Her er regjeringens beste og dårligste

Sliter på vei mot Soria Moria.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Begeistringen i starten på vandringen til Soria Moria er borte, og velgerne som stemte rødgrønt i 2005, har hoppet opp på gjerdet eller over til de blå. Jens Stoltenberg må bruke sommerferien til å skaffe overskudd til den lange marsjen for å gjenvinne tapte velgere i 2009.

Søt når han er sint

Jens Stoltenberg, statsminister (Ap)

Brukte Afrika-turen til velrettet angrep på Mugabe-regimet, samt kysse kona. Var resolutt og sint da han skiftet ut Manuela Ramin-Osmundsen. Holder sammen et slitent reisefølge som må klare seg fram til Soria Moria uten Åslaug Haga. Tok ned Kolbergs «flåing» av de rike. Deltar ellers lite i politisk debatt.

Innestengt i pengebingen
 Kristin Halvorsen, finansminister (SV)

Startet året med Afghanistan-seminar og SV-debatt om Norges krigsdeltakelse. Satte ned utvalg som skal finne årsakene til økte forskjeller. Øker diesel- og bensinavgiftene noen øre fra 1. juni, nok til å irritere Ap, for lite til å glede miljøet. Rik finansminister, men hvor er SV-lederen? Passiv tilskuer til økende rente.

Kjør debatt

Jonas Gahr Støre, utenriksminister (Ap)

UTSKIFTNINGER: Her presenteres regjeringens nye medlemmer, og gamle medlemmer med ny rolle, på slottsplassen 20. juni. Bjarne Håkon Hanssen, ny helse- og omsorgsminister, Lars Peder Brekk, ny landbruksminister, Sylvia Brustad, ny nærings- og handelsminister, Dag Terje Andersen, ny arbeids- og inkluderingsminister (skjult), statsminister Jens Stoltenberg og Terje Riis-Johansen, ny olje- og energiminister har i dag fått karakterboka fra Dagbladet. Foto: TERJE BENDIKSBY/SCANPIX
UTSKIFTNINGER: Her presenteres regjeringens nye medlemmer, og gamle medlemmer med ny rolle, på slottsplassen 20. juni. Bjarne Håkon Hanssen, ny helse- og omsorgsminister, Lars Peder Brekk, ny landbruksminister, Sylvia Brustad, ny nærings- og handelsminister, Dag Terje Andersen, ny arbeids- og inkluderingsminister (skjult), statsminister Jens Stoltenberg og Terje Riis-Johansen, ny olje- og energiminister har i dag fått karakterboka fra Dagbladet. Foto: TERJE BENDIKSBY/SCANPIX Vis mer

Startet året på verst tenkelige måte med attentatet i Kabul. Tror på dialog med alle, sier nei til OL-boikott. Har fått nordområdene opp på en internasjonal dagsorden, og får ros for pådriverrollen bak forbudet mot klasebomber. Aktiv debattant i alle kanaler det offentlige rom, enten temaet er ytringsfrihet, Ibsen eller Siv Jensen.

Sen utrykning
Knut Storberget, justisminister (Ap)

Vil lage særlov for å beholde politidirektør Ingelin Killengreen noen år til. Har lansert fengsels- og kriminalomsorgsreform. Rykket lovlig sent ut for å bistå brannmannskapene i Froland. Stanset barneombud-farsen og satte egne loveksperter på plass da kvinnekonvensjonen ble inkorporert i menneskerettighetskonvensjonen.

Fast i klypa

Terje Riis-Johansen, landbruksminister/olje- og energiminister (Sp)

Satte i gang krig mot iberiasnegler og sikret bøndene tidenes jordbruksoppgjør. Så får det være at forbrukerne må betale mer. Har vært heldig og sluppet unna det store WTO-slaget så langt. Overtok før helga jobben som olje- og energiminister og må kjapt skaffe industrien kraft.

Eventyr til folket

Helga Pedersen, fiskeriminister (Ap)

Her er regjeringens beste og dårligste

Har blitt utskjelt som klimaversting fordi hun gikk mot naturmangfoldsloven skal gjelde til havs og vil tillate oljeleting utenfor Lofoten og Vesterålen. Leder programdebatten i Ap, men er langt unna allround-kompetansen et Ap-lederemne bør ha. «Jeg er ikke Gro», har hun da også slått fast. Eventyrtale til landsstyret ble ingen suksess.

Flittig skoleelev

Bård Vegar Solhjell, kunnskapsminister (SV)

Måtte gi opp maksprisløftet. Har reformert SVs skolepolitikk. Trapper opp innsatsen for kvalitet i skolen. Har sørget for litt mer arbeidsro i klasserommet. Vil mye, særlig for neste stortingsperiode. Foreslo gratis obligatorisk førskole for femåringer.

Skaffet penger

Tora Aasland, forsknings- og høyere utdanningsminister (SV)

Reverserte det berømte hvileskjæret i forskningsbevilgninger. Avviste Stjernø-utvalgets planer om sammenslåing av høyskoler. Har varslet endringer i lærerutdanningen. Får anerkjennende nikk i det akademiske miljø, men er ukjent for velgere flest.

Med flagget på brystet
Trond Giske, kultur- og kirkeminister (Ap)

Leverer samlende kompromisser og resultater på løpende bånd, fra kirke/stat-forlik til museumslokalisering. Har politikk i alle fibre, og lager politikk av alt han tar i. Satte ord på fotballnasjonens hoderysting over landslagsdrakta og fikk flagget tilbake. Legger ufortrødent ut på årets festivalløype tross partyprinsanklager.

Gikk seg fast
Sylvia Brustad, helse- og omsorgsminister/næringsminister (Ap)

Har sikret sykehusene milliarder, men helsekøene vokser og misnøyen er konstant. Ble presset av hotellkonge Arthur Buchardt og Ap-kollega Jan Bøhler til å snu i sykehotellsaken. En av Ap-lagets mest rutinerte, men har åpenbart gått tom for ideer og fikk skifte departement.

Fra næring til NAV

Dag Terje Andersen, næringsminister/arbeids- og inkluderingsminister (Ap)

Virket passiv da skandalen med Telenors arbeidsforhold i Bangla Desh ble rullet opp. Har innført lov mot nedlegging av bedrifter og arbeidsplasser uten at lokalsamfunnet varsles. år atskillig større verktøykasse i sitt nye departement. Må nå ta over jobben med å få sosialhjelpsmottakerne opp om morran.

Blir Helse-Hanssen
Bjarne Håkon Hanssen, arbeids- og inkluderingsminister/helse- og omsorgsminister (Ap)

Regjeringens bulldoser, har store oppgaver og kvitterer dem ut, ikke minst pensjonsreformen. Satte opp asyl-telt i Lier, til sterke reaksjoner. Det skinner ikke av NAV-reformen ennå. Skal nå få orden på Helse-Norge og varsler action til høsten.

Avventende
Anniken Huitfeldt, barne- og likestillingsminister (Ap)

Kom inn da Manuela Ramin Osmundsen måtte gå på grunn av barneombudssaken. Var i ferd med å rote det til, hun også.

Kunne feire ekteskapsloven som hun overtok fra sine forgjengere, men fikk med seg feiringen. Fikk kollega Storberget med på laget og fikk kvinnekonvensjonen på plass. Erfaren politiker med forsiktig start.

Homofryd

Magnhild Meltveit Kleppa, kommunalminister (Sp)

Med god hjelp av sin homofile sønn snudde hun i synet på felles ekteskapslov. Fikk Terra-kommunene i fanget, har ridd stormen noenlunde av. Må likevel på teppet i Stortinget for departementets tidligere synder. Sikret milliarder til kommunene og lover bolig til alle.

Stødig kurs

Liv Signe Navarsete, samferdselsminister (Sp)

Sikret mer penger til Oslo-tunnel. Får ikke ned tallet på trafikkofre, men er aktiv og synlig i debatten om tiltak. Sps neste leder vil bruke mer oljepenger i neste stortingsperiode periode, tvinge kommunene til å innføre rusjtidsavgift og avvikle kontantstøtten.

På reisefot

Erik Solheim, miljø- og utviklingsminister (SV)

Leter etter prosjekter til regnskogmilliardene. Opprettet mikrokredittfond sammen med tobakkskapitalisten Johan H. Andresen. Sikret vern av Trillemarka. Har vært mindre synlig i hjemlig miljødebatt utover våren. Rutinert og ambisiøs.

Jobber i det stille
Heidi Grande Røys, fornyingsminister (SV)

Lønnsoppgjøret i staten gikk greit i år. Jobber for bredbånd til alle, bedre IKT-løsninger i offentlig sektor og demokratiske informasjonssamfunn. Vil ha flere innvandrere til statsbedrifter. Fortsatt anonym for velgerne.

Krig på flere fronter

Anne-Grete Strøm-Erichsen, forsvarsminister (Ap)

Tok jegerprøven da terrorister angrep Hotell Serena i Kabul. Har gitt Forsvaret ytringsfrihet, og nå raser den verbale krigen internt i Forsvaret. Vil åpenbart ikke ta de budsjettmessige konsekvenser av at Norge er i krig.

Helsa sa stopp

Åslaug Haga, avgått olje- og energiminister (Sp)

Husket Eli Arnstad-avtalen dårlig. Viste gjennomføringsvilje, raslet med regjeringskrise, og sikret milliarder til bønder og kommuner. Fikk private brygge- og stabbursproblemer i fleisen og måtte til slutt kaste inn håndkleet på grunn av helsesvikt. Har gått av og slipper karakter.

Fra innbytterbenken

Lars Peder Brekk, landbruks- og matminister (Sp)

Kom inn etter hard tautrekking i Sp da Åslaug Haga gikk av. Vil gjøre det lettere å felle ulv, men utspillet ble kontant tatt ned av rovdyrenes venner i regjeringen. Har ellers vært med for kort tid til å få karakter.

Vurdert av Dagbladets samfunnsavdeling

TOPPER LISTA: Både kultur- og kirkeminister Trond Giske og utenriksminister Jonas Gahr Støre får terningkast fem i Dagbladets kåring.
DÅRLIGST KARAKTER: Heidi Grande Røys, fornyingsminister og Helga Pedersen, fiskeriminister er de som kommer dårligst ut i Dagbladets vurdering.