Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Franz Josefs land

Her er Putins tsjetsjenske polarkrigere

Spesialstyrker fra Tsjetsjenia spilte en nøkkelrolle da russiske tropper fikk kamptrening på Franz Josefs Land.

PÅ PLASS I ARKTIS: Nasjonalgarden på plass på Franz Josefs land. Foto: Marina Kovtun on Twitter (med tillatelse)
PÅ PLASS I ARKTIS: Nasjonalgarden på plass på Franz Josefs land. Foto: Marina Kovtun on Twitter (med tillatelse) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KIRKENES (BarentsObserver): 12. april kastet soldater fra Russlands nasjonalgarde seg ut i fallskjerm over de snødekte viddene på den arktiske øygruppen. Her begynte et øvelse der soldatene skulle jakte ned og eliminere en gruppe banditter.

Historisk

Øvelsen var den første i sitt slag noensinne, og fant sted i samarbeid med enheter fra FSBs grensevakttjeneste og russiske væpnede styrker, opplyser nasjonalgarden. Øvelsen fulgte treningsopplegg som har funnet sted i Murmansk forrige uke.

«SATAN 2: Det russiske forsvaret offentliggjorde i mars bilder av en prøveskyting av deres nye interkontinentale våpen som de har døpt «SATAN 2». VIDEO: CNN Vis mer Vis mer Vis mer

Spesialstyrker fra Tsjetsjenia spilte en sentral rolle i øvelsen. Da Nasjonalgardens leder Viktor Zolotov hilste troppene senere på dagen, kunne man se republikkens flagg vaie i vinden, skriver The Barents Observer.

- Trening under såpass unike geografiske og klimatiske forhold gjør det mulig for oss å prøve ut nye typer militæraksjoner, harmonisere styringssystemene våre og få testet ut nye typer militært utstyr og våpen, sier Zolotov i en pressemelding.

NASJONALGARDE: Soldater fra den russiske nasjonalgarden på Franz Josef Land. Foto: rusgvardia.ru
NASJONALGARDE: Soldater fra den russiske nasjonalgarden på Franz Josef Land. Foto: rusgvardia.ru Vis mer

- Det er ingen tvil om at erfaringen som disse soldatene nå har fått, vil kunne brukes til å lære opp andre enheter», understreker Zolotov. En sentral del av treningen går ut på å koordinere aksjoner med grensevaktene i FSB, fortsetter nasjonalgardelederen.

Prominente gjester

Øvelsen fant sted i nærheten av Nagurskoje, den nye russiske militærbasen på Franz Josefs Land. Basen i Nagurskoje inkluderer et helt nytt, 14 000 kvadratmeter stort militærkompleks der opptil 150 soldater kan bo og arbeide året rundt. Den oppgraderte militærflyplassen ligger like ved.

Spesialstyrkene var utstyrt med en utrustning spesielt utviklet for polare forhold. Men det viktigste av alt var at både soldatene og det øvrige personalet fikk anledning til å demonstrere et høyt nivå av militær ferdighet, sier nasjonalgardens pressetjeneste.

På stedet var også flere distingverte gjester, inkludert Murmansks guvernør Marina Kovtun.

«Soldatene viste en høy grad av profesjonell forberedthet, mot og evner», skrev Kovtun i en tweet fra stedet.

I nærheten var også Arkhangelsks guvernør Igor Orlov. Ifølge det russiske departementet for miljø og naturressurser besøkte Orlov Russisk Arktisk Nasjonalpark på Franz Josefs Land på fredag, sammen med Marina Kovtun og Viktor Zolotov.

Underlagt presidenten

Som del av programmet besøkte gjestene en utstilling som viste utviklingen av Franz Josefs Land og Novaja Semlja, samtidig som de fikk en innføring i forskningsaktiviteten som foregår i området.

Den russiske nasjonalgarden er en militærstyrke direkte underlagt Russlands president. Den ble opprettet i 2016, som del av en grundig omrokering av de russiske politimyndighetene.

Styrken består av omkring 300 000 offiserer/betjenter/mann. Den ledes av Viktor Zolotov, den tidligere lederen for presidentens sikkerhetsstyrke. I strukturen inngår både kontraktsoldater og vernepliktige, og muligens også kosakker.

Denne artikkelen ble først publisert hos The Barents Observer.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!