Politivold

Her er politifolkenes egne ord

Rapportene til politibetjenter som var til stede da Kevin Simensen, Marius Stormo og Kristian Teigen ble slått gjentatte ganger på Kongsberg, gir et noe annet bilde av hva som skjedde enn overvåkningsvideoene.

HELE VIDEOEN: Denne videoen viser hele hendelsesforløpet til politivold-saken i Kongsberg. Reportere: Marte Nyløkken Helseth og Jostein Sletten / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KONGSBERG (Dagbladet): Flere politibetjenter og politiførstebetjenter var til stede, og deltok da de tre kameratene - Kevin Simensen (26), Marius Stormo (28) og Kristian Teigen (26) ble slått gjentatte ganger av politiet på Kongsberg natt til 30. oktober i fjor.

Politimannen som nå er tiltalt for vold, ønsker ikke å uttale seg om saken. Hans advokat, John Christian Elden, mener politibetjenten er forhåndsdømt.

I påtalevedtaket fra Spesialenheten for politisaker heter det:

«I forbindelse med Spesialenhetens etterforskning har det fremkommet opplysninger om rapportskriving i sak mot Simensen som etter Spesialenhetens vurdering bør følges oppi erfarings- og læringsøyemed».

POLITIRAPPORTER: Terje Nybøe, Spesialenheten for politisaker, konstaterer at det er skrevet politirapporter som åpenbart er uriktige. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
POLITIRAPPORTER: Terje Nybøe, Spesialenheten for politisaker, konstaterer at det er skrevet politirapporter som åpenbart er uriktige. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

Dagbladet har ved siden av anmeldelsen mot Kevin Simensen, fra den nå tiltalte politibetjenten, fått tilgang til fire egenrapporter. De er skrevet av to politiførstebetjenter og to politibetjenter. Ingen av disse er tiltalt, selv om Spesialenheten for politisaker slår fast at egenrapporten til den kvinnelige politibetjenten ikke stemmer overens med hva som avsløres av videoopptakene fra overvåkningskameraene på Esso-stasjonen i Kongsberg sentrum.

Heller ikke de andre egenrapportene beskriver det samme som overvåkningsvideoene fra bensinstasjonen dokumenterer.

Annonse

Politikvinnen

Selve dramaet skal ifølge den kvinnelige politibetjenten ha startet klokken 01.43, natt til søndag 30. oktober. Politikvinnen skriver i sin egenrapport at først etter at en tredje politipatrulje kommer til stedet, får politiet kontroll over situasjonen.

Han kom også til stadighet med utallige ukvemsord.

Politikvinnens rapport


Hun skriver:

«Vår intensjon med tilstedeværelsen var at den skulle ha en forebyggende effekt».

Og videre:

«Det fremsto for meg at Kevin motsatte seg pb. (den tiltalte politimannen, Dagbladets anonymisering) sitt forsøk på å oppnå kontroll. Situasjonen eskalerte deretter drastisk. Pb. la Kevin ned i bakken. Jeg gikk deretter inn i situasjonen for å støtte pb. (den nå tiltalte politibetjenten) med å få kontroll på ham. Min oppfatning av Kevin (Simensen, red.anm.) var at han var ekstremt aggressiv, og gav ingen tegn på overgivelse».

«Pb. (den nå tiltalte politibetjenten) gav Kevin klare pålegg om å trekke seg unna, hvis ikke ville han bli slått av batong. Kevin etterkom ikke pålegget og ble slått flere ganger. Etter at flere slag var blitt avlevert havnet Kevin på bakken, jeg forsøkte da å få kontroll på armene hans. Imens jeg forsøker å oppnå kontroll blir jeg truffet på høyre hånd av pb. (den tiltalte politimannen) sitt batongslag.»

16 SLAG: Overvåkningsvideoen viser at Kevin Simensen ble slått minst 16 ganger med knyttet hånd, mens han lå nede.
16 SLAG: Overvåkningsvideoen viser at Kevin Simensen ble slått minst 16 ganger med knyttet hånd, mens han lå nede. Vis mer

En politibetjent i 30-åra er nå tiltalt for vold.

Den kvinnelige politibetjent skriver også i sin egenrapport:

Under pågripelsen uttalte Kevin (Simensen, red.anm.) flere ganger at han ønsket å drepe oss. Han kom også til stadighet med utallige ukvemsord.

Politikvinnens egenrapport er nevnt i påtalegrunnlaget fra Spesialenhet for politisaker. Der beskrives hennes egenrapport som påstander det vanskelig kan være bevismessig dekning for.

Politibetjent nummer 2:

En annen politibetjent beskriver dramaet slik:

«Når vi svingte inn til Deli De Luca observerte jeg og oppfattet at pfb. (politiførstebetjent, anonymisert av Dagbladet) hadde kontroll på en person. Videre innover på en gressplen i umiddelbar nærhet til parkeringsområdet til Deli De Luca, observerte jeg at pb. (den nå tiltalte politibetjenten ga en person beskjeder med hevet batong. Jeg fikk ikke med meg hva som ble sakt, men oppfattet det slik at personen var en trussel mot pb. (den tiltalte politibetjenten) og de betjentene som lå på bakken i et basketak med Kevin Simensen».

Samme politibetjent skriver også i sin egenrapport:

«Under baskingen med Simensen uttalte han ved flere anledninger at han skulle ta livet av oss. Når det ble forsøkt å prate til han for å roe han ned, ropte han bare tilbake "hold kjeft, jeg skal drepe dere»".

Politiførstebetjenten: Slettet bevis

Politiførstebetjenten, som var til stede under hele det brutale intermessoet, karakteriserer Kevin Simensen som helt krakilsk. I egenrapporten forteller han åpent om hvordan han tok mobiltelefonen til Marius Stormo, og slettet videoopptakene fra dramaet.

Slik forteller den erfarne politiførstebetjenten hvordan han slettet bevis:

TILTALT: Politibetjenten i gul vest er nå tiltalt. Han slår med knyttet hånd, mens hans kvinnelige kollega holder Kevin Simensen nede.
TILTALT: Politibetjenten i gul vest er nå tiltalt. Han slår med knyttet hånd, mens hans kvinnelige kollega holder Kevin Simensen nede. Vis mer

Når det ble forsøkt å prate til han for å roe han ned, ropte han bare tilbake "hold kjeft, jeg skal drepe dere

Politibetjentens rapport


«Jeg fikk siktede (Marius Stormo, red.anm.) på beina og tok han med bort til en av bensinpumpene og satte han ned der. Jeg gikk raskt igjennom lommene til sikede for å se etter ID, og fant da bankkort med navn i kortmappen på telefonen hans. Telefonen var ulåst, slik at jeg samtidig slettet den filmen siktede Storma hadde tatt av siktede Simensen som lå på bakken med politiet oppå seg. Sett i ettertid var det dumt av meg å slette denne filmen, men tanken med å slette den var å opprettholde personvernet til siktede Simensen. Det er gode overvåkningskamera på Esso som mest sannsynlig har fanget opp hele/deler av hendelsen».

Politiførstebetjenten er fortsatt under etterforskning av Spesialenheten for politisaker, og risikerer å bli tiltalt for å ha slettet bevis.

Fjerde politimannen: «Øynene virket kalde»

Det fjerde politimannen som har skrevet egenrapport, gir et noe annet bilde av Kevin Simensen, enn sine kolleger. I hans egenrapport heter det:

«Natt til søndag 30.10.22 kjørte pb. (anonymisert av Dagbladet) og jeg uniformert politipatrulje med kallesignal LXX (anonymisert av Dagbladet). Ca klokken 00:40 ble vi tilkalt av betjeningen på Privat Cafe og bar. En person ble pekt ut og de sa han ikke ville få komme inn og at han måtte ut av køen. Jeg kalte mannen til meg og han ble rolig med til et sted vi kunne prate. Han ble skuffet over at han ikke fikk komme inn da vennene og kjæresten hans allerede var inne».

Mannen var rolig og lyttet når han ble tilsnakket.

Rapport fra fjerde politibetjent


«Mannen virket rolig og snakket med vanlig stemme selv om øynene virket kalde og han var stiv i blikket. Mannen hadde tydeligvis oppført seg på en slik måte at han ikke lenger var ønsket på utestedet. Mannen var rolig og lyttet når han ble tilsnakket. Han fikk lov til å bli i byen mot at han holdt seg unna køen til Privat».

Politibetjentens egenrapport avsluttes slik:

«Senere, da patrulje med kallesignal LXXX (anonymisert av Dagbladet) ba om bistand på Deli DeLuca kl 01:45, pekte fornærmede, (vekteren, anonymisert av Dagbladet), ut siktede, Kevin Simensen som den som hadde truet ham på livet. Siktede, Kevin Simens, viste seg å være samme mann vi hadde snakket med utenfor Privat ca. kl. 00:40».

Kevin Simensen og Marius Stormo, som begge ble arrestert og siktet for vold mot politiet, har stilt seg uforstående til politifolkenes forklaringer. De viser til overvåkningsvideoen fra Esso-stasjonen på Kongsberg.

- Det er bare å se på videoen, så ser alle hva som skjedde, sa Marius Stormo til Dagbladet mandag.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer