TROLLFABRIKK: Ifølge den britiske avisa The Guardian er det her, i 55 Savushkina i St Petersburg hovedkvarteret for Vladimir Putins hær av profesjonelle nettroll holder til. Dette bildet er tatt av Google i august 2012, og det er uvisst om bygget hadde samme funksjon på det tidspunktet. Foto: Google streetview
TROLLFABRIKK: Ifølge den britiske avisa The Guardian er det her, i 55 Savushkina i St Petersburg hovedkvarteret for Vladimir Putins hær av profesjonelle nettroll holder til. Dette bildet er tatt av Google i august 2012, og det er uvisst om bygget hadde samme funksjon på det tidspunktet. Foto: Google streetviewVis mer

- Her er Putins trollfabrikk

Her jobber hundrevis av nettroll som er betalt for å poste Putin-vennlig propaganda i kommentarfelt og på sosiale medier over hele verden, ifølge The Guardian.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den fireetasjers kontorbygningen med adressen 55 Savushkina i St. Petersburg er ifølge The Guardian et hovedkvarter for en hær av bloggere og nettroll som blir betalt for å poste Putin-vennlig propaganda på egne blogger og på nettfora og komentarfelt, i både russiske og internasjonale medier.

Guardian har snakket med to tidligere ansatte ved senteret. Begge forteller at de får kontantbetaling for å poste regimevennlige innlegg på sosiale medier og på nettfora.

- Vi måtte skrive vanlige oppdateringer om hverdagsliv, hva slags musikk vi likte. Men nå og da måtte vi skrive et innlegg om at Kiev-regjeringen er facistisk, eller noe slikt, forklarer en kvinne.

Hun forteller at de fikk instruksjoner om hva slags politiske meldinger de skulle legge ut ved arbeidsdagens begynnelse. De ikke-politiske oppdateringene måtte de finne på selv.

Ifølge The Guardian er det hundrevis av betalte prorussiske nettroll som er tilknyttet adressen i St. Petersburg.

Ydmykende bilder En mann, navngitt som Marat (40), forteller at han jobbet med å poste på diverse nettfora.

På oppgavearkene han fikk utdelt var det spesifisert en rekke konklusjoner han skulle komme fram til. Som for eksempel hyllest av den russiske smarttelefonen YotaPhone eller en hyllest av Putins handlemåte i forhold til en internasjonal hendelse.

Trollhæren har ifølge artikkelen i The Guardian, tilgang på et bildearkiv med fotografier av europeiske statsldere i ydmykende positurer.

Mange har rasistiske eller homofobiske overtoner, som bilder av Barack Obama med en banan, eller bilde av den ukrainske presidenten Petro Porosjenko i kvinneklær med påskriften «Vi forbereder oss på europeisk intergrasjon».

Den best betalte jobben i selskapet er å være engelskspråklig troll som poster i internasjonale kommentarfelt og nettfora.

Ny lov At det russiske regimet organiserer og betaler prorussike nettstemmer har de siste årene blitt mer og mer tydelig.

Guardian skrev i vår at de mener at kommentarfeltene under ariklene de skrev om Ukraina-konflikten var infiltrert av organiserte pro-Kreml postere.

Allerede i 2012 skrev The Guardian om at Putintilhengernes ungdomsgruppering Nasji, hadde opprettet et avlønningssystem for folk som postet regjeringsvennlige poster på nettet.

Strategien er ikke bekreftet av Kreml, men regimets ønske om å ta større kontroll over befolkningens aktivitet i sosiale medier er uttalt:

Ifølge Buzzfeed vil en ny lov, som vil gjelde fra august, kreve at alle bloggere med mer enn 3000 følgere registrerer seg hos myndighetene. Dermed blir de også fratatt annonymiteten.

Krever heftig posting Buzzfeed skrev i juni at en lekkasje fra en russisk hacker viser at trollhæren hadde organsiert kampanjer i kommentarfeltene også hos  Fox News, Huffington Post, The Blaze, Politico, og WorldNetDaily.

Ifølge Buzzfeed viser dokumentene detaljert hva som forventes av de betalte pro-Kreml posterne:

I løpet av en gjennomsnittlig dag skal de poste på nyhetsartikler 50 ganger. Hver blogger skal ha seks facebook-kontoer, der de poster minst tre oppdateringer hver dag, og diskuterer nyheter i grupper minst to ganger om dagen.

I løpet av den første måneden er det forventet at de skal ha 500 følgere. På twitter er det forventet at de skal håndtere ti kontoer med opp til 2000 følgere, og tweete 50 ganger om dagen.