Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her er politikken som skal gjenreise Arbeiderpartiet

Ap tar til orde for storstilt arbeidslivsreform. Fellesskap, kompetanse og helsefremmende arbeidstid er sentrale stikkord.

NYE TONER: Arild Grande håper at en ny politikk for arbeidslivet skal bidra til å få Ap på beina igjen.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
NYE TONER: Arild Grande håper at en ny politikk for arbeidslivet skal bidra til å få Ap på beina igjen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

1. oktober legger Arild Grande (Ap) fram innstillingen til Arbeiderpartiets nye arbeidslivspolitikk.

- Bedre tilrettelegging og økt produktivitet er to viktige stikkord i politikken vi kommer til å presentere, sier han til Dagbladet.

Grande er klar på at Ap, som nylig gjorde sin svakeste måling siden 2002, har et enormt behov for å komme på offensiven med nyskapende politikk på viktige politikkområder for partiet.

- Norge behøver en storstilt arbeidslivsreform. Det er dette Arbeiderpartiet nå skal legge til rette for, sier Grande og utdyper reformen slik:

- For at vi i fellesskap skal løse framtidas oppgaver og finansiere velferdsordningene trenger vi hele folket i arbeid. Alle må slippe inn i arbeidslivet og flere må få muligheter til å jobbe lenger.

Grande ringer Dagbladet fra bilen. Denne gang er han på vei hjem til Trøndelag for å feriere, men i lang tid har Ap-politikeren, med fortid fra kultur- og mediefeltet, fartet land og strand rundt på jakt etter innspill fra «vanlige» nordmenn i «vanlige» jobber.

Dette er den typen velgere hvor Arbeiderpartiet har mistet deler av sitt historisk gode fotfeste, ifølge Dagbladets gjennomgang av bakgrunnstallene.

Et arbeiderparti

Det er Ap-landsmøtet i 2019 som formelt skal vedta innstillingen Grande presenterer i høst.

Han kan likevel allerede nå legge fram noen hovedpunkter i hva Aps arbeidslivsutvalg vil foreslå som arbeidslivspolitikk som gjør Arbeiderpartiet til et arbeiderparti igjen.

Mer fleksible permisjonsordninger for småbarnsforeldre og tidskontoordninger i småbarnsfasen.

  • Økt grunnbemanning i mange bransjer og helsefremmende arbeidstidsordninger. - Arbeidsgivere må investere i hele, faste stillinger, sier Grande.
  • Et trepartssamarbeid for en storstilt kompetansereform slik at alle føler de fortsatt har en plass i arbeidsmarkedet. - Vi skal kunne stå lenger i jobb, forklarer Grande.
  • Ta et oppgjør med New public management og dermed gi ansatte tilliten tilbake. - I det hele tatt behøver vi mindre rapportskriving og bedre ledere, spesielt i offentlig sektor. Mange jeg har snakket med sier de føler mangel på tillit fra sjefer, sier Arild Grande.
  • Styrke muligheten til faste, hele stillinger med norske lønns- og arbeidsvilkår og motvirke økende midlertidighet og forskjeller i arbeidslivet.
  • Inkludering i arbeidslivet for grupper som i dag står utenfor. - Vi kan lykkes kun dersom alle får bidra i arbeidslivet, forklarer Grande.

Reform til tross, Arild Grande mener det norske arbeidslivet stort sett er godt. Vi jobber mindre, og mer effektive enn mange andre europeiske land. Lønnsnivået er godt. Likevel ser han mørke skyer i horisonten etter å ha snakket inngående med Ola og Kari Nordmann.

- Mange har likevel bekymringer Ap skal gjøre noe med: Småbarnsforeldre møter et tidspress, andre sliter seg ut grunnet for lav bemanning på jobb, mens mange jeg snakker med er bekymret for digitalisering og at arbeidsgiver ikke legger til rette for kompetanseheving. De er redd for å bli hengende etter, sier Grande.

Comeback

Arild Grande forteller også at en gammel venstresidedrøm kan gjøre et uventet comeback i høst: Sekstimersdagen.

Tanken om at arbeidsdagen skal reduseres til seks timer støttes av mange, blant annet miljøaktivister og sterke krefter i fagbevegelsen. Samfunnsøkonomene i Arbeiderpartiet er tradisjonelt sett mer lunkne til ideen.

Arild Grande kan ikke utelukke at Ap framover kan begynne å sniffe på sekstimersdagen som et seriøst politisk alternativ.

- Vi skal jobbe videre med dette i høst, men vi ser helt klart at det må gjøres mer for å få inn helsefremmende arbeidstidsordninger i Norge. Folk må ikke jobbe seg i hjel! Spesielt har mange kvinnedominerte yrker en arbeidstid som skader helsa. I enkelte sektorer kan sekstimersdagen eller i det minste redusert arbeidstid være en løsning for å få flere inn i arbeidslivet og gi flere mulighet til å jobbe lenger, sier han.