<strong>SKUFFET:</strong>  - Jeg er skuffet. Man bør forvente mer fra en tidligere NHO-president. Her burde Burger King forstått at dette ikke går opp i opp, sier NHO Service-direktør Petter Furulund til Dagbladet. Foto: NINA HANSEN/DAGBLADET
SKUFFET: - Jeg er skuffet. Man bør forvente mer fra en tidligere NHO-president. Her burde Burger King forstått at dette ikke går opp i opp, sier NHO Service-direktør Petter Furulund til Dagbladet. Foto: NINA HANSEN/DAGBLADET Vis mer

Her er regnestykket som viser at vaskekontraktene «lukter vondt»

NHO-direktør refser kjendismilliardær og Burger King-eier Jens Ulltveit-Moe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Jeg er skuffet. Vi bør forvente mer fra en tidligere NHO-president. Her burde Burger King forstått at dette ikke går opp i opp, sier NHO Service-direktør Petter Furulund til Dagbladet.

Mandag fortalte Dagbladet at kjendismilliardær og tidligere NHO-president Jens Ulltveit-Moe (72) står midt i en bitter konflikt med selskapet som vasket Burger Kings lokaler - Nenad Renhold. Gjennom Umoe Restaurants AS eier Ulltveit-Moe Burger King-restaurantene i Norge.

Nå får den tidligere NHO-presidenten refs fra organisasjonen han var president for fra 2000 til 2004.

- Lukter vondt Dagbladet fått tak i samtlige kontrakter mellom Nenad Renhold og Burger King. De viser at Burger King og renholdsselskapet har avtalt timepriser for vasketjenester helt ned til 164,9 kroner i timen. Denne prisen skal inneholde lønn, arbeidsgiveravgift og lovpålagte utgifter.

 - Når det koster så lite, så lukter det vondt. Det er ikke mulig å betale lovpålagt minstelønn og følge loven uten å tape store penger for denne prisen, sier NHO Service-direktør, Petter Furulund.

LO mener at Nenad Renhold, som vasket for Burger King, har drevet «grov utnyttelse av utenlandsk arbeidskraft». De ansatte skal ha jobbet gratis eller for helt ned til 35 kroner i timen. Arbeidstilsynet har avdekket en rekke lovbrudd hos renholdsselskapet.

Ulltveit-Moe mener selv at han er ført bak lyset, og har nå sagt opp samtlige renholdskontrakter med selskapet.

- Lukter vondt Furulund mener at kontraktene viser at Jens Ulltveit-Moe og Burger King langt tidligere burde forstått at noe var galt hos renholdsselskapet. NHO har laget et prisoverslag, en såkalt lovforankret selvkostanalyse, for å veilede oppdragsgivere og renholdsbedrifter når de skal kjøpe eller selge renholdstjenester.

<strong>VASKE-STRID:</strong> Mandag skrev Dagbladet at kjendismilliardær og tidligere NHO-president Jens Ulltveit-Moe (72) er midt i en bitter konflikt med selskapet som vasket Burger Kings lokaler, Nenad Renhold. Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN/DAGBLADET
VASKE-STRID: Mandag skrev Dagbladet at kjendismilliardær og tidligere NHO-president Jens Ulltveit-Moe (72) er midt i en bitter konflikt med selskapet som vasket Burger Kings lokaler, Nenad Renhold. Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN/DAGBLADET Vis mer

Ifølge NHOs beregning bør du minimum ha en utgift på 249,67 kroner per time «dersom man driver i lovlige former og betaler tarifflønn».

Renholdsbransjen er allmenngjort, det vil si at de som vasker har rett på en lovpålagt minstelønn. Alle oppdragsgivere er lovpålagt å sjekke lønns- og arbeidsvilkårene i selskapene de kjøper tjenestene av, den såkalte påseplikten.

- Hvis du skal drive lovlig og følge tariff er det ikke mulig å tjene penger hvis du tar en lavere timepris enn 249,67 kroner, sier Furulund. Da har man ikke engang lagt til kostnader som utstyr, administrasjon, merverdiavgift og ledelse til grunn.

Burger King og Nenad Renhold har avtalt at en renholder skal vaske Burger King på Metro kjøpesenter for 164,9 kroner i timen. Lovpålagt minstesats for denne typen nattarbeid er 190 kroner i timen. Flere kontrakter opererer med det som framstår som for lave priser, for eksempel betalte Burger King i Oslo S 1600 kroner for åtte timer med renhold, noe som gir en timepris på to hundre kroner. Ved Burger King på Strømmen er det avtalt en timepris på 192,4 kroner i timen.

Burger King innrømmer at prisen ved Oslo S, Strømmen og Metro stemmer.

- Sterkt beklagelig - Ved Oslo S ser vi at vår driver ved denne avdelingen ikke har gjort en god nok vurdering opp mot selvkostanalysen. Det er sterkt beklagelig og er slikt som ikke skal skje, sier direktør for King Food, Rune Sandvik, til Dagbladet.

Når det gjelder kontraktene med Burger King på Strømmen og Metro, sier Sandvik at det var meningen at Nenad Trychevski, som driver Nenad Renhold skulle jobbe «gratis».

NHO har laget et prisoverslag, en såkalt selvkostanalyse, for å veilede oppdragsgivere og renholdsbedrifter når de skal kjøpe eller selge renholdstjenester. Ifølge NHOs beregning bør man minimum ha en utgift på 248,65 kroner per time «dersom man driver i lovlige former og betaler tarifflønn».
NHO har laget et prisoverslag, en såkalt selvkostanalyse, for å veilede oppdragsgivere og renholdsbedrifter når de skal kjøpe eller selge renholdstjenester. Ifølge NHOs beregning bør man minimum ha en utgift på 248,65 kroner per time «dersom man driver i lovlige former og betaler tarifflønn». Vis mer

- Her ble prisene satt slik grunnet at Nenad skulle legge inn egeninnsats i form av å ta egne vakter. Målet var å komme innenfor å skaffe referanser til å få flere kunder. Som eier av selskapet skulle han vaske en del timer selv, noe som er vanlig i gründerbedrifter. På disse restaurantene ser vi helt klart at våre to ulike drivere burde fått tydeliggjort og konkretisert Nenad sin egeninnsats inn i avtalene, sier Sandvik.

Skylder på trykkfeil Når det gjelder Ullevaal stadion, hvor den avtalte timeprisen er 171,5 kroner, skylder Sandvik på «trykkfeil».

Det står fem timer, mens det i resten av kontrakten framgår at avtalt vasking er tre timer, sier Sandvik, som sier den reelle timeprisen er 285,9 kroner i timen.

Ifølge Sandvik er timeprisen ved Burger King i Vestby 329,9 kroner, Vinterbro 320,7 kroner og Tønsberg 384,9 kroner.

- Beregningene er feil Nenad Renhold og Nenad Traychevski har blitt forelagt beregningen, men ønsker ikke å kommentere timeprisene utover at de mener beregningene er feil.

- Jeg har ikke mulighet til å kontrollere de kalkylene dere har gjort. Men disse blir feil, da det er lagt til grunn feil tallgrunnlag, sier Nenads advokatfullmektig, Peter Onsager Steen, til Dagbladet.

Renholdsselskapet har tidligere sagt til Dagbladet at påstandene fra Burger King, LO og de ansatte ikke stemmer.

«De timelistene som de ansatte og fagforbundet bygger sin sak på, samsvarer ikke med de originale timelistene som arbeidsgiver har dokumentert overfor retten», skriver Steen, som påstår at timelistene er konstruert av de ansatte i etterkant, og at dette er grunnen til at de ansatte ble sagt opp:

<strong>ANDRE GANG:</strong> Dette er andre gang Dagbladet avdekker at Jens Ulltveit-Moe bruker underbetalt renholdere ved sine Burger King-restauranter. Faksimile: 31. januar 2012.
ANDRE GANG: Dette er andre gang Dagbladet avdekker at Jens Ulltveit-Moe bruker underbetalt renholdere ved sine Burger King-restauranter. Faksimile: 31. januar 2012. Vis mer

«De påstander som er framsatt, har medført at Nenad urettmessig er fratatt sitt inntektsgrunnlag, ved at avtalene med Burger King er oppsagt, uten at Nenad er gitt mulighet til å forsvare seg. Det foreligger ingen ulovligheter ved virksomheten til Nenad».

- Ført bak lyset Jens Ulltveit-Moe har tidligere sagt til Dagbladet at «i dette konkrete tilfellet er vi blitt ført bak lyset av vår leverandør. Nenad Renhold har overfor oss bekreftet at de oppfyller våre krav. De timelister vi er forelagt og den timelønn vi er blitt lovet utbetales den enkelte renholder stemmer ikke med de faktiske forhold». Han mener Burger King har fulgt påseplikten.

Ulltveit-Moe ønsker ikke å uttale seg videre i saken.

<strong>VASKET BURGER KING:</strong> Renholderne sier de vasket uten betaling eller for helt ned til 35 kroner i timen. Fra venstre: Nikolay Gorgiev, Marina Gerova, Nikolov Nikolay Bozisoy og Gerov Ognen. Foto: LARS EIVIND BONES/DAGBLADET
VASKET BURGER KING: Renholderne sier de vasket uten betaling eller for helt ned til 35 kroner i timen. Fra venstre: Nikolay Gorgiev, Marina Gerova, Nikolov Nikolay Bozisoy og Gerov Ognen. Foto: LARS EIVIND BONES/DAGBLADET Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer