Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her er Røe Isaksen på toppmøte i regjeringen

Med helseministeren til venstre, forsvarsministeren til høyre og utenriksministeren rett over bordet deltok Torbjørn Røe Isaksen på regjeringens budsjettkonferanse denne uka

PÅ TOPPMØTE: Torbjørn Røe Isaksen deltok på regjeringens budsjettkonferanse på Hurdalsjøen mandag og tirsdag denne uka. Foto hentet fra statsministerens Facebook-konto.
PÅ TOPPMØTE: Torbjørn Røe Isaksen deltok på regjeringens budsjettkonferanse på Hurdalsjøen mandag og tirsdag denne uka. Foto hentet fra statsministerens Facebook-konto. Vis mer

«Vi følger helsemyndighetenes råd og holder minst to meters avstand til hverandre!»

PÅVIST CORONA: Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen har fått påvist smitte av coronaviruset. Foto / video: Frank Karlsen / Dagbladet TV Vis mer

Slik innledet statsminister Erna Solberg onsdag morgen en Facebook-post der hun legger ved et bilde fra regjeringens budsjettkonferanse på Hurdalsjøen hotell.

På bildet ser vi arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) og flere av hans statsrådskolleger diskutere neste års statsbudsjett og den alvorlige økonomiske krisen som virusepidemien nå sender landet ut i.

På den andre siden av bordet sitter utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H), til høyre forsvarsminister Frank Bakke Jensen og til venstre helseminister Bent Høie.

Jobber på spreng

Alle holder tilsynelatende god avstand, men Dagbladet vet at det nå jobbes på spreng med å kartlegge hvem Røe Isaksen har vært i nærkontakt med de siste dagene.

PÅ STORTINGET: Torbjørn Røe Isaksen var i stortingssalen mandag og svarte i etterkant på spørsmål fra pressen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
PÅ STORTINGET: Torbjørn Røe Isaksen var i stortingssalen mandag og svarte i etterkant på spørsmål fra pressen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Arbeidsministeren var mandag ettermiddag og tirsdag på budsjettkonferansen, men tidligere mandag var Røe Isaksen i Stortinget. Der satt han i salen og fulgte debatten om den første av krisepakkene som var til behandling.

Etterpå svarte han på spørsmål fra pressen i vandrehallen, deriblant fra Dagbladet.

Rammet

Store deler av den øverste politiske og administrative ledelsen i Arbeids- og sosialdepartementet er nå i karantene.

I tillegg til Torbjørn Røe Isaksen er statssekretær Vegard Einan selv bekreftet smittet av coronaviruset. Einan opplyste i går at han fikk feber på mandag og at han er i relativt god form.

Nå er politisk rådgiver Embla Belsvik og departementsråd Eli Telhaug også i hjemmekarantene. Det samme er barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad.

- Jeg var i et møte med Torbjørn Røe Isaksen (H) fredag som gjør at jeg nå må i karantene en uke fremover, skriver Ropstad i en SMS til NTB.

Torbjørn Røe Isaksen leder Arbeids- og sosialdepartementet fra hjemmeisolasjon. Departementet har ikke fått melding om andre med påvist coronavirus.

- Vi jobber nå med få oversikt over hvem som har vært i nærkontakt med statsråden, i henhold til retningslinjene, sier kommunikasjonssjef Nina Kraugerud Ertzaas til Dagbladet.

Holdt pressekonferanse

Fredag var for øvrig dagen da Torbjørn Røe Isaksen holdt en felles pressekonferanse med Ropstad, statsminister Erna Solberg og finansminister Jan Tore Sanner.

image: Her er Røe Isaksen på toppmøte i regjeringen

Røe Isaksen sier han føler seg i god form og at han har svært milde symptomer. Han fungerer fortsatt som statsråd og er innstilt på å gjøre det hjemmefra i to uker minst, sier han til Dagbladet.

- Det går eter forholdene bra med meg. Jeg har veldig milde symptomer, men har altså fått påvist at jeg har covid 19 og er i hjemmeisolasjon, sa Røe Isaksen da han ble intervjuet på direkten via videolink i studioet til Dagbladet TV tidligere i dag.

Han sier han tirsdag i forrige uke ble var det han da var overbevist om at var en «veldig mild forkjølelse». Så ble han bedre igjen.

- Det var helt umulig for meg å kjenne at dette var coronaviruset, sier Røe Isaksen. Han forteller at han først fikk testet seg etter at det tirsdag ble kjent at statssekretær Vegard Einan var smittet.

Tok forholdsregler

På spørsmål om hvordan det preger departementets arbeid og oppfølgingen av det hardt pressede Nav at store deler av ledelsen er i karantene, svarer Røe Isaksen som følger:

- Vi håndterer det gjennom å ta i bruk video, epost og alle kommunikasjonslinjer som vi kan. Vi har kontroll og får jobbet med sakene, men noe går senere enn vanlig.

- Burde du ha vært på budsjettkonferansen med tanke på de symptomene som du har kjent en ukes tid?

- På budsjettkonferansen var det en veldig streng regel med to meters avstand til enhver tid, både der vi satt og i pausene. Vi spiste lunsj ved hvert vårt bord, med to meters avstand og våre egne rom med egne bad. Her var alt satt opp slik at det ikke skulle være nærkontakt, sier han.

Røe Isaksen sier han også var nøye på å holde god avstand til andre under besøket på Stortinget mandag.

Mange i karantene

Tirsdag denne uka ble det også klart at statsminister Erna Solbergs (H) høyre hånd, statssekretær Rune Alstadsæter (H), var koronasmittet.

- Jeg fikk symptomer på viruset i helgen, men har det ikke lenger. Jeg er nå er i hjemme-isolasjon sammen med min familie, skrev Alstadsæter på Facebook tirsdag.

Men statsministeren er ikke i karantene i henhold til reglene og retningslinjene, opplyser Arbeids- og sosialdepartementet til NTB onsdag.

Hvis statsministeren skulle bli syk og ikke kan gjøre jobben, blir næringsminister Iselin Nybø (V) fungerende statsminister.

Også på Stortinget

Fremskrittspartiets Åshild Bruun-Gundersen bekreftet onsdag overfor TV 2 at hun er smittet av korona. Med det ble hun det første kjente smittetilfellet blant de 169 folkevalgte på Løvebakken.

Men flere er i karantene, blant dem finanskomiteens leder Mudassar Kapur og komitémedlem Tore Storehaug (KrF). Begge deltok på pressekonferansen i vandrehallen mandag, der den første krisepakka ble presentert, og var i lange politiske møter på Stortinget i dagene i forveien.

SAMLING: Tore Storehaug og Mudassar Kapur (nummer to og tre fra høyre) er i karantene. Mandag presenterte de den frøste krisepakka etter coronakrisa. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
SAMLING: Tore Storehaug og Mudassar Kapur (nummer to og tre fra høyre) er i karantene. Mandag presenterte de den frøste krisepakka etter coronakrisa. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Fra før sitter flere helsetopper i hjemmekarantene. Det gjelder blant annet helsedirektør Bjørn Guldvog og Folkehelseinstituttets direktør Camilla Stoltenberg.

Det skyldes at assisterende helsedirektør Geir Stene-Larsen, som hadde deltatt på møter med helsetoppene, var blitt smittet av koronaviruset i Spania. Stene-Larsen hadde fått dispensasjon fra karantenereglene.

Også NHO-sjef Ole Erik Almlid er satt i karantene etter at han deltok på et møte med Helsedirektoratet.

KRISEPAKKE: Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) svarte på spørsmål om den økonomiske krisepakken i vandrehallen på Stortinget mandag. Video: Per Ervland / Dagbladet TV Vis mer
Hele Norges coronakart