Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her er Rumsfelds favorittbilder

Ser du hvorfor?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): USAs forsvarsminister, Donald Rumsfeld, viste fram satelittbildet til høyre av Nord-Korea og Sør-Korea til forskere og presse i Pentagon tidligere i uka.

Bildet, som skal være tatt i løpet av uka, viser tydelig hvor stor forskjellen er på de to landene.

Mens Sør-Korea er opplyst om kvelden, kuttes strømmen i Nord-Korea klokka 21 om kvelden. Det eneste opplyste punktet i nord, er hovedstaden Pyongyang, der Kim Jong-il holder hus.

- Bortsett fra bilder av kona og familien min, er dette mitt favorittbilde, sa Rumsfeld.

- Det sier alt. Du ser Sør-Korea, med samme mennesker som i nord og de samme resurssene. Men de har et fritt politisk og økonomisk system.

- Menneskene i nord sulter. Veksten i landet er hemmet. Det er en skam og en tragedie, sa Rumsfeld.

Skal vedta sanksjoner

I dag møtes de fem faste landene i FNs sikkerhetsråd, USA, Russland, Kina, Storbritannia og Frankrike i tillegg til Japan, for å diskutere sanksjoner mot Nord-Korea etter deres angivelige prøvesprengning denne uka.

image: Her er Rumsfelds favorittbilder

USA har jobbet hardt de siste dagene for å få vedtatt en FN-resolusjon om sanksjoner. Men innsigelser fra Russland og Kina har forsinket prosessen, og det er usikkert om Sikkerhetsrådet vil stemme i dag, melder nyhetsbyrået AP.

Det siste forslaget krever at Nord Korea destruerer alle sine kjernefysiske våpen, men utelukker at FN vil gå inn for militære sanksjoner mot landet, etter krav fra Kina og Russland.

USA hindret forslag om et fullstendig forbud mot salg av konvensjonelle våpen til Nord-Korea, FN-resolusjonen foreslår en mindre omfattende embargo, med forbud mot salg av militære kjøretøy, tanks, krigsskip, jagerfly og raketter.

I tillegg er det foreslått forbud mot salg av materiale og utstyr som kan brukes til å lage atomvåpen og resolusjonsforslaget gir alle land lov til å inspisere last som ankommer Nord-Korea.

Usikkerhet

Kina og Russland har foretatt en annen viktig forandring, det står nå at lokale myndigheter skal samarbeide om disse inspeksjonene, fordi de ikke ønsker amerikanske militærskip så nær deres grenser.

Eksperter over hele verden er svært usikre på om Nord-Korea virkelig har sprengt en atombombe, eller om de prøver å skryte på seg en prøvesprengning.

I går meldte amerikanske kilder både at det var funnet radioaktivt materiale som er forenelig med en prøvesprengning og at det ikke var funnet noe som tyder på at det hadde skjedd.

Japan og Sør-Korea har også gjort omfattende undersøkelser, uten å finne spor etter radioaktivitet.

OKTOBER 2006: Dette satelittbildet fra det amerikanske forsvarsdepartementet, viser forskjellen på Nord- og Sør-Korea om kvelden.
DESEMBER 2002: Det lyse feltet som dekker store deler sørøst på bildet, er Sør-Korea. Lysene øverst er fra Kina. Midt i mellom er Nord-Korea.
APRIL 2001: På dette satelittbildet er det heller ikke lys i hovedstaden, Pyongyang.