HÅPER PÅ LÆRERE OG FAMILIE: KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad mener statsbudsjettet for 2019 må være familievennlig. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
HÅPER PÅ LÆRERE OG FAMILIE: KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad mener statsbudsjettet for 2019 må være familievennlig. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

Her er Ropstads budsjettkrav til Siv og Erna: Tiltak mot barnefattigdom og den rekordlave fødselsraten

KrF-nestlederen vil også ha gjennomføring av lærernormen og flere ansatte i barnehagene.

- Det første jeg kommer til å se etter er at det er satt av midler til å implementere lærernormen og ansette flere i barnehagene.

KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad er klar på hva partiet hans krever når regjeringens forslag til statsbudsjett presenteres mandag morgen.

Han kan være trygg på at KrF-politikken blir ikke nappet ut av budsjettet selv om partileder Knut Arild Hareide har tatt til orde for å samarbeide med Ap og Sp. Leder i finanskomiteen, Henrik Asheim (H), har lovet at 2019-budsjettet vil inneholde mye som faller i god jord i KrF-leiren.

- Vi går ikke inn for disse tingene for å true med at de ikke blir gjennomført. Vi gjør det fordi vi er fire partier som har laget fem statsbudsjetter sammen. Det er en lang linje av prioriteringer, fortalte Asheim til NTB søndag.

- Flere barn

Ropstad sier han også har tydelige forventninger om en mer familievennlig linje fra regjeringen i statsbudsjettet for 2019.

- Barnefattigdom og en synkende fødselsrate må adresseres. KrF håper på økt barnetrygd og tiltak som legger til rette for at par kan få det tredje barnet, dersom de ønsker det, da. Vi må at regjeringen bruker penger på politikk som gjør at par kan få så mange barn de ønsker. Familie må være et viktig stikkord i statsbudsjettet, sier han til Dagbladet.

Fruktbarhetstallene i Norge er rekordlave. Det ble født 56 600 barn i 2017, 2 300 færre enn året før. Dette ga et samlet fruktbarhetstall på 1,62 barn per kvinne - det laveste som er målt i Norge noen gang, ifølge SSB.

Det er allerede kjent at bistandsnivået økes. Regjeringen kommer i morgen til å foreslå å bruke 37,8 milliarder kroner på bistand i 2019. Det tilsvarer 1 prosent av bruttonasjonalinntekt og er en økning på 2,5 milliarder kroner sammenlignet med 2018-budsjettet.

- På bistand vet jeg jo at det kommer en positiv økning, tilbake til prosentmålet. Det blir spennende å se om Venstres inntreden i regjeringen gir noen endring i klimapolitikken. Det er noe statsbudsjettet for 2019 vil kunne vise, sier Ropstad.

Endringer i prosessen

2. november holder KrF sitt ekstraordinære landsmøte for å avklare samarbeidsposisjonen framover. Dersom Ropstad får viljen sin, forblir partiet ved Erna Solbergs lest.

Den spesielle situasjon vil likevel innvirke på budsjettforhandlingene. Ropstad tror KrF utsetter presentasjonen av sitt alternative budsjett til etter landsmøtet.

- Dersom landsmøtet peker på Solberg, kan vi kjøre på som tidligere. Dersom det peker på Støre, regner jeg med at partilederne vil snakke sammen først.

Utover dette, tror Ropstad veien framover mot et statsbudsjett for 2019 vil foregå som normalt.

Avventende Ap

Rigmor Aasrud, finanspolitisk talsperson i Ap, avviser overfor Dagbladet at Arbeiderpartiet kommer til å ta forbehold påvente av KrFs veivalg.

- Vi kommer til å jobbe med vårt budsjett som før. Dersom noe skulle skje 2. november som vi må ta stilling til, så gjør vi det da. Foreløpig tenker vi ikke på KrF eller på å sikre vårt alternative budsjett, sier Aasrud til Dagbladet søndag kveld.

Fullstendig skatteprofil og bruk av oljepenger er to av de viktige spørsmålene som foreløpig ikke er besvart, selv om en rekke lekkasjer den siste uka har gitt en pekepinn på regjeringens prioritering av statsfinansene.

For eksempel skrev Dagens Næringsliv lørdag at finansminister Siv Jensen vil øke «aksjerabatten» i formuesskatten fra 20 til 25 prosent. Samme avis meldte regjeringen vil bruke 65 millioner kroner på å gi gunstigere skattebetingelser på pensjonen til selvstendig næringsdrivende.