Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her er POTs hemmelige agent i Treholts leilighet

Treholtleiren sier de aldri har vært der. Her er Overvåkningspolitiets egne bilder.

POT I ARBEID: Leif Karsten Hansen inne i leiligheten til Arne Treholt. Til venstre utstyr til spesialkameraet som de brukte til å ta bilder av pengene med. Foto: POT
POT I ARBEID: Leif Karsten Hansen inne i leiligheten til Arne Treholt. Til venstre utstyr til spesialkameraet som de brukte til å ta bilder av pengene med. Foto: POT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Les også: - Ikke lag meg til en djevelfigur som trekker i trådene

I fjor kom boka «Forfalskningen» av Geir Selvik Malthe-Sørenssen og Kjetil Mæland. I boka står det at POTs to etterforskere Leif Karsten Hansen og Arne Solemsjø aldri var i leiligheten til Arne Treholt.

I dag har Dagbladet fått bildene som viser Leif Karsten Hansen i Treholts leilighet.

TOK ÅTTE BILDER: Disse negativene fra ransakingen hos Treholt er ifølge sakkyndige tatt samtidig, og viser blant annet kofferten og POT-etterforskeren i Treholts leilighet. Foto: POT/Gjenopptakelseskommisjonen
TOK ÅTTE BILDER: Disse negativene fra ransakingen hos Treholt er ifølge sakkyndige tatt samtidig, og viser blant annet kofferten og POT-etterforskeren i Treholts leilighet. Foto: POT/Gjenopptakelseskommisjonen Vis mer

- Dette viser at POT var i leiligheten 22. august 1983. Kommisjonen har i arbeidet blitt sikker på at bildene av Treholts åpne koffert med pengekonvolutter ble tatt under den hemmelige ransakingen, sier kommisjonens leder Helen Sæther til Dagbladet.

Fant 30 000 dollar
Det var de to POT-folkene som tok bilder av Treholts koffert med penger i. Ransakingen skjedde like etter at POT hadde overvåket Treholt i samtale med sin KGB-kontakt i Wien. I rettssaken ble Treholt dømt for å ha tatt imot disse pengene som betaling for spionasje.

I årevis har det stått strid om pengebeviset.

I «Forfalskningen» hevdes det at bildene er tatt etter at Treholt ble arrestert i januar 1984, nemlig på politihuset i Oslo i jula 1984. Dette hevder forfatterne ble gjort fordi det ikke var nok beviser i saken, de ville knytte Treholt til russerpenger.

DETTE BILDET BLE TATT SAMTIDIG: På kofferten sitter epleklistermerket og teipbiten (ikke så godt synlig på bildet, men sitter like til høyre for håndtaket). Bildet er et av de åtte negativene i filmrullen som ble tatt under ransakingen. Foto: POT/Gjenopptakelseskommisjonen
DETTE BILDET BLE TATT SAMTIDIG: På kofferten sitter epleklistermerket og teipbiten (ikke så godt synlig på bildet, men sitter like til høyre for håndtaket). Bildet er et av de åtte negativene i filmrullen som ble tatt under ransakingen. Foto: POT/Gjenopptakelseskommisjonen Vis mer

Boka førte til at saken kom inn til ny behandling i Gjenopptakelseskommisjonen, som i over et halvt år har gransket saken. I går kom avslaget om gjenopptakelse.

De nye bildene som fantes på en negativrull hos Politiets sikkerhetstjeneste, viser ifølge kommisjonen at ransakingen ble foretatt slik POT forklarte.

Knuser Fornebu-bildet Bildet viser Leif Karsten Hansen sittende på huk ved et skrivebord i Arne Treholts leilighet.

De åtte bildene som ble tatt viser dessuten kofferten til Treholt med epleklistermerke og teip- og limrester, en fullmakt til Kari Storækre til å representere sameiet i utkastelsen av en person datert 4. august 1983 og Treholts egne notater fra Forsvarets høyskole.

TEIPBITEN: Bildet er fra samme filmrull. Teipbiten til høyre for håndtaket. Foto: POT
TEIPBITEN: Bildet er fra samme filmrull. Teipbiten til høyre for håndtaket. Foto: POT Vis mer

Når det på samme filmrull finnes bilder av kofferten til Treholt med det mye omdiskuterte epleklistermerket og teip- og limrester, er dette sentralt fordi det i «Forfalskningen» ble hevdet at teipbiten ble satt på etter arrestasjonen. Men filmrullen viser at eplet, teipen og limet var der da ransakingen ble gjort.

Beviset for det ikke var slik, har Treholtleiren ment er et pågripelsesbilde av Treholt fra Fornebu i januar 1984. De mener sammen med flere sakkyndige de har engasjert, at teip- og limrestene ikke var på kofferten da bildet ble tatt.

De to sakkyndige kommisjonen har leid inn, landet på at de ikke ser teip-og limrestene, de mener det antakelig er fordi kofferten er vendt den andre veien.

FANT PENGER: I tillegg til bildene har kommisjonen fått korrespondanse gjort like i etterkant av ransakingen i august 1983 som omtaler pengefunnet. Foto: POT/Gjenopptakelseskommisjonen
FANT PENGER: I tillegg til bildene har kommisjonen fått korrespondanse gjort like i etterkant av ransakingen i august 1983 som omtaler pengefunnet. Foto: POT/Gjenopptakelseskommisjonen Vis mer

Kommisjonen har uansett ikke valgt å gå videre på denne uoverensstemmelsen, siden bildene fra ransakingen gjør diskusjonen mindre sentral.

- Derfor er det ingen grunn til å gå videre med undersøkelser av Fornebu-bildet. Det handler ikke om ressurser, vi bruker de ressursene som er nødvendig for å komme til klarhet, men det handler om at vi ikke kan bruke ytterligere store ressurser på et forhold som ikke kan få betydning, sier Helen Sæther til Dagbladet.

Tanken i «Forfalskningen» var at POT satte på teipen og senere glemte å fjerne den. De skulle lage falske pengebevisbilder da de hadde fått tak i Treholts koffert etter arrestasjonen. Et epleklistermerke påsatt kofferten av Treholts sønn var også sentralt, fordi det skulle bevise at kofferten var vendt riktig vei på pågripelsesbildet fra Fornebu.

Sommer og sol
Kari Storækres almanakk er også innhentet av kommisjonen, og den viser at hun skulle i husleieretten 18. august 1983. Dette beviser ikke at bildene ikke er tatt i jula 1984, som Geir Selvik Malthe-Sørenssen og Kjetil Mæland hevder, men kommisjonen finner det likevel interessant at disse papirene lå fremme da ransakingen ble foretatt.

KARI STORÆKRES FULLMAKT: Datert august 1983 og fotografert av POT i leiligheten. Foto: POT
KARI STORÆKRES FULLMAKT: Datert august 1983 og fotografert av POT i leiligheten. Foto: POT Vis mer

Almanakken hennes svekker i tillegg et annet bevis fremlagt i «Forfalskningen», nemlig at parketten på soverommet som vises på et av pengebevisbildene, ikke var lagt da ransakingen ble gjort og POT tok bildene. I Storækres almanakk står det imidlertid «parkett» sammen med snekkerens navn 16. august 1983, «lakke» 19. august og 20. august står det «lakke?». Dette passer med snekkerens almanakk, hvor det står «Storækre Parkett Lim» 16. august 1983, det samme står 17. og 19. august.

Ransakingen ble foretatt 22. august 1983.

I tillegg ser man på et bilde et vindu med trær med grønne blader på utenfor, noe som heller ikke tyder på at bildene er tatt i jula. Leif Karsten Hansen har dessuten t-skjorte på, som også støtter opp under POTs forklaring om at ransakingen foregikk i august.

Flere bevis støtter opp
I tillegg til filmrullen har kommisjonen fått korrespondanse mellom POT og en utenlandsk samarbeidende tjeneste som begynte i august 1983, altså like etter ransakingen. Den handler om et stempel som var på en av sedlene, POT ber om hjelp til å identifisere stempelet.

ARNE TREHOLTS NOTATER: Ble også funnet og avfotografert av POT. Notatene var fra forelesninger han fulgte ved Forsvarets høyskole. De er sladdet av Dagbladet fordi de inneholder sikkerhetsbelagte opplysninger. Foto: POT
ARNE TREHOLTS NOTATER: Ble også funnet og avfotografert av POT. Notatene var fra forelesninger han fulgte ved Forsvarets høyskole. De er sladdet av Dagbladet fordi de inneholder sikkerhetsbelagte opplysninger. Foto: POT Vis mer

De har også fått et notat fra POT til UD, JD og riksadvokaten fra før pågripelsen av Treholt 20. januar 1984. Der omtales de rundt 30 000 dollarene som ble funnet under ransakingen.

Gransket om negativrullen er forfalsket
Sentralt i arbeidet til kommisjonen har vært å finne ut om bildeserien, som var klippet i tre, var tatt samtidig og at de ikke er forfalsket ved å klippe inn andre bilder.

De sakkyndige innleid fra Sverige og Danmark samt Kodak, landet på at bildene har vært på samme rull, altså tatt samtidig. Ekspertene har sett på kanter og kutt og sett om det er mulig å ha limt inn ekstrabilder, noe som anses som svært lite sannsynlig.

Blant annet er det brukt mikroskop for å gå svært nær inn på bildene. Undersøkelsene fikk fram mønsteret i ripene og merkene på negativstripene, og dette sannsynliggjør at bildene er fra samme filmrull. Det er svært lite sannsynlig at noen skulle klart å forfalske rullen.

GRANSKET OM NEGATIVENE HANG SAMMEN: Filmrullen ble klippet i tre. Her har de sakkyndige satt sammen bildene igjen for å se om de passer sammen. Et av kuttene var gjort midt i bokstaven F i ordet SAFETY. Foto: Gjenopptakelseskommisjonen
GRANSKET OM NEGATIVENE HANG SAMMEN: Filmrullen ble klippet i tre. Her har de sakkyndige satt sammen bildene igjen for å se om de passer sammen. Et av kuttene var gjort midt i bokstaven F i ordet SAFETY. Foto: Gjenopptakelseskommisjonen Vis mer

Rigspolitiet i Danmark skriver i sin kriminaltekniske erklæring at negativene er identifisert til å sitte i en og samme filmstrimmel på grunn av overensstemmelse i tallrike, spesifikke detaljer. Statens kriminaltekniske laboratorium i Sverige skriver at resultatene med visshet taler for at filmnegativene har utgjort en sammenhengende del og er fra samme filmrull. Konklusjonen fra dem er «4 +», som er sterkeste grad. Kodak i Storbritannia mener negativstripene sannsynligvis opprinnelig har vært en løpende, uavbrutt filmrull, men foreslår ytterligere undersøkelser i USA.

Treholts eksperter har ikke gransket filmrullen, bare Fornebu-bildet.

- Selektiv bevisførsel
- Det er klart for meg at her driver Gjenopptakelseskommisjonen med selektiv bevisførsel. Dersom det foreligger en filmrull som nå ikke advokatene mine en gang har sett, er det oppsiktsvekkende i seg selv. Hvorfor ikke gjøre det åpent og greit? En av hovedinnvendingene mine til kommisjonen, er at de behandlet saken i lukkede rom, sier Arne Treholt til Dagbladet.

Treholt sier at kommisjonen må vise bildene til hans advokat, men mener det er gått så stor prestisje i denne saken og de tyr til vennligsinnede journalister.

STRIPENE HARMONERER: Negativer får striper ved slitasje. Her er to av strimlene satt sammen og sett på under mikroskop. En kan se at mønsteret i slitasjen harmonerer. Foto: GJENOPPTAKELSESKOMMISJONEN
STRIPENE HARMONERER: Negativer får striper ved slitasje. Her er to av strimlene satt sammen og sett på under mikroskop. En kan se at mønsteret i slitasjen harmonerer. Foto: GJENOPPTAKELSESKOMMISJONEN Vis mer

- Det er ikke tilfeldig at denne journalisten i Dagbladet får se disse bildene som ingen har sett. Det jeg kan si med stor sikkerhet, er at dersom det finnes et bilde av min koffert fra leiligheten med et klistremerke, så er det et nytt forsøk på å manipulere, sier Treholt.

Han legger til at den som har sittet og hatt kontroll på filmrullene inntil nylig har vært Arne Solemsjø, den gamle POT-spaneren, som det er blitt avslørt hadde tilgang til bildene i en egen safe hos PST. 

Treholt er overbevist om at det er fusket i saken.

- Når det er ting som taler til min fordel, skyves det under teppet. Men hvis det er noe som kan hentes fram fra en skuff fra 30 år tilbake, er det plutselig et viktig bevis. Hvorfor tror du kommisjonen ikke en gang gadd å innkalle meg til avhør, blant annet om parketten? Jeg har relativt god hukommelse og vet bedre enn noen andre når det ble lat parkett og lakket gulv i leiligheten, sier Treholt.
- Advokat Stabell var her sammen med Geir Selvig Malthe-Sørenssen og gjennomgikk mappen med negativer, hvor alle disse åtte bildene inngår. Ved en senere anledning fikk advokat Stabell adgang til til å skanne de negativer han ønsket, sier Helen Sæther.

ALMANAKKEN STØTTER IKKE JUKSEPÅSTANDEN: Gjenopptakelseskommisjonen har gransket almanakken til Treholts ekskone Kari Storækre.
Foto: Erik Berglund
ALMANAKKEN STØTTER IKKE JUKSEPÅSTANDEN: Gjenopptakelseskommisjonen har gransket almanakken til Treholts ekskone Kari Storækre. Foto: Erik Berglund Vis mer
MENER KOMMISJONEN JUKSER: Arne Treholt mener Gjenopptakelseskommisjonen skyver ting som taler til hans fordel under teppet. Foto: Dagbladet
MENER KOMMISJONEN JUKSER: Arne Treholt mener Gjenopptakelseskommisjonen skyver ting som taler til hans fordel under teppet. Foto: Dagbladet Vis mer
AVVISTE SAKEN: Gjenopptakelseskommisjonens leder Helen Sæter fremla i går kommisjonens avgjørelse i Treholt-saken. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
AVVISTE SAKEN: Gjenopptakelseskommisjonens leder Helen Sæter fremla i går kommisjonens avgjørelse i Treholt-saken. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer