RESTENE: Politiet frigir i dag bilder av delene de har funnet fra bombebilen som Anders Behring Breivik plasserte utenfor regjeringskvartalet den 22. juli. Foto: Politiet
RESTENE: Politiet frigir i dag bilder av delene de har funnet fra bombebilen som Anders Behring Breivik plasserte utenfor regjeringskvartalet den 22. juli. Foto: PolitietVis mer

Her er restene av Breiviks bombebil

Rekonstrueres slik at politiet skal forstå kraften i bomba.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet offentliggjør i kveld bildene av restene av bombebilen, en Volkswagen Crafter, som Anders Behring Breivik (32) plasserte utenfor regjeringskvartalet like før klokka 15.20 den 22. juli i år.

Nå ligger restene av bilen i et lager i Oslo. De er satt sammen slik at politiet kan danne seg et bilde av bombens kraft og virkning, i en formasjon som har samme størrelse som bilen som ble sprengt 22. juli.  

- Grunnen til at vi rekonstruerer bilen er for å se hvor bomben var plassert, og forstå kraften i bomba. Vi har hatt en prøvesprengning i tilvarende bil på Rena for å se trykket og kraften i bomben. Resultatet ligner på bilen som ligger her, og bekrefter at siktede har forklart seg riktig i forhold til bomben og plasseringen, sier etterforskningsleder John Roger Lund til NRK.

100 meter fra eksplosjonen Politiets mål er å samle så mange deler som mulig, blant annet for å få klarhet i hvor i bilen bomba var plassert. Foreløpig mangler politiet mange av delene.

Lund forteller at delene ble funnet langt fra hovedinngangen til regjeringskvartalet, hvor Breivik plasserte bombebilen. 

HER ER BILEN: Breivik plasserte bilen rett utenfor hovedinngangen til regjeringskvartalet. Foto: Fra ABC Nyheter
HER ER BILEN: Breivik plasserte bilen rett utenfor hovedinngangen til regjeringskvartalet. Foto: Fra ABC Nyheter Vis mer

- Den bakre delen av bilen lå minst hundre meter unna der bomba gikk av, sier han til NRK Lørdagsrevyen.

Advarte Bomba, som ifølge målestasjonen NORSAR gikk av klokka 15.25.22, veide omkring 950 kilo. Den tok åtte liv.

Breivik har forklart i avhør at lunta til bomba hadde en anntenningstid på seks minutter. Like før bomba gikk av skal Breivik ha advart en kvinne som gikk over plassen utenfor regjeringskvartalet. Dette bekrefter politiet politiet overfor Dagbladet i dagens papirutgave.

- Personen har vært inne til avhør og forklart seg om det. Det skal ha vært en muntlig advarsel, sier politiadvokat Christian Hatlo i Oslo-politiet.

Søkte etter bombeoppskrifter Breivik leide Vålstua gård på Åsta 2. mai. Da startet han, ifølge egen forklaring, produksjonen av terrorbomba. I politiavhør har terroristen forklart at han var inne på minst 700 forskjellige nettsteder for å finne bombeoppskrifter, og han skal ha brukt anonymiseringsverktøy for å skjule sine spor på nettet. Han skal også ha kjøpt svovel over nettet, og andre kjemikalier i Polen.

- Han har forklart i detalj hvordan bomba lages og at han var inspirert av produksjonsverktøyene til Baader-Meinhof, har Breiviks forsvarer, advokat Geir Lippestad tidligere fortalt til Dagbladet.

SPRENGT: Delene av bombebilen er sprengt i stykker. Foto: Politiet.
SPRENGT: Delene av bombebilen er sprengt i stykker. Foto: Politiet. Vis mer

Terrorsiktede Anders Behring Breivik kjøpte seks tonn kunstgjødsel den 4. mai i år. Han var registrert som kunde hos Felleskjøpet på Rena. Han oppbevarte gjødselsekkene i en garasje på gården. Ifølge Felleskjøpet er seks tonn et lite, normalt parti for en vanlig gårdbruker.

Prøvesprengning Politiet har også funnet tre tonn kunstgjødsel på Vålstua gård.

Breivik gjennomførte minst en prøvesprengning før angrepet, noe politiet har bekreftet overfor Dagbladet.

- Det stemmer at vi har gjort funn i denne forbindelse. Datoen for en prøvesprengning vet vi ikke, sa politiadvokat Christian Hatlo 18. august.  

Omfattende produksjon Han har til sammen vært avhørt i 100 timer. Oslo-politiet har gått svært detaljert til verks i spørsmålene om bombeproduksjonen.

Hovedmålet med det er å avsløre om Breivik har kunnskapen og evnene til å produsere bomba på egen hånd eller om han har hatt medhjelpere.

NYTT BILDE: Politiet friga i går et nytt bilde av Anders Behring Breivik, mannen som har innrømmet å ha drept 77 personer i terrorangrepene i Regjeringskvartalet og Utøya 22. juli. Foto: Politiet
NYTT BILDE: Politiet friga i går et nytt bilde av Anders Behring Breivik, mannen som har innrømmet å ha drept 77 personer i terrorangrepene i Regjeringskvartalet og Utøya 22. juli. Foto: Politiet Vis mer

- Produksjonen har vært omfattende og har tatt lang tid. Vi håper å få svar på om han har kunnet gjort det alene eller om han har hatt medhjelpere, har politiadvokat Kraby tidligere uttalt.   

Ifølge VG sto bombebilen parkert inntil hovedinngangen på hovedblokken i regjeringskvartalet i sju minutter og 48 sekunder før den fatale bomba gikk av.   

LØPER FRA BOMBA:
Dette bildet fra overvåkingskamera i regjeringskvartalet viser Anders Behring Breivik løpende vekk fra bombebilen viftende med en pistol, fredag 22. juli.
ABC Nyheter viser bildet på sine nettsider, og presenterer det som autentisk. 
Foto: ABC Nyheter / Scanpix
LØPER FRA BOMBA: Dette bildet fra overvåkingskamera i regjeringskvartalet viser Anders Behring Breivik løpende vekk fra bombebilen viftende med en pistol, fredag 22. juli. ABC Nyheter viser bildet på sine nettsider, og presenterer det som autentisk. Foto: ABC Nyheter / Scanpix Vis mer