Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her er rapporten som slakter Sp-ledelsens valgkamp

Partiledelsen sitter i krisemøte nå. Les hele rapporten her.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sentralstyret i Senterpartiet sitter akkurat nå i et møte på Stortinget.

På bordet har de en fersk rapport, laget av det såkalte evalueringsutvalget, som i høst ble satt til å granske årsakene til partiets dårlige valgresultat - partiets dårligste stortingsvalg noen sinne.

Konklusjonen er en knusende dom over partiledelsen - især partileder Liv Signe Navarsete.

I rapporten heter det: «Når det gjelder partilederdebattene er tilbakemeldingene varierende. Flere trekker fram at sluttappellene er gode, men at partilederen underveis i debatten fremstår som for dårlig forberedt og med høye skuldre. Evalueringsutvalgets undersøkelser viser at det ble satt av for lite tid til forberedelse av partilederen før de store debattene».

Vurderer ikke sin stilling Etter at rapporten ble offentliggjort, avholdt partilledelsen en pressekonferanse. Da fikk partilederen spørsmål om hun nå vil vurdere sin stilling. Svaret lød:

FÅR KRITIKK: Her er Sp-leder Liv Signe Navarsete på veI inn til sentralstyremøte på stortinget torsdag. I evalueringsrapporten etter valgnedturen, felles en hard dom over partiledelsen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
FÅR KRITIKK: Her er Sp-leder Liv Signe Navarsete på veI inn til sentralstyremøte på stortinget torsdag. I evalueringsrapporten etter valgnedturen, felles en hard dom over partiledelsen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

- Det har ikke vært krav i organisasjonen om endringer. Jeg er valgt sammen med resten av ledelsen. Vi diskuterer nå hvordan vi skal gjenreise partiet, et parti som har hatt tøffe tak, og ikke oppnådde det valgresultatet vi håpet på.

Les hele rapporten her.

Problemene i Sp startet imidlertid lenge før valgkampen foran 2013-valget, ifølge partiets egen evaluering. Hele perioden der Navarsete har vært partileder, beskrives som en sammenhengende krisehåndtering:

«For Senterpartiet har perioden fra Åslaug Hagas avgang i 2008 til dags dato vært preget av mer eller mindre sammenhengende krisehåndtering. En rekke saker på siden av den politiske dagsorden har i for stor grad fått prege bildet av Sp utad (...) Det har vært mange medieoppslag som beskriver indre splid i Senterpartiets ledelse, mest mellom Liv Signe Navarsete og Ola Borten Moe. I sum har dette gitt partiet en vanskelig situasjon fram mot valgene i 2011 og 2013», heter det i rapporten.

Den underliggende konflikten mellom partileder Navarsete og nestleder Ola Borten Moe, har jevnlig kommet opp til overflaten. Nå forventes det endring:

«Evalueringsutvalget opplever at det i denne valgkampen ikke var den nødvendige tillit mellom våre fremste tillitsvalgte. Det er derfor behov for å gjøre ting annerledes for å gjenskape et parti med trygghet, samhold og framtidstro».

Utvalget har vært i kontakt med over 500 Sp-ere fra ulike deler av partiet etter valget. De feller en hard dom over partiets medieprofil i valgkampen.

Tilbakemeldingene går på at Sp hadde et for lite samordnet og klart budskap, var for lite synlige i nasjonale medier, og mange mener partiets innsats i tv-debattene ikke var god nok.

FÅR KRITIKK:  Sentralstyret i Senterpartiet sitter akkurat nå i et møte på Stortinget. På bordet har de en fersk rapport, laget av det såkalte «evalueringsutvalget», som i høst ble satt til å granske årsakene til partiets dårlige valgresultat. Her er  Liv Signe Navarsete, Ola Borten Moe og Trygve Slagsvold Vedum under et tidligere sentralstyremøte. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
FÅR KRITIKK: Sentralstyret i Senterpartiet sitter akkurat nå i et møte på Stortinget. På bordet har de en fersk rapport, laget av det såkalte «evalueringsutvalget», som i høst ble satt til å granske årsakene til partiets dårlige valgresultat. Her er Liv Signe Navarsete, Ola Borten Moe og Trygve Slagsvold Vedum under et tidligere sentralstyremøte. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

«Hvis vi ser på lokallagas oppfatning av den sentrale medieprofilen i valgkampen ser vi at kun 27,5 prosent mener profilen var bra eller svært bra. Mange er nøytrale, men hele 37,7 prosent mener den var mindre bra eller dårlig. Som begrunnelse for denne vurderingen er det flere tilbakemeldinger som går igjen. De som er hyppigst nevnt er at Senterpartiet hadde et for lite samordnet og klart budskap.»

På spørsmål fra NRK om han er klar til å ta over ledelsen etter Liv Signe Navarsete, presiserer Borten Moe at alle i sentralstyret er valgt til 2015, og at svakheter rapporten peker på, innebærer et kollektivt ansvar.

Ola Borten Moe får også kritikk i rapporten, for«oljevennlige» utspill i valgkampen. Flere mener disse brøt med Senterpartiets hovedsak miljø. Men den tidligere oljeministeren roses også for tydelig å ha markert Norge som en offensiv olje- og gassnasjon, 
og dermed bidratt «til å løfte fram sterkere partiets tradisjonell næringsprofil».