Her er regjeringens hemmelige vei-kutt

Planlegger omfattende kutt i viktige veiprosjekter i år og neste år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet har fått tilgang til interne strategidokumenter fra Samferdselsdepartementet og Statens vegvesen, og kan i dag avslører at det planlegges omfattende kutt i viktige veiprosjekter både i år, og neste år.

Dette skyldes i hovedsak at økningen i budsjettene til Statens vegvesen gjennom revidert nasjonalbudsjett og neste års statsbudsjett ikke blir store nok til å holde tritt med prisstigningen i anleggssektoren.

-Vi er nødt til å gjennomføre innsparinger. Årsaken er at prisstigningen på 8,7 prosent i anleggssektoren, mens våre rammer bare er økt med 2,5 prosent. Vi har hatt dette problemet i flere år, sier utbyggingsdirektør Lars Aksnes i Vegdirektoratet til Dagbladet.

Flere kutt 

Faktaboksen viser hvilke kutt som kommer i 2008. I tillegg skal 100 millioner kroner kuttes rundt om i Vegvesenets regioner og 40 millioner hos Vegdirektoratet.

Konsekvensen er, ifølge Aksnes, at veiprosjektene blir forsinket med opptil tre måneder. Både Samferdselsdepartementet og Vegdirektoratet er opptatt av å understreke at kuttene ikke skal gå ut over gang- og sykkelveier eller trafikksikkerhetstiltak.

Interesseorganisasjonene er uenige og mener dette er en trussel mot trafikksikkerheten.

Dagbladet sitter også med Statens vegvesens innspill til neste års statsbudsjett, og situasjonen ser ikke lys ut. Ifølge brevet fra veidirektør Terje Moe Gustavsen til Samferdselsdepartementet vil budsjettposten for riksveiinvesteringer trolig måtte kuttes med om lag 420 millioner kroner.

RAMMER MANGE PROSJEKTER: Veier og tunneler rundt om i landet rammes av de planlagte kuttene Statens vegvesen må gjennomføre. Illustrasjonsfoto: TORBJØRN BERG
RAMMER MANGE PROSJEKTER: Veier og tunneler rundt om i landet rammes av de planlagte kuttene Statens vegvesen må gjennomføre. Illustrasjonsfoto: TORBJØRN BERG Vis mer

Ytterligere 190 millioner kroner kan blitt tatt fra denne posten for å dekke opp behov på andre poster. Det betyr at prosjekter både på stamveier og på øvrige riksveier vil bli kraftig berørt. (Se lista over seks navngitte prosjekter ved siden av.)

Utbyggingsdirektør Aksnes vil ikke kommentere kuttplanene neste år og viser til at det dreier seg om interne dokumenter.

-Men vi har en videre dialog med departementet, og jeg tror ikke det dokumentet har det endelige svaret på hvordan budsjettet blir, sier han.

Samferdselsminister Liv Signe Navarsete (Sp) vil ikke kommentere kuttplanene fordi det dreier seg om interne budsjettdokumenter.

-Farlige anleggsområder

De planlagte kuttene kommer selv om dødstallene på veiene øker. Første halvår i år døde 133 personer i trafikken mot 97 i samme periode i fjor.

Kommunikasjonssjef Inger Elisabeth Sagedal i Norges Automobil-Forbund (NAF) mener innsparingene er alarmerende.

-Det er skremmende at det ligger an til kutt og innsparinger. Dette vil gå ut over trafikksikkerheten og antallet ulykker vil øke. Jeg tror de fleste trafikanter vil reagere med forskrekkelse. Samferdselsministeren fraskriver seg ansvar når hun ikke satser mer på bedre veier og ensidig fokuserer på bilførerens eget ansvar.

Her er regjeringens hemmelige vei-kutt

Hun reagerer både på at en rekke av prosjektene nå kan bli forsinket med opptil tre måneder, og at prosjekter neste år står i fare.

-Anleggsperioden bør være kortest mulig fordi anleggsområdene er svært trafikkfarlige, sier Sagedal.

Trygg Trafikk er også bekymret over utviklingen.

-Anleggsområder fører til endre kjøremønstre og for mange skilt. Det kan være trafikkfarlig, sier direktør Kari Sandberg til Dagbladet.