Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her er presten som nekter å vie skilte

- Vil ikke undergrave Bibelens ord om at ekteskapet er hellig og ukrenkelig, sier kapellan (37) i Trondheim.

 NEI TIL SKILTE:  - Jeg tror kirken kan bli mer fascinerende hvis den ikke alltid følger tidens trend, sier kapellan Sveinung Enstad i Heimdal menighet. FOTO: HILDE WORMDAHL, BYAVISA.
NEI TIL SKILTE: - Jeg tror kirken kan bli mer fascinerende hvis den ikke alltid følger tidens trend, sier kapellan Sveinung Enstad i Heimdal menighet. FOTO: HILDE WORMDAHL, BYAVISA. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kapellan Sveinung Enstad (37) i Heimdal menighet i Trondheim nekter å vie folk som har vært gift før. Ifølge Byavisa er han trolig den eneste presten i Nidaros som ikke vier skilte.

Han har ikke mange meningsfeller blant statskirkeprester ellers i landet, heller.

- Dette er en reservasjonsrett som ble mye tydeligere brukt for 15 - 20 år. Jeg kan ikke huske sist vi som interesseorganisasjon for prester har bistått noen av våre 2400 medlemmer i slike saker. Jeg vet ikke hvor mange prester som bruker denne lovfestede reservasjonsretten, men de er i mindretall, sier Presteforeningens nestleder Anne Skoglund til Dagbladet.

Presten i Heimdal vil ikke prate med Dagbladet om sin reservasjon mot å vie skilte - heller ikke svare på om hans synspunkter er korrekt gjengitt i lokalavisa.

- Denne saken er allerede blåst ut sine dimensjoner, sier Enstad og avslutter samtalen.

- Hellig og ukrenkelig Byavisas reporter bekrefter overfor Dagbladet at kapellanen leste gjennom manus og godkjente sine egne utsagn før de ble publisert.

Kapellan Enstad begrunner sin reservasjon med at Bibelen beskriver ekteskapet som hellig og ukrenkelig.

- Når et ekteskap går i oppløsning bryter man denne ordningen. Som prest utfører man en gjerning på vegne av noe høyere enn seg selv, og man kan dermed føle at man er med på å undergrave disse ordene ved å signe ekteskap nummer to. Dette har ofte vært tenkemåten til prester som ikke har villet vie fraskilte, forklarer Enstad overfor Byavisa.

På spørsmål om kirken bør følge med samfunnsutviklingen også når det gjelder å vie fraskilte, svarer kapellanen:

- Jeg tror kirken kan bli mer fascinerende hvis den ikke alltid følger tidens trend.

Presteforeningens nestleder er selv sogneprest i Alta. I sin prestegjerning har hun ikke problemer med å føre skilte inn i nye ekteskap.

- For det første synes jeg at folk bør få en ny sjanse. Og for det andre synes jeg det er best at kirken bidrar til at par lever i ordnede forhold, sier sognepresten til Dagbladet.

Biskopen: - Alltid en ny start Også sjefen til nei-kapellanen, biskop Tor Singsaas i Nidaros, tar de samme praktiske konsekvenser av sin bibeltolkning som Presteforeningens nestleder gjør.

- Gjennom Jesus Kristus finnes det alltid mulighet for en ny start. Å bryte ut av et ekteskap kan være svært tungt og smertefullt. Når noen da har funnet en annen å gifte seg med, synes jeg det er viktig å hjelpe to som er glade i hverandre til å leve sammen i et forpliktende og monogamt forhold. Det skal kirken være med å legge forholdene til rette for, sier biskopen.

På tross av sitt markante standpunkt, er ikke kapellanen i Heimdal like sikker nå som da han startet som prest for ti år siden om hvordan han skal behandle vielsessøknader fra skilte.

Han sier han har gått inn i «en slags tenkeboks».