kjører rett i veggen.

Lysene på politibilen blinker panisk og døra til passasjersetet blir røsket opp. Mannen i bar overkropp begynner å hogge løs på politimannen som sitter inne i bilen.

Så høres seks skudd, etterfulgt av en skremmende stillhet. Rustam Louis Foss (33) ble skutt og drept av politiet under hendelsen. Foss er siktet for fire drapsforsøk etter hendelsen. Oslo-politiet etterforsker Foss' handlinger, mens Spesialenheten etterforsker politiets håndtering.

Ute på gata ser Bahari den smadra politibilen stå ut fra veggen. Idet han beveger seg rundt den ødelagte bilen går alvoret opp for ham.

- På den andre siden så jeg en person som lå sammensunket inntil veggen. Jeg så ikke noe kulehull, men jeg så blod, sier Bahari.

33-åringen som ble skutt og drept av politiet i aksjonen, er siktet for fire drapsforsøk.

Han ble i desember i fjor dømt til tvunget psykisk helsevern for drapsforsøk under denne hendelsen på Grünerløkka sommeren 2019.

Mannen hadde sluppet ut på permisjon dagen før hendelsen på Bislett.

- Var likblek i ansiktet

Han prøvde å se etter om mannen pustet, men klarte ikke å se noe bevegelse. Likevel valgte han å holde en viss avstand.

- Jeg tenkte at dette kommer til å plage meg i etterkant, sier 37-åringen.

Bahari spurte heller om politiet trengte hjelp.

- Pass på og hold et øye på ham, sa politimannen først til meg, forteller Bahari til Dagbladet.

Foran politimannen satt føreren av politibilen på kne. Politikvinnen hadde ryggen til knivmannen som satt langs med veggen.

Bahari reagerte på måten hun satt på - og forsto da at politimannen kunne være alvorlig skadd.

- Da politimannen snudde seg rundt, så jeg at han var helt likblek i ansiktet. På ansiktsuttrykket kunne jeg se at han trengte hjelp, sier han.

Han la politimannen ned på bakken langsmed bilen, mens han passet på at hodet hadde støtte og at den skadde foten ble lagt høyt. Først da la han merke til blod som så ut til å komme fra overkroppen.

- Jeg prøvde å få av jakka og beltet for å sjekke skadeomfanget, og for å se etter stikkskader. Han hadde på seg skuddsikker vest og det så ikke ut som han hadde noen andre skader, i hvert fall ikke på vitale områder, sier han.

Bahari legger til:

- Jeg har sett folk i sjokktilstand, hvor man glemmer å puste og jeg fryktet at han var på vei inn en slik tilstand. Så jeg prøvde bare å roe han ned og egentlig bare hjelpe til litt.

Politimannen som ble skadd er utenfor livsfare.

Oslo-politiet og Spesialenheten etterforsker hendelsen og politiets håndtering.

I tillegg til å ta hånd om den skadde betjenten, så forsøkte Bahari å holde folk unna og sørge for at forbipasserende ikke fikk filme den alvorlige hendelsen. Dette etter ønske fra politimannen.

Fikk takk fra politiet

Kort tid etterpå kom det løpende flere politifolk for å hjelpe til. Politiet har bekreftet at en tjenesteperson ble skadd i hendelsen på Bislett, men skadeomfanget er fremdeles uklart.

- Fra jeg hørte skriket og til jeg gikk der ifra, så tror jeg det bare tok omtrent seks minutter til alt var ferdig, sier Bahari.

Han ringte en god venn for å fortelle om den rystende hendelsen og gikk der etter på treningssenteret hvor han også jobber som trener. Bahari er tidligere profesjonell idrettsutøver i MMA og har også trent andre utøvere siden han var 17 år.

- Jeg hadde puls, det tok litt tid før jeg klarte å roe meg ned. Jeg er fortsatt litt skjelven, sier han.

Seinere samme ettermiddagen fikk han en telefon fra politiet.

- De takket meg for hjelpen. Så sa de at det gikk bra med politimannen og at han satt pris på arbeidet jeg gjorde, sier 37-åringen.

Dagen etter fikk han telefon fra den skadde politimannen, som ønsker å møte mannen som hjalp han når han trengte det som mest.

- Jeg spurte ikke noe mer om skadene, men politimannen spurte om jeg hadde blitt godt ivaretatt. Han takket veldig mye for hjelpen.

Moshen Bahari kommer ikke til å glemme knivdramaet på Bislett med det første.

«Hele saken er en tragedie og det er kun ofre i denne saken. Han som ble drept og politifolkene.»

Tidligere dømt

Den 33-årige mannen, med tsjetsjenske aner, som døde etter å ha blitt skutt av politiet, er siktet for fire drapsforsøk etter hendelsen på Bislett.

Han ble i desember i fjor dømt til tvungent psykisk helsevern for drapsforsøk med kniv på Grünerløkka sommeren 2019. 33-åringen slapp ut på permisjon mandag, dagen før drapsforsøkene på Bislett.

- Må ha vært jævlig

- Det tar nok litt tid å bearbeide dette. Jeg tenker jo at det går greit, og det gjør jo for så vidt det, men jeg tenker jo en del på det, sier Bahari.

Mohsen sier han ikke har behov for å reise tilbake til stamkafèen på Bislett den nærmeste tida.

- Det er veldig ferskt og friskt i minnet. Jeg må bytte beite, i hvert fall for en periode.

Den siktede 33-åringen døde som følge av skadene, noe Bahari synes er veldig trist.

- Jeg har prøvd å sette meg inn i situasjonen til politimannen, noe som må ha vært helt jævlig. Å sitte inne i bilen med denne personen over seg, det må ha vært grusom opplevelse, sier han.

- Tror du det kan hjelpe deg å møte politimannen og snakke med han?

- Ja, jeg tror det. Jeg har tenkt mye på hvordan han har opplevd dette og hva som har skjedd egentlig, detaljer rundt hendelsen, som plager meg. Nei, ikke plager meg, men som jeg er nysgjerrig på. Jeg vil gjerne forstå hele hendelsesforløpet, sier Bahari.

Han legger til:

- Jeg tror det blir fint å møte han. Jeg ser fram til det.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer