Her er ransbilen

Åtte personer deltok i ranet mot Postens brevsenter. En av dem kan være skutt. Her er bildene fra ranet og ransbilen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det var et betydelig antall personer - fra seks til åtte personer. Nå tirsdag formiddag er det litt vanskelig å ha den store oversikten, for ranerne er observert på så mange forskjellige steder. Og de har vært kledd både i hvite og blå kjeledresser med finlandshetter, sier politiinspektør Terje Kristiansen ved Oslo politidistrikts ransavsnitt til NTB.

Et halvt døgn etter det dramatiske ranet ved verdipostavdelingen er ingen pågrepet, men politiinspektør Kristiansen sier at politidistriktet har satt inn alle tilgjengelige ressurser for å finne dem. Han vil ikke kommentere hvilke svar eventuelle funn - blant annet blod - på åstedene gir etterforskerne.

Verdien av ranet vil han heller ikke kommentere, men sier at det ikke dreier seg om noe spesielt stort beløp.

Meget alvorlig

- Vi ser meget alvorlig på denne saken. Én ting er at de ranet Posten for verdisendinger, andre og mer alvorlige forhold er at det ble tatt gisler og at politifolkene ble skutt mot, sier Kristiansen.

En Audi personbil, som politiet mener ble brukt i forbindelse med postranet i Oslo mandag kveld, ble tirsdag formiddag funnet utbrent ved Rundtjern ved Trasop i Oslo.

I tillegg har politiet begynt å saumfare firehjulstrekkeren som ranerne forlot.

En annen Audi som sto parkert på Skjetten ved Romerike tirsdag, ble først omfattet av betydelig interesse fra politiets side. Kort etter ble den sjekket ut av saken da den ikke kunne kobles til ranet.

- Vi håper at personer som så at Audi'en kom til Rundtjern ved Trasop, vil ta kontakt med oss, sier Kristiansen.

Profesjonelt

Politiinspektør Terje Kristiansen sier at ranet i utgangspunktet virker profesjonelt utført.

- De har benyttet seg av bra utstyr og store, dyre biler. Det synes som om de har vært rimelig målrettet på det de gjorde, sier han.

Det er imidlertid godt kjent at verdiavdelingen ligger i fjerde etasje av brevsenteret, sier Kristiansen.

Han vil ikke kommentere om mandagens ran har flere likhetspunkter til pengetransportranet ved DnBs betalingsformidlingssentral på Løren i Oslo 28. desember 1999. Men det er klart at vi vil lete etter fellestrekk ved andre ran, sier Kristiansen.

I etterforskningssammenheng setter nå politiet stort håp til at de svært mange videokameraene som er i området - både i brevsenteret og i Oslo sentralbanestasjonens område ved siden av - skal kunne identifisere en eller flere av ranerne.

Ranets gang

Ranerne ankom i flere biler like før kl. 22.30. De stanset i en Chevrolet firehjulstrekker utenfor garasjeinnkjørselen på østsiden av Postgirobygget, og rettet et skytevåpen mot vekteren i kontrollhuset. Han satt bak betong og tykke glassruter, men kastet seg ned på gulvet og fikk varslet politiet.

De nærmeste politipatruljene var på stedet umiddelbart etterpå. Politimesteren ga tillatelse til bevæpning. Imens var fem eller seks ranerne på vei inn i Postgirobygget, tok to postansatte som gisler og truet dem til å åpne vei mot fjerde etasje. De kom seg helt inn til verdipostavdelingen, og fikk med seg et utbytte av ukjent størrelse. Deretter begynte den dramatiske flukten.

Skudd mot politiet

Da ranerne kom ned til terminalen i første etasje, må de ha oppdaget politiet som sto på rampen på utsiden av sikkerhetsvinduene. Ranerne skulle ut av rulledørene, men da var politiet i veien. Dermed åpnet ranerne ild. Trolig var det bare flaks at ingen av polititjenestemennene ble truffet.

Ranerne skjøt seg ut av terminalbygningen, og under flukten fyrte de av flere salver mot politiet som besvarte ilden.p> En av ranerne som løp over skinnegangen, kan ha blitt truffet. Aftenposten Aften opplyser at på vei mot fluktbilene som de hadde satt fra seg på parkeringsplassen på baksiden av Postbygget, ved jernbanesporene, ble to av ranerne sett mens de krøp eller slepte seg bortover langs bakken.

(NTB)

STIKKER MED UTBYTTET: Politiet vil ikke opplyse hvor mye de fikk med seg.
PULVERISERT: Felgen er det høyste punktet...
FUNNET UTBRENT: Audien som ble funnet totalt utbrent ved rundtjern, sør for Lutvann i Østmarka i Oslo.
TRUET TIL SEG PENGER: Bildet fra inne på Postbygget.
SØLVGRÅ A6: Ranerne stakk av i en lys Audi A6 og en mørk Audi A8. Bildet er fra ett av overvåkingskameraene på stedet.
<B>KAN VÆRE SKUTT: En av ranerne kan være truffet under skytingen med politiet.
ALUMINIUMSBIL: Det er ikke mye igjen av audien.