Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her er Postens julegave-detektiver

Nesten som Sherlock Holmes og doktor Watson finner de fram til rette gaveeier selv uten adresselapp.

DETEKTIVER: Åse Lerfald og Joachim Madsen ved Postens Godssenter i Oslo finner som oftest mottakeren av pakker uten adressekort. Her skal de finne mottakeren av en utenlandspakke som kommer fra Loddefjord, men adresse og navn er nesten umulig å lese. Da kan forstørrelsesglass hjelpe. Foto: Birger Morken / SCANPIX
DETEKTIVER: Åse Lerfald og Joachim Madsen ved Postens Godssenter i Oslo finner som oftest mottakeren av pakker uten adressekort. Her skal de finne mottakeren av en utenlandspakke som kommer fra Loddefjord, men adresse og navn er nesten umulig å lese. Da kan forstørrelsesglass hjelpe. Foto: Birger Morken / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvert år sendes det julegaver som av forskjellige grunner ikke kommer fram til julaften. For å løse mysterier med herreløse pakker har Posten sine egne julegavedetektiver.

Som de reneste Sherlock Holmes og doktor Watson sitter julegavedetektiv Åse Lerfald og hennes assistent Joachim Madsen i Oslo og sporer opp avsendere til pakker uten adressat.

I fjor fikk de 300 slike pakker og de klarte å finne det riktige sporet i 250 tilfeller.

- Vi er oppstartsfasen, men har fått litt å bryne oss på. I dag har vi fått en eske med julegaver til flere personer, men foreløpig har vi lite av pakker uten emballasje som det ikke er mulig å gjøre noe med i det hele tatt, sier Joachim Madsen til NTB.

De herreløse pakkene kommer fra hele landet.

- Det er ingen geografiske verstinger, sier han.

Kortet kan hjelpe En typisk herreløs pakke er en julegave som har sneket seg ut av innpakning, som kan ha vært en eske eller flere pakker samlet og pakket inn i gråpapir. Eller det kan være en pakke innlevert Posten uten både mottaker og avsender.

- Det første vi gjør er å bruke sporingsnumrene på pakken. Da får vi en indikasjon på hvilket postkontor den er innlevert til. Siste utvei er å se på til-og-fra-lapper i pakken. Finner vi et navn på fra-siden, prøver vi å finne ut hvor mange som har det fornavnet og som bruker det aktuelle postkontoret som sitt kjernepostkontor.

Er de heldige er det et fåtall. Detektivene kan da rett og slett bruke prøve og feile-metoden og ringe samtlige til de treffer riktig person. Men i verste fall nytter ikke det heller.

- Da må vi kanskje be om litt hjelp fra media eller bruke postbudene ute i distriktene. Vi prøver også oppslag på internett som gule sider og Facebook. Alt som er tilgjengelig blir brukt for at pakken skal komme fram, sier Madsen.

Moralsk belønning De to julegavedetektivene i Oslo utveksler informasjon med kontaktpersoner på hver pakketerminal i landet, mellom 12 og 15 personer. Og jobben har sin belønning.

- Folk vi snakker med uttrykker sin takknemlighet. Det er en moralsk belønning for oss. Vi synes det er hyggelig å finne ut av mysteriene uten at kanskje avsender vet at vi har vært innblandet. Det kan være like koselig som at vi må etterlyse dem overalt, sier den assisterende julegavedetektiven.

Posten har opprettet et eget nettsted der publikum kan sjekke om julegaven som ikke kom fram, er deres. Dersom man kjenner igjen en julegave på lista, kan folk ringe Postens Julegavetelefon på 23 14 90 90.

- Jula er jo viktig for folk og en viktig høytid også for Posten. Da er det viktig for oss å kunne bistå, sier Joachim Madsen. (NTB)

FÅR GAVENE FRAM: Postens julegavedetektiver Åse Lerfald og Joachim Madsen er nå i sving for at alle presanger skal komme fram til rette mottaker før julaften. Her prøver de å finne mottakeren av seks julepakker pakket inn i en stor pakke med gråpapir, men uten adresselapp. Det er Are som har sendt til blant andre Ane og Høtta. Foto: Birger Morken / SCANPIX
FÅR GAVENE FRAM: Postens julegavedetektiver Åse Lerfald og Joachim Madsen er nå i sving for at alle presanger skal komme fram til rette mottaker før julaften. Her prøver de å finne mottakeren av seks julepakker pakket inn i en stor pakke med gråpapir, men uten adresselapp. Det er Are som har sendt til blant andre Ane og Høtta. Foto: Birger Morken / SCANPIX Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!