Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her er Røkkes plan

Kjell Inge Røkke vil la Kværner overta virksomheten i Aker Maritime. I bytte vil han ha kontrollen over Kværner. Les Røkkes plan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Røkke til statsråden med norsk pakkeløsning

I formiddag lettet Aker Maritime litt på sløret for hvordan selskapet, som kontrolleres av investoren Kjell Inge Røkke, vil redde Kværner.

Aker Maritime (AMA) sier at deres løsning sikrer en sterk, norskbasert industriell framtid for Kværner. Samtidig er løsningen finansielt robust, fordi den er attraktiv for både aksjonærene og långiverne. I tillegg vil opplegget løse den vanskelige eiersituasjonen i selskapet.

I hovedsak bygger AMAs løsning på redningsplanen Yukos Oil har lansert og som Kværner nå jobber med å få på plass. Løsningen reduserer behovet for ny egenkapital, men øker Røkkes innflytelse over Kværner.

Mindre risiko

Dette er forslaget fra AMA:

  • AMA fusjonerer sine operative virksomheter med Kværner mot et oppgjør i Kværner-aksjer.
  • Dette gir långiverne betydelig lavere risiko på grunn av den soliditet AMA bidrar med.
  • Bankene deltar ikke i garantikonsortiet til den foreslåtte emisjonen på 3 milliarder kroner. Aksjeutvidelsen reduseres til 2 milliarder.
  • Långiverne får ikke rett til å konvertere gjeld på til sammen 4,5 mrd kroner til egenkapital. Lånene gjøres om til ti-års rente- og avdragsfrie lån.

Stor gevinst

Kværner skal beholdes mest mulig intakt ifølge det nye forslaget til løsning. Etter fusjonen og aksjeutvidelsen blir AMA største aksjonær i Kværner. AMA mener gevinstene av å samle olje- og gassvirksomheten i ett slagkraftig, norsk selskap er betydelige. Til sammen kan en sammenslåing gi gevinster på markeds- og kostnadssiden på om lag 350-380 millioner kroner årlig, tror Aker Maritime.

Selskapet håper at dette forslaget gir et bidrag til nye og konstruktive diskusjoner om Kværners framtid. Et uttalt mål er å få et forsalg på bordet som kan oppnå tilstrekkelig bred støtte blant alle interessenter i Kværner.

Aker Maritimes forslag vil bli nærmere redegjort for på møte i dag klokken 13. Dagbladet.no følger saken

Her kan du lese pressemeldingen fra Aker Maritime.

Her kan du lese konsernsjef Sverre Skogen og hovedtillitsvalgt Atle Tranøy i Aker Maritime kommentarer til forslaget.

<(NTB)

MØTE: Næringsminister Ansgar Gabrielsen ble orientert om Røkkes planer. I ettermiddag fortalte Røkke om planene på pressekonferanse. Foto: SCANPIX
Hele Norges coronakart