Her er Røkkes drømmebåt

VIAREGGIO (Dagbladet): Til den svimlende summen av 450 millioner kroner realiserer Kjell Inge Røkke sin store drøm når hans 70 meter lange lystbåt i morgen blir sjøsatt ved det italienske Benetti-verftet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aldri før har verden sett maken til flytende luksuspalass. Bare det beste har vært godt nok.

Med dette realiserer Røkke drømmen som han har holdt i live siden han som 20-åring forlot Norge for å søke lykken som fisker i USA. Under de lange og strabasiøse turene på verdens mest værharde fiskefelter langs nordvestkysten av USA og Canada skapte han seg sin enorme formue. Men han glemte aldri løftet han ga seg selv om en dag å eie verdens flotteste skute.

- Dette er en drøm som skriver seg tilbake til tida om bord i fiskebåtlugaren. Jeg skal ha en slik båt koste hva det koste vil, har Røkke uttalt.

Marmor

På Røkkes båt er det ikke spart på noe, verken i materialer eller detaljer:

  • Hele 1200 kvadratmeter av den ypperste marmor fra Pietrasanta-regionen i blått, grønt og hvitt er brukt til å kle gulv og vegger i store deler av båten.
  • Marmoreksperter har brukt måneder på nitid legging av mosaikk på gulvene, ikke minst en grønn slange som er hovedmotiv i gulvet. Prisen pr. kvadratmeter marmor er stipulert til 8000 kroner, som alene påfører milliardæren utlegg på nærmere ti millioner kroner.
  • På det øverste av dekkene har Røkke fått innredet sin egen luksussuite. Sentralt i det som betegnes som skipets «master-bedroom» troner Røkkes gedigne seng hvorfra han har full panoramautsikt over havet på alle sider.
  • Fullt operativt må fartøyet ha et mannskap på minst 30. Opprinnelig var det stipulert at det skulle holde med 24. Samtlige må selvfølgelig ha lugarplass.
  • Røkkes to barn får hver sine lugarer på dekket rett under toppdekket. Det er dessuten to lugarer til sekretær og assistent. I tillegg er det fire store lugarer for gjester samt en egen VIP-suite, der Røkke eventuelt kan innlosjere sin mangeårige venn og samarbeidspartner Rune Gjelsten.

Også han har direkte tilgang til ett av de to svømmebassengene på skipet.

Kino og frisør

Skulle noen ha behov for å se på film, har skipet egen kinosal med plass til over 20 personer. Oppstår det et akutt legebehov kan man benytte seg av skipets egen sykestue. Og skulle noen ha behov for frisør, er det en egen salong. Blir tida til sjøs lang, kan gjester og eier trimme i et eget trimrom og slappe av i saunaen.

Rå elektronikk

I tillegg til å bli utstyrt med noe av det råeste innen elektronisk navigasjonssystemer, skal Røkkes båt selvfølgelig ha eget helikopter. Det skal stå bakerst på toppdekket, men er ennå ikke på plass.

Aller bakerst og lengst ned mot vannflaten er skipets «garasje». Her kan milliardæren parkere sine to timeters småbåter, samt livbåtene, som ellers ville ha ødelagt skipets smekre design.

Superbåter

Det var på Benetti-verftet i den italienske havnebyen Viareggio Røkke fant den nødvendige kompetanse og erfaring som skulle til for å bygge drømmebåten.

Benetti kan fra før av smykke seg med å ha bygd en av verdens lengste båter, den 82 meter lange «Nabila» som ble bygd i 1979 for den saudiarabiske våpenhandleren Adnan Khasoggi.

Da Dagbladet i går ettermiddag besøkte Benetti-verftet, jobbet arbeiderne på spreng med å klargjøre skipet. I perioder har flere hundre mennesker vært i aktivitet for å ferdigstille båten.

Presenningen som har skjult skipet i over ett år, er nå fjernet. Skuelystne legger veien om havna for å ta en kikk på det som hele byen vet er verdens flotteste båt.

FIKSER: De siste finjusteringer blir gjort.
LUKSUS: Båten koster 450 milloner kroner, har 1200 kvadratmeter marmor og egen kino og frisørsalong.