Først i Dagbladet

Her er regjeringens nye krisetiltak

Regjeringen kommer med krisetiltak for næringslivet, og tiltak som reduserer strømeksporten dersom vannstanden i magasinen blir for lav. Det forteller olje- og energiminister Terje Aasland til Dagbladet.

NYE TILTAK: Statsminister Jonas Gahr Støre og regjeringen han leder, henter fram enda flere milliarder for å bøte på strømprisene. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
NYE TILTAK: Statsminister Jonas Gahr Støre og regjeringen han leder, henter fram enda flere milliarder for å bøte på strømprisene. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Som Dagbladet skrev i går, jobber regjeringen nå med nye krisetiltak knyttet til strømprisene.

Tiltakene, har Dagbladet fått bekreftet, knytter seg til både privatmarkedet og næringslivet. Dagbladet kan nå presentere hvilke strømkrisetiltak regjeringen faktisk kommer til å legge fram.

De siste dagene har mange tatt til orde for at også næringslivet må få en egen krisestøtte.

Her er tiltakene

Dagbladet får bekreftet at regjeringen kommer med en slik støtte til bedriftene.

Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) forteller også til Dagbladet helt konkret hvilke tiltak som regjeringen nå jobber med:

  • Tiltak som sikrer at fyllingsgraden i magasinene ikke går for lavt.
  • Eksportrestriksjoner på strøm hvor strømeksporten reduseres hvis magasinene går under et gitt nivå, slik at vi ikke svekker vår egen forsyningssikkerhet.
  • Forlengelse og forbedringer av strømstøtta til Ola og Kari Nordmann.
  • Det kommer også tiltak som skal avlaste bedriftene, bekrefter energiminister Aasland.

    - Vi jobber på spreng for å få på plass støtteordninger som sikrer både forbruker og næringslivet forutsigbarhet og bærekraftige rammebetingelser, sier Aasland til Dagbladet.

- Og vi har hele tida sagt at strømstøtte skal forlenges så lenge det er behov. Det vil det være en stund til, legger han til.

LOVER HANDLING: Terje Aasland forteller Dagbladet hvilke nye krisetiltak regjeringen ser på. Foto: Lise Åserud / NTB
LOVER HANDLING: Terje Aasland forteller Dagbladet hvilke nye krisetiltak regjeringen ser på. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

Samspill magasin og eksport

Både SV, Rødt og Frp vil avbryte sommerferien på Stortinget for å vedta nye strømtiltak. Høyre sitter foreløpig på gjerdet. Stortingets presidentskap skal avgjøre om dette skjer på et møte 8. august.

Aasland forklarer at regjeringen ser på en ordning hvor samspillet mellom strømmagasiner og eksport av strøm endres.

- Vi jobber med ordninger som ser på kombinasjonen av fyllingsgrad og eksport av strøm. Slik kan vi enda bedre sørge for at nok strøm holdes i Norge for å sikre kontroll over forsyningssituasjonen, legger Aasland til.

- Når kommer ordningene på plass?

- Dette kommer så snart alle detaljene er ordnet. Jeg vil ikke gi noen eksakt dato, men det jobbes så fort vi klarer, sier Aasland.

Strømstøtten til næringslivet, som en rekke Ap-ordførere har tatt til orde for, kommer trolig som en egen krisepakke. Her jobber regjeringen fortsatt med å hamre ned detaljene i støtteordningen.

Gjennom sommeren har strømprisene steget til nye rekorder lengst sør i Norge.

- Energieffektiviseringstiltak er viktig, vi trenger å redusere strømbruken vår der vi kan. Vi jobber med tiltak langs dette sporet også. Regjeringen vil gjennomføre alle nødvendige tiltak for å trygge forsyningssikkerheten vår gjennom vinteren, sier Aasland videre til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer