Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her er Rødts rikingsafari

Lørdag guider de blant Oslos rikeste og fattigste for å vise forskjellene. Stordalen og Haudemann-Andersen er bortreist på dagen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Med egen buss og partileder Bjørnar Moxnes som guide, skal partiet Rødt ut og se på de rike. Turen «Forskjell-Norge minutt for minutt» starter ved Rødts valgbod på Karl Johan og skal ta turistene med fra Oslos fattigste til Oslos rikeste strøk.

- Større forskjeller - Vi vil drive folkeopplysning om forskjellsnorge. Forskjellene mellom folk flest og de rikeste har ikke vært stå store siden 1930. Vi hører ofte at vi lever i verdens rikeste land, men mange er ikke med på forbruksfesten. Rødt ønsker både færre fattige og færre milliarderer, vi ønsker økonomisk utjevning, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

Første stopp er sykehusboligene ved Aker sykehus, utleieboliger som er eid av Ivar Tollefsen (5,4 milliarder i formue i følge Kapital).

- Disse boligene er kalt Norges første slum, sier Moxnes.

Deretter går turen til østkantens siste sykehus, Aker, og til bydelene der det bor flest med dårlig råd, Gamle Oslo og Sagene. Underveis blir det informasjon om barnefattigdom, ansamlingen av institusjoner og kommunale leiegårder i øst. 

I vest skal turistene innom bydelen der de aller rikeste bor, Vestre Aker, og bydelen med flest milliardærer, Frogner. Bussen kjører forbi  Norges største aktør innen privat helse, Aleris, som er ett av sju sykehus på vestkanten. Den skal også forbi Stordalens kontor, huset til eiendomskongen Edgar Haugen og boligen til Jan Haudemann-Andersen og kona Marte Krogh, mens Moxnes skal holde foredrag om skattefusk, inntektsforskjeller og skatterømlinger.

Bortreist på dagen Partiet har ikke vært i kontakt med noen av rikingene på lista for å høre hva de har å fortelle. Men Jan Haudemann-Andersen har ingenting i mot å være attraksjon på riking-safari.

- Det har jeg ikke noe synspunkt på. De må få lov til å holde på med det, sier han til Dagbladet.

Han bekrefter at han ikke er blitt kontaktet.

- Ville du ha tatt imot og pratet med turistene dersom Rødt hadde ønsket det?

- Nei, det tror jeg ikke. Dessuten er jeg i utlandet da. Men jeg ønsker Rødt lykke til, sier han.

RØDTLEDER: Bjørnar Moxnes arrangerer rikingsafari lørdag. Foto: Torunn Brånå.
RØDTLEDER: Bjørnar Moxnes arrangerer rikingsafari lørdag. Foto: Torunn Brånå. Vis mer

Også Petter Stordalen er bortreist og vil ikke få med seg safarien, skriver han i en sms til Dagbladet.

Bor i millionvilla selv Bjørnar Moxnes leier selv en fjerdedel av en millionvilla på Nordstrand, østkantens fineste strøk.

- Hvorfor går ikke turen innom der?

- Det kunne vi godt ha gjort, men det er flest milliardærer i vest. Nordstrand kommer vel på fjerde eller femte plass, sier Bjørnar Moxnes.

Rødt er kritiske til eliten av superrike, som de hevder lever liv fullstendig fjernt fra vanlige folks liv, på penger tjent på andres arbeid. Siden penger er makt, bør rikdommen fordeles, mener Rødt.

Partiet går til valg på høyere skatt for formuer fra 10 millioner kroner og oppover, rett til heltidsarbeid og lønns- og pensjonsløft til de lavtlønte. De siste målingene tyder på at Rødt kan få ett stortingsmandat etter valget.   

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!