Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Waras samboer Laila Anita Bertheussen siktet av PST:

Her er PSTs bevis i Wara-saken

PSTs bevis mot Laila Anita Bertheussen - justisminister Tor Mikkel Waras samboer - er bevis som utelukker andre gjerningspersoner.

BEVISENE: Dagbladet får bekreftet at det var tre bevis som førte til at PST gikk til pågripelse og siktelse av justisminister Tor Mikkel Waras (Frp) samboer Laila Anita Bertheussen. Her fra undersøkelsene ved Waras bolig da siktelsen ble kjent torsdag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BEVISENE: Dagbladet får bekreftet at det var tre bevis som førte til at PST gikk til pågripelse og siktelse av justisminister Tor Mikkel Waras (Frp) samboer Laila Anita Bertheussen. Her fra undersøkelsene ved Waras bolig da siktelsen ble kjent torsdag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag pågrep Politiets sikkerhetstjeneste (PST) Laila Anita Bertheussen (54) og siktet henne for å ha diktet opp en straffbar handling. Hennes og justisminister Tor Mikkel Waras bolig ble ransaket, etter at en dommer i Oslo tingrett hadde vurdert bevisene.

Tingrettsdommeren fastslo at det var skjellig grunn til mistanke. Men før PST gikk til Oslo tingrett, var det et møte mellom sikkerhetspolitiet og Riksadvokatembetet. Det skal ikke ha vært innsigelser fra riksadvokaten, noe som førte til at en av påtalejuristene i PST gikk til Oslo tingrett og fikk rettens kjennelse.

Bevisene

Dagbladet får bekreftet at det var tre bevis vurdert av PST, og deretter vurdert av en uavhengig dommer, som førte til pågripelse av Laila Anita Bertheussen og en ransakelse av samboerparets felles bolig.

Bevis 1. Inngangsdøra til parets bolig skal flere ganger ha vært i bevegelse. Sikkerhetsfirmaet Stanley har på vegne av politiet i Oslo montert bevegelsessensorer på døra.

Bevis 2. Overvåkningskameraer plassert både på og ved parets eiendom, samt utenfor eiendommen viser ingen ting i det aktuelle tidsrommet. Noe PST mener utelukker en annen gjerningsperson.

Bevis 3. Et av overvåkningskameraene som sikkerhetsselskapet Stanley har montert på eiendommen til Wara/Bertheussen har vært ute av funksjon. Det er foreløpig ikke kjent hvorfor overvåkningskameraet ikke virket. Dette undersøkes nå videre av eksperter.

SIKTET: Justisministerens samboer Laila Anita Bertheussen siktet for å ha startet brann i familiens bil. Dagbladets kommentator Marie Simonsen blir ikke overrasket om Tor Mikkel Wara går av etter PSTs siste oppdatering på Wara-saken. Reporter: Jesper Finsveen. Video: Marie Røssland / Dagbladet. Vis mer

Full etterforskning

Etter hva Dagbladet får opplyst var det disse tre faktorene som var grunnlaget for å sikte justisministerens samboer for hærverk mot familiens bil og forsøket på ildspåsettelse.

PST har etterforsket hendelsen natt til søndag 10. mars som: Angrep på de høyeste statsorganenes virksomhet. Sikkerhetspolitiet har satt alt av tilgjengelige ressurser på saken.

Seniorrådgiver Martin Bernsen i PST bekreftet lørdag at etterforskningen fortsetter for fullt. Men utover å bekrefte det faktum at kriminalteknikere og etterforskere har jobbet i ett siden torsdag, holder PST kortene tett til brystet.

SIKTET: Justisministerens kone Laila Anita Bertheussen er siktet for å ha startet en brann i familiens bil natt til søndag. Hennes og ektemann Tor Mikkel Waras hjem i Oslo er blitt utsatt for flere trusler siden desember. Video: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

Ransakelse

Advokat John Christian Elden som er Laila Anita Bertheussens forsvarer, sier at hans klient samarbeider med politiet.

- Min klient har svart på alle spørsmål PST har kommet med. Hun gjør det hun kan for å hjelpe PST med å oppklare denne saken, men mener anklagene mot henne er et blindspor, sier Elden til Dagbladet.

PST skal ikke ha forelagt Bertheussen andre bevis eller indisier, som knytter henne til ugjerningen.

Torsdag og fram til fredag gjennomsøkte kriminaletterforskere parets hjem. En rekke gjenstander ble tatt i beslag, og fraktet bort av politiet.

SIKTET: Justisminister Tor Mikkel Wara sin samboer Laila Anita Bertheussen er siktet for overteredelse av straffeloven paragraf 225 bokstav b for å foreta noe som vekker mistanke for at en straffbar handling er begått uten at den er det. Video: NTB Scanpix Vis mer

Beslagene har i helga blitt gransket av politieksperter fra både PST og Kripos.

Det er ukjent om etterforskerne har funnet noe i beslagene som knytter Laila Anita Bertheussen til hærverket mot bilen og ildspåsettelsesforsøket.

«Overkjørt»

- Min klient har det tøft, og føler seg overkjørt av mediene. For henne er det helt uproblematisk at politiet har tatt beslag hjemme hos dem, sier advokat Elden.

Samboerparets bil - en Ford S-Max - var skrapet opp, og det var risset inn bokstavene rasist på høyre bakskjerm. Ordet rasist var skrevet med en rune liknende skrift. Rett over bokstavene var høyre bakvindu knust.

Gjennom det knuste vinduet var det plassert en liten hvit tennpose, som normalt brukes til opptenning i en ovn.

Etter hva Dagbladet erfarer mener politiet at tennposen kan ha blitt kastet inn i bilens bagasjerom - gjennom det knuste vinduet - for å få det til å brenne mer. Den hvite tennposen kan inneholde fingeravtrykk eller DNA-spor.

- PST har presisert overfor meg at alle bevis og indisier vedrørende brannen 10. mars er oversendt meg og foreholdt min klient i avhør, og hun har gitt sin forklaring på dette uten at jeg vil gå i detaljer om svarene, sier John Christian Elden.

DETTE ER SAKEN: Siden desember skal justisminister Tor Mikkel Wara ha opplevd flere truende hendelser ved han og samboerens hjem i Oslo. Her får du en oppsummering av alle hendelsene. Vis mer

Sammenheng

PST-sjef Benedicte Bjørnland bekreftet torsdag på pressekonferansen, at PST også ville undersøke om det var en sammenheng mellom bilbrannen og de andre attentatene familien Wara / Bertheussen har vært utsatt for.

- Min klient har svart på alle spørsmål PST har hatt til henne. Spørsmålene gjelder hendelsen natt til søndag 10. mars. Hun er ikke konfrontert eller anklaget for noen av de andre attentatene som er kjent gjennom mediene, sier advokat John Christian Elden til Dagbladet.

Han bekrefter samtidig at Bertheussen er villig til å la seg avhøre på ny, dersom PST ønsker det.

PST tause

Etter hva Dagbladet erfarer har PST ingen umiddelbare planer om å avhøre Laila Anita Bertheussen på ny. Først når beslagene - de mange kassene politiet bar ut av parets bolig, er gjennomgått og analysert, er det grunn til å anta at Tor Mikkel Waras samboer blir avhørt på ny.

- Vi har ingen kommentar til Dagbladets opplysninger, er det eneste Martin Bernsen i PST vil si.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!