Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her er Røkkes raid-regninger: 5000 mill.

Det koster å være industriraider. Kjell Inge Røkke (41) har regninger på over fem milliarder kroner, selv etter at han punget ut med to milliarder til DnB og Sparebanken NOR i april.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens han fortsatt skyldte over 2,8 milliarder kroner for oppkjøpet av Aker RGI, gikk Kjell Inge Røkke tungt inn i Kværner. Aksjene ble kjøpt gjennom Aker Maritime, som han eier 63 prosent av.

Til nå har Aker Maritime kjøpt aksjer og tegningsretter i konkurrenten Kværner for 2,6 milliarder kroner. Men betalingen lar vente på seg. Foreløpig har selskapet bare lagt ut 165 millioner kroner, eller skarve 6% av kjøpesummen. Nå må Røkke overholde tre nye betalingsfrister:

  • Om ei uke: 485 millioner kroner.
  • 12. oktober: 1 milliard kroner.
  • 22. desember: 1 milliard kroner.

De første 650 millionene behøver ikke Røkke bekymre seg for, de pengene har Aker Maritime allerede i form av en kassebeholdningen og kortsiktige lån. Men han trenger altså et par milliarder til for å få den eierandelen på drøye 26 prosent han flagget i forrige uke.

Trenger milliarder

I tillegg må han bla opp ytterligere 2,8 milliarder til Sparebanken NOR og DnB, som han lånte penger av for å få makta i Aker RGI.

Aker Maritime har fått frist til 12. oktober med å betale Bergesen en milliard kroner for aksjene de kjøpte av rederiet. Den siste milliarden kan selskapet vente med å betale til bittelille julaften. Aker Maritime har nemlig skaffet seg kjøpsopsjoner på disse aksjene. Det betyr at selskapet, mot å betale en liten premie, har en rett til å kjøpe aksjene innen 22. desember. På denne måten har de fått kontroll over aksjene samtidig som de kan vente noen måneder med å ordne den endelige finansieringen. De har skaffet seg et pusterom.

Høye renteutgifter

Selv om Aker Maritime velger å lånefinansiere hele Kværner-kjøpet på 2,6 milliarder kroner, sitter de igjen med en egenkapitalandel på 22 prosent. Det er ikke avskrekkende sammenliknet med andre selskaper i samme bransje. Spørsmålet er hvor lenge Aker Maritime og Røkke kan leve med årlige renteutgifter på mellom 200 og 250 millioner kroner. Det betyr en dobling av finanskostnadene i forhold til 1999, hvilket er tungt for et selskap som i fjor fikk et underskudd på 17 millioner kroner.

- Aker Maritime har ikke råd til å sitte på denne eierposten. Det må skje noe mer, er konklusjonen til Kværners konsernsjef Kjell Almskog.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media