BROBYGGER-GORDON: Gordon Brown ankom 10 Downing Street i dag tidlig. Fortsatt er ikke alle stemmene summert, men det er så få igjen at det meste er avgjort: De konservative får flest seter i Underhuset, men for få til å ha reint flertall. Dermed starter regjeringsforhandlingene. Foto: Scanpix
BROBYGGER-GORDON: Gordon Brown ankom 10 Downing Street i dag tidlig. Fortsatt er ikke alle stemmene summert, men det er så få igjen at det meste er avgjort: De konservative får flest seter i Underhuset, men for få til å ha reint flertall. Dermed starter regjeringsforhandlingene. Foto: ScanpixVis mer

Her er reglene Brown klamrer seg til

Statsministeren tapte, men holder likevel nøklene til 10 Downing Street.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| LONDON (Dagbladet): I skrivende stund gjenstår fortsatt resultatene fra drøyt 30 valgkretser, men nå er det ingen tvil lenger:

De konservative blir Storbritannias største parti - uten reint flertall.

Valgtoeren, Det britiske arbeiderpartiet, går kraftig tilbake fra 2005-valget. Men de har likevel ikke tapt så mange seter som det lå an til for bare noen måneder siden.

Dermed har Storbritannia våknet til et sjeldent vippeparlament.

Det gir statsminister Gordon Brown håp om å kunne styre videre - hvis han klarer å etablere en koalisjon.

Må ha mange i ryggen
I så fall kommer han ikke unna en avtale med Liberaldemokratene. Disse gjorde et langt dårligere valg enn den suksessrike oppkjøringen indikerte, men er fortsatt det tredje største partiet i parlamentet.

Selv med en Brown/Clegg-avtale mangler de noen seter på å få de 326 som kreves for å ha mer enn halvparten. Den biten fikses hvis de klarer å bli enig med de skotske og walisiske nasjonalistpartiene SNP og Plaid Cymru, som begge er blant småpartiene som får representanter i Underhuset.

Hvis en sånn koalisjon går i orden, vil folkets førstevalg — De konservative — sitte igjen som taperen på sidelinja.

Sannsynligvis meget indignerte.

Tviholder på systemet

I natt og i morgentimene har alle med blått slips vært knallharde på at det vil være udemokratisk om Arbeiderpartiet skal få styre videre, siden de - for første gang på 18 år - ikke er valgvinnere.

Likevel er det nettopp dette Gordon Brown og hans støttespillere prater om at de vil gjøre.

- Det er ikke sånn vårt system fungerer, sa barne-, familie- og utdanningsminister Ed Balls da BBC spurte om det ikke ville være mest riktig at det største partiet fikk førsterett på 10 Downing Street.

- Det første spørsmålet er om statsministeren kan danne en regjering. Og Gordon Brown er statsminister, fastslo Balls, kjent som en av Browns aller nærmeste støttespillere.

Presiserte reglene
Så seint som i februar ble reglene for vippeparlament («hung parliament») gjennomgått, fordi flere i statsforvaltningen så faren for at dette kunne bli utfallet av valget.

Og her er reglene som gir Gordon Brown håp.

For i paragraf 16 av Storbritannias såkalte kabinettmanual heter det at den sittende regjeringen beholder sin posisjon inntil statsministeren tilkjennegir sin avskjed overfor dronningen.

Dette trenger han ikke gjøre før flertallet av Underhusets medlemmer bestemmer seg for å kaste ham.

Men like interessant er paragraf 19:

Den bekrefter at statsministeren sitter med kortene. Han har førsterett til å innlede samtaler med andre partier om å danne en ny regjering, noe han først kan gjøre etter å ha bedt om støtte fra den uavhengige kabinettsekretæren.

Og videre presiseres det at hvis opposisjonspartiene vil samtale seg imellom, må de først ha statsminister Browns godkjennelse.

Vanligvis pleier den nye statsministeren å vinke foran døra til 10 Downing Street dagen etter valget. Men dette landet har liten erfaring med valgutfall uten noe reint flertallsparti.

Sist det skjedde, i 1974, tok det fire dager før landets nye regjeringssjef var klar.