HER ER PUTIN: Vladimir Putin viste seg offentlig for første gang på elleve dager under et møte med Kirgisistans president i dag. AFP PHOTO / POOL / ANATOLY MALTSEV/NTB scanpix
HER ER PUTIN: Vladimir Putin viste seg offentlig for første gang på elleve dager under et møte med Kirgisistans president i dag. AFP PHOTO / POOL / ANATOLY MALTSEV/NTB scanpixVis mer

Her er Putin etter elleve dager som sporløst forsvunnet

Møtte opp i St. Petersburg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Vladimir Putin møtte i dag opp etter å ha vært sporløst forsvunnet i elleve dager.

Den russiske presidenten har gått virkelig under radaren, noe som har ført til heftige spekulasjoner. Rykter om alt fra han har fått barn med kjæresten Alina Kabajeva i Sveits, til at han er alvorlig syk eller død, eller rett og slett på ferie, har versert.

Planen var at han i dag skulle møte Kirgisistans president Almasbek Atambajev i St. Petersburg. Møtet fant sted like før klokka 12.00 i ettermiddag, og nervene var i høyspenn før han viste ansiktet. Det ble først sagt at Putin ville dukke opp klokka 10.00 norsk tid, og deretter klokka 11.00. Dermed ble det ekstra spenning knyttet til om at han ville dukke opp.

Kjedelig uten sladder - Det ville vært kjedelig uten sladder, sa Putin da han dukket opp, ifølge Russia Today.

Putin smilte og lo under møtets fellesseanse, som varte i omkring 20 minutter. Atambajev spøkte om at Putin hadde kjørt han rundt i St. Petersburgs gater, og begge to virket i godt humør da de hilste på hverandre.

Det har vært en rekke spekulasjoner om Putins helse, men presidenten virket å være ved god helse i dag. Den kirgisiske presidenten var også med på å slå i hjel de ryktene.

- Men presidenten i Russland går ikke bare, han sitter bak rattet, og kjører sine gjester, sa han iføgle det statlige nyhetsbyrået Sputnik.

Putins talsmann Dimitrij Peskov har gått ut og dementert alle ryktene om Putin, noe som ikke akkurat har dempet spekulasjonen.

Samtidig har Putin, i løpet av sitt fravær, beordret en stor militærøvelse for nordflåten, som holder til omkring 150 kilometer fra norskegrensa.

Ventet i spenning Hele verden ventet i spenning på om verdens mektigste mann skulle møte opp. Russland-ekspert og forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt, Tor Bukkvoll, hadde følgende å si til Dagbladet før Putin gjorde comeback.

- Hvis han ikke møter opp i dag, vil virkelig spekulasjonene ta av. Ledere i hans posisjon, med så mye makt, har det vanskelig når ting ikke går særlig bra. Det blir veldig spennende å se hva som skjer i dag, sier Bukkvoll.

Det har også blitt spekulert i om Putin er gjenstand for et kupp fra sine nærmeste allierte i Kreml. Den østerrikske avisa Kurier mener å vite at Putin har ryggproblemer og at en ekspert fra Wien har reist til Moskva for å behandle ham.

 Bukkvoll synes det er en merkelig strategi at Putins apparat ikke ga noen begrunnelse for fraværet.

- Det har for eksempel vært rykter om at Putin er på ferie. Da ville kanskje Putins talsmenn sagt det? Spekulasjonene i seg selv er ikke positive, og det gjøres ikke noe fra Kreml for å fjerne dem. Det kan tyde på at de er mer alvorlige enn vi vet, sier Bukkvoll

GODT HUMØR: Det var god stemning under mltet. Foto: AFP PHOTO / RIA NOVOSTI / MIKHAIL KLIMENTYEV/NTB scanpix
GODT HUMØR: Det var god stemning under mltet. Foto: AFP PHOTO / RIA NOVOSTI / MIKHAIL KLIMENTYEV/NTB scanpix Vis mer