RAPPORT: Venstres stortingsgruppe ba om å få oversendt denne rapporten, men fikk til svar av forsvarsminister Ine Eriksen Søreide at det ikke foreligger noen rapport med navnet Langsiktig kostnadsbilde for forsvarssektoren - Kostnadsberegning av endelig forslag til LTP. Foto: Privat og Øistein N. Monsen
RAPPORT: Venstres stortingsgruppe ba om å få oversendt denne rapporten, men fikk til svar av forsvarsminister Ine Eriksen Søreide at det ikke foreligger noen rapport med navnet Langsiktig kostnadsbilde for forsvarssektoren - Kostnadsberegning av endelig forslag til LTP. Foto: Privat og Øistein N. MonsenVis mer

Her er «rapporten» Søreide sier ikke eksisterer

Beregner konsekvensene av regjeringens nye langtidsplan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rapporten på bildet over inneholder dokumentasjon og beregninger av hvor mye forsvar Norge kan få for pengene. Den er laget av Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), som er landets fremste eksperter på spørsmålet. Og den ble utarbeidet i forbindelse med at regjeringen skulle legge fram sin «Langtidsplan for Forsvaret».

Men forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) vedkjenner seg ikke rapporten. Venstre har stilt henne følgende skriftlige spørsmål:

«FFI har laget en rapport «Langsiktig kostnadsbilde for forsvarssektoren – Kostnadsberegning av endelig forslag til ny LTP». Denne rapporten viser bl.a. forskjellene mellom kostnadsbildet i FMR (forsvarssjefens fagmilitære råd, red. anm.) contra kostnadsbildet i LTP (langtidsplan for forsvaret, red.anm.). Kan Stortinget få tilgang til denne rapporten?»

Til dette svarte hun:

«Forsvarsdepartementet har med bakgrunn i spørsmålet forespurt Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) om en slik rapporten er utarbeidet. Det fremgår av svaret fra FFI at en rapport som det henvises til i spørsmålet, ikke foreligger».

Dagbladet får opplyst fra FFI at dette er et internt arbeidsdokument i powerpoint format. I Forsvarsdepartementet omtales dokumentet som en plansje-serie. At dokumentet ikke kvalifiserer som en «rapport» i FFIs og departementets terminologi, er årsaken til at Søreide kunne skrive til Venstre at rapporten ikke foreligger.

- Hersketeknikk

Langtidsplanen er nå til behandling i Stortinget og da Venstre ba om å få oversendt rapporten fra FFI var det i håp om at den kan belyse hvordan de 165 milliarder kronene best kan brukes, og hva som er de viktige veivalgene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Slik hun svarer her kan jeg ikke ta henne i å svare feil, men jeg kan ta henne for å ha en arrogant og nedlatende holdning til Stortinget. Hun svarer som om vi er idioter. Vi stiller ikke spørsmål om åpne tilgjengelige rapporter, men om tallgrunnlaget departementet har brukt, sier Trine Skei Grande (V).

Hun sier at med det tallgrunnlaget som ligger i langtidsplanen, er det svært vanskelig å foreta alternative prioriteringer.

- Det er så dårlig svar som det går an. Om dette er lagt fram som en presentasjon, et hefte eller om det står «rapport» på framsida spiller ingen rolle. Det er innholdet som er viktig, ikke hva de kaller det, sier Liv Signe Navarsete (Sp).

KRITISKE: Liv Signe Navarsete (Sp) tror regjeringen ønsker å kneble debatten om prioriteringer i forsvarssektoren. Her sammen med Trine Skei Grande (V). Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
KRITISKE: Liv Signe Navarsete (Sp) tror regjeringen ønsker å kneble debatten om prioriteringer i forsvarssektoren. Her sammen med Trine Skei Grande (V). Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

Hun tror departementet holder tilbake rapporten fordi de ikke ønsker at Stortinget skal ha det tallgrunnlaget som skal til for å føre debatten på riktige premisser.

- Hvis vi får tallene så kan vi ha en mening om prioriteringene, men uten tallene så har vi ikke noe å diskutere. Det er klassisk hersketeknikk å holde dette tilbake og si at dette er så komplisert at dette kan du ikke forholde deg til, sier hun.

- Et innspill

På spørsmål fra Dagbladet gjentar departementet at det ikke ble utarbeidet en rapport. Mandag sendte Dagbladet et bilde av rapportens førsteside til departementet med spørsmål om de nå kjente igjen rapporten.

- Vi har sett på den forsiden vi har mottatt fra Dagbladet. Dette viser seg å være en sikkerhetsgradert plansjeserie fra FFI. Den ble brukt som ett av mange innspill som er innhentet i arbeidet med langtidsplanen. Denne presentasjonen ble ikke koblet til spørsmålet fra Stortinget, sier statssekretær Øystein Bø.

Dagbladet har sett dokumentet og sitter på deler av det. Hele dokumentet er ikke gradert.

- Vi ønsker å være så åpne som mulig om vårt arbeid med langtidsplanen. Samtidig må vi også kunne gjennomføre vårt interne arbeid med forberedelse av saker som skal til Stortinget. Den aktuelle plansjeserien er et enkeltstående innspill som har ikke noen rolle ut over vår interne saksforberedelse. Det vil ikke være riktig å oversende et slikt dokument til Stortinget.

Tapte intern strid

Mandag avslørte Klassekampen at Søreide har fått langt mindre penger å rutte med enn det hun ba om.I februar skrev hun til statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen at forsvarsbudsjettene må økes med 206 milliarder kroner de neste 20 årene.

«Dersom det må legges til grunn en lavere forsvarsramme enn hva denne anbefalingen krever, tar regjeringen et strategisk veivalg. Det vil ikke lenger være mulig å beholde bredden i Forsvaret og det blir nødvendig å nedlegge hele kapasiteter», skriver Søreide.

Hun advarer kraftig mot en lavere bevilgning enn påplussingen på 206 milliarder kroner:

«Dette vil være et brudd med det som har vært norsk forsvarspolitikk siden vi gikk inn i Nato i 1949, og vil skape hull eller svakheter en motstander kan utnytte», skriver hun videre.

Men Søreide fikk det ikke som hun ville. I «Langtidsplanen for Forsvaret», som ble presentert i juni, legges det opp til en påplussing på 165 milliarder 41 milliarder kroner mindre enn Søreides minstekrav. Likevel omtaler hun planen som en «historisk styrking» av forsvaret.