EKSTREMT POPULÆR: Risørs ordfører Knut Henning Thygesen fra partiet Rødt rager høyest på popularitetsmålingene nå like før kommunevalget. Likevel skal det mye til for at han får fortsette. Ordningen med direktevalgte ordførere er avsluttet og dermed ligger Arbeiderpartiet best at til å velge sin egen ordførerkandidat. Foto: Anders Grønneberg
EKSTREMT POPULÆR: Risørs ordfører Knut Henning Thygesen fra partiet Rødt rager høyest på popularitetsmålingene nå like før kommunevalget. Likevel skal det mye til for at han får fortsette. Ordningen med direktevalgte ordførere er avsluttet og dermed ligger Arbeiderpartiet best at til å velge sin egen ordførerkandidat. Foto: Anders GrønnebergVis mer

Her er Rødts eneste ordfører og den mest populære

Likevel får Knut Henning Thygesen trolig ikke fortsette i Risør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rødts ordfører i Risør, Knut Henning Thygesen, er ekstremt populær.

Hele 36 prosent av Risørs befolkning ser gjerne at han fortsetter å bære ordførerkjedet i byen. Dermed danker han ut Ap's ordførerkandidat, Per Kristian Lunden, og de andre partienes kandidater til samme jobb.

Ap + Rødt = sant
Det skjer til tross for at Ap og Lunden på meningsmålingene ligger an til å få hele 37,2 prosent. Sammen med Rødt har statsministerens parti rent flertall i Risør, ifølge undersøkelsen Norfakta har gjort for avisa Aust Agder.

- Det er jeg veldig glad for. Man er jo alltid usikker på hva folk synes. Men jeg har jo merket at folk er fornøyd, sier Thygsen til Dagbladet.

Mot slutten
Men til tross for den enorme populariteten kan altså Knut Henning Thygesens tid som ordfører være over.

- Ja, det kan gå mot slutten nå. Det vet vi jo, sier Thygesen til Dagbladet.

I Risør har Ap, Rødt og Sp et godt samarbeid. Det vil Thygesen gjerne fortsette med, uansett.

- Jeg håper jo at jeg kan få fortsette som enten ordfører eller varaordfører i et samarbeid med Arbeiderpartiet.

- Jeg er opptatt av å ha et åpent og godt forhold til høyresida også. Jeg har igjennom perioden fått forståelse hvor viktig det er at mindretallet blir hørt, sier han.

Rødts første
Da Knut Henning Thygesen ble valgt til ordfører i Risør i 2007 var det gjennom en forsøksordning med såkalte direktevalg. Da fikk Rødt-kandidaten hel 44,5 prosent av stemmene og gikk av med seieren. Se oversikten over ordførervalget her.

Slik ble han også Rødts første og eneste ordfører i Norge.

- Det har vært en slitsom opplevelse. En del var skeptiske til den første ordføreren fra Rødt. Da er det ekstra godt å få en skikkelig klapp på skuldra av folk gjennom en slik måling, sier han og legger til:

- Da jeg ble valgt var det med stor skuffelse på høyresida. Den skuffelsen har hengt ved og dannet en unødvendig skarp front fra høyresiden. Da har det vært ekstra hyggelig med den støtten jeg har merket ute blant folk, i partilagene og i bystyret ellers, sier han.

Slutt på forsøk
Aller helst skulle Thygesen sett at ordningen med direktevalgte ordførere fortsatte. Men ordningen blir det nå slutt på.

- Jeg ser på ordningen som en del av et forsøk på å fornye demokratiet i Norge. Det hadde vært fint om det kunne bidratt til flere direkte valg, blant annet for å sikre flere ungdomsrepresentanter og kvinner.

Men det gjenstår å se. Foreløpig er det slutt på direktevalgte ordførere.

- Den ble avskaffet som en prøveordning selv om erfaringene i all hovedsak er positive, sier Thygesen og viser til at 80-90 prosent av befolkningen i alle prøvekommunene er positive til ordningen.