STRENGERE KRAV: Kristin Halvorsen kommer med bemanningsnorm og krav til pedagogisk utdanning i barnehagemeldinga som legges fram i dag. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET.
STRENGERE KRAV: Kristin Halvorsen kommer med bemanningsnorm og krav til pedagogisk utdanning i barnehagemeldinga som legges fram i dag. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET.Vis mer

Her er regjeringens påskeegg

LEKKASJER: Kristin skjerper barnehagekravene, Jonas hjelper de funksjonshemmede, Hadia bygger museum, Lisbeth redder verden med fisk og Rigmor vil få alle på nett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fredag før påske er alltid en hektisk dag, kjent som siste sjanse for regjeringen til å legge fram saker de vil få behandlet i Stortinget før sommeren. Siden det er valg i september, er dette med få unntak de rødgrønnes siste store sjanse til å innfri sine løfter til velgerne. Dagbladet kjenner flere av dagens nyheter.

BARNEHAGE: Kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) kommer med den mye omtalte barnehagemeldingen. Fra før er det kjent at hun vil innføre krav om minst én voksen per tre barn under tre år, og én voksen per seks barn mellom tre og seks år. Dette skal gjelde fra 2020.

Men Halvorsen har mer i sitt påskeegg. For å sikre høy kompetanse, vil hun kreve at alle pedagogiske ledere og styrere må ha utdanning.

VIL HJELPE FUNKSJONSHEMMEDE: Jonas Gahr Støre lovfester rett til brukerstyrt personlig assistanse. Foto: Jacques Hvistendahl.
VIL HJELPE FUNKSJONSHEMMEDE: Jonas Gahr Støre lovfester rett til brukerstyrt personlig assistanse. Foto: Jacques Hvistendahl. Vis mer

- I dag kan man få varig dispensasjon fra kravet hvis hatt en midlertidig dispensasjon tre ganger. Den ordningen foreslår vi å avvikle, sier hun til Dagbladet.

Fordi det mangler 4000 barnehagelærere, opprettholder hun muligheten til midlertidig dispensasjon. Barnehagene vil gis to alternative muligheter til å innfri utdannelseskravene. De kan enten rekruttere flere førskolelærere, eller inngå avtale med den som er i stillingen om å ta formell utdanning.

NASJONALMUSEET: Planene rundt et nytt Nasjonalmuseum på Vestbane-tomta har vært jobbet med lenge, der dagens samlinger fra Nasjonalgalleriet, Kunstindustrimuseet og Samtidsmuseet skal samles under ett tak. Nå legger kulturminister Hadia Tajik fram forslaget til byggevedtak for Stortinget.

BYGGER NYTT MUSEUM: Hadia Tajik legger i dag fram stortingsproposisjonen om Nasjonalmuseet. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
BYGGER NYTT MUSEUM: Hadia Tajik legger i dag fram stortingsproposisjonen om Nasjonalmuseet. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Bygget er tegnet av Kleihuis og Schuwerk og blir med sine 55 000 kvadratmeter Norges største kulturbygg.

HELSE: Helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) vil gjøre brukerstyrte personlige assistenter (BPA) til en rettighet for funksjonshemmede. De skal selv være arbeidsledere for sine assistenter, og kan styre hva slags oppgaver assistenten skal utføre og til hvilken tid. Dette har vært etterlengtet av funksjonshemmede og deres organisasjoner.

- Jeg er glad for å sende på høring et forslag som vil gi rett til praktisk bistand og opplæring til mennesker med nedsatt funksjonsevne, såkalt BPA. Dette har brukerorganisasjonene vært opptatt av lenge, sier Støre.

ALLE SKAL PÅ NETT: Rigmor Aasrud kommer med stortingsmelding. Foto: Agnete Brun.
ALLE SKAL PÅ NETT: Rigmor Aasrud kommer med stortingsmelding. Foto: Agnete Brun. Vis mer

INTERNETT: Fornyingsminster  Rigmor Aasrud (Ap) vil på nett med alle, og kommer med stortingsmeldingen «Digital agenda for Norge». Et av hovedtiltakene er at antallet personer somikke har internett, i dag 270 000, skal halveres innen 2018.
- Det er mange eldre, men også en del innvandrere som ikke bruker internett i dag. Vi mener det er realistisk at halvparten av disse kan komme seg på nett. Stadig mer av samfunnet baserer seg på at folk er på nett. Er du ikke på nett, vil du derfor i mange sammenhenger oppleve at du er utenfor samfunnet, sier Aasrud til Dagbladet.

Regjeringen har beregnet at rundt 4400 husstander ikke har tilgang til internett. De vil bruke 150 millioner kroner årlig på å bedre dekningen. 

BARN: Barneminister Inga Marte Thorkildsen legger fram forslag ti llovendringer som skal beskytte barn bedre. Barns ønsker og fotellinger skal tas mer hensyn til i foreldretvister og i saker som omhandler vold og overgrep. Særlig skal rettighetene til barn under sju år, styrkes.

REDDER VERDEN MED FISK: Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen kommer med sjømatmelding. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet.
REDDER VERDEN MED FISK: Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen kommer med sjømatmelding. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet. Vis mer

SJØMAT: Fiskeriministeren legger fram stortingsmeldinga «Norge som verdens fremste sjømatnasjon». Tittelen reflekterer Lisbeth Berg-Hansens mål. For å nå det, vil fiskeriministeren ha et marint forskningsløft. Det skal legge grunnlag for forvaltning, utvikling av nye næringer og produkter og eksport. Et offentlig utvalg skal gjennomgå sjømatindustriens rammebetingelser, muligheter og utfordringer. Berg-Hansen vil sikre og styrke leveransene av fersk fisk til folket med lagring av levende torsk ved land og utvidede fiskekvoter til de største kystbåtene. For å bedre miljøsituasjonen ved oppdrettsanleggene vil hun opprette 45 «grønne konsesjoner» og samordne tilsynene med oppdrettsanleggene.

Mer kommer Flere store saker er utsatt til over påske, som nasjonal transportplan (NTP), strategi mot vold og seksuelle overgrep mot barn, næringsmeldingen og likestillingsmeldingen. Mye er kjent om NTP, som vil skape bred debatt. Regjeringa vil bygge dobbeltspor i det indre intercity-triangelet innen 2024, øke bevilgningene til gang- og sykkelveier, gjøre E39 langs vestlandskysten ferjefri og bygge skipstunnel ved Stad. Det blir en hektisk vår på Stortinget.