ØKT RISIKO: Feilbruk av legemidler kan føre til alvorlige skader eller død. En ny dansk rapport lister opp 23 legemidler som anses som «risikofylte», fordi de kan forårsake alvorlige skader hos pasienter hvis de brukes feil. Hjertemedisin, cellegift, NSAIDs og lykkepiller er blant legemidlene på lista.Foto: Thomas Rasmus Skaug  / Dagbladet
ØKT RISIKO: Feilbruk av legemidler kan føre til alvorlige skader eller død. En ny dansk rapport lister opp 23 legemidler som anses som «risikofylte», fordi de kan forårsake alvorlige skader hos pasienter hvis de brukes feil. Hjertemedisin, cellegift, NSAIDs og lykkepiller er blant legemidlene på lista.Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Her er risiko-medisinene

Øker risikoen for pasienter ved feil bruk, ifølge ny dansk rapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den danske lægemiddelstyrelsen, som tilsvarer Legemiddelverket i Norge, har nylig utgitt en rapport med en liste over 23 legemidler de anser som «risikofylte» fordi de kan forårsake alvorlige skader hos pasienter hvis de brukes feil.

Minst én alvorlig hendelse Lista er bygget på meldinger til den danske Pasientklagenemnden fra 1970 til 2010, meldinger til Dansk Pasientsikkerhetsdatabase og vitenskapelig litteratur.

Avdelingsoverlege i Legemiddelverket, Steinar Madsen, har gått igjennom den danske lista, og kjenner igjen mange av legemidlene på lista som legemidler det har vært meldt feilbruk eller alvorlige bivirkninger av i Norge også.

Madsen mener det er interessant at slike data blir utnyttet på denne måten.

- Det er jo viktig at helsepersonell og pasienter skal lære av erfaringen. Vi har tilsvarende meldesystemer i Norge som vi også bør trekke erfaring fra.

- Kriteriet for å komme på listen er at hvert legemiddel skal ha vært involvert i minst en alvorlig utilsiktet hendelse. Det er jo et kriterium som kan diskuteres, og mange legemidler er nok en eller annen gang skyld i en alvorlig hendelse enten på grunn av uhell som skyldes helsepersonell eller pasienten selv, sier Madsen.

Kjenner igjen flere Madsen påpeker at det har blitt advart mot flere av legemidlene også i Norge.

AVDELINGSOVERLEGE: Steinar Madsen i Legemiddelverket.Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
AVDELINGSOVERLEGE: Steinar Madsen i Legemiddelverket.Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer

- Vi ser at legemidler der doseringen noen ganger blir feil - slik som hjertemedisinen digoksin - står på listen. Et legemiddel vi nettopp har vært ute og advart mot er cellegiften metotreksat som står også på listen. Det legemidlet blir noen ganger dosert feil av helsepersonell eller pasient. Feildosering av dette midlet kan ha dødelige følger i løpet av få dager, sier han.

Omkring 300 000 nordmenn bruker SSRI-preparater («lykkepiller) — som også er på lista:

- Mange pasienter som har liten virkning av SSRI-preparater blir likevel gående på disse medisinene i for lang tid, sier Madsen.

En annen gruppe på lista er NSAIDs (Ikke steroide antiinflammatoriske medisiner) - som Dagbladet hadde en stor artikkel om i begynnelsen av denne måneden:

- Legemidler i denne gruppen har nok større risiko for alvorlige bivirkninger og uheldige hendelser enn mange leger og pasienter er klar over, sier Madsen.

Huskelapp - En slik liste vil virke som en huskelapp og gjøre alle mer oppmerksomme på riktig bruk av legemidler. Feilbruk av legemidler - uansett årsak - og bivirkninger er en av de vanligste årsakene til innleggelser på medisinske avdelinger og pasientdødsfall, sier Madsen.

Leder i allmennlegeforeningen, Trond Egil Hansen minner om at alle legemidler må brukes riktig for å være trygge:

- For noen midler er feilbruk farligere enn for andre, og noen legemidler har større tilbøyelighet til feilbruk enn andre. Dette er godt kjent. Når det likevel går galt noen ganger, kan en slik påminning synes hensiktsmessig, sier Hansen, som understreker at konsekvensen imidlertid ikke bør være at man avstår fra bruk av legemidler der det er en nødvendig del av behandlingen.