Krigen i Ukraina:

Her er Russlands atomvåpen

Forskerne antar at de vet mye om hvor de er og hvor mange de har, men hvordan Russlands atomkommando egentlig fungerer, vet man lite om.

ATOMKAPASITET: Missilsystemet Iskander brukes i Russlands krig mot Ukraina. De kan også brukes til å skyte såkalte taktiske atomvåpen. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP / NTB
ATOMKAPASITET: Missilsystemet Iskander brukes i Russlands krig mot Ukraina. De kan også brukes til å skyte såkalte taktiske atomvåpen. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

5977. Det er antallet atomstridshoder man vet finnes i Russland, ifølge Bulletin of the Atomic Scientists siste gjennomgang fra februar 2022.

Dét er antakelig flest i verden. Anslaget for USA er 5428.

- Russland besitter det vi antar er verdens største atomvåpenarsenal, sier doktorgradsstipendiat ved Institutt for forsvarsstudier (IFS), Adelina Trolle Andersen, til Dagbladet.

Forskerne skiller mellom to ulike typer atomvåpen, forklarer hun. På norsk kalles det strategiske og taktiske atomvåpen:

  1. Strategiske atomvåpen er den klassiske atombomba slik man husker det fra filmer laget under den kalde krigen. Store interkontinentale missiler med sprengkraft til å legge byer øde.
  2. Taktiske atomvåpen er derimot mindre, mer mobile men har kortere rekkevidde.

- Russland har prioritert taktiske atomvåpen i større grad enn USA, sier Trolle Andersen.

FORSKER: Adelina Trolle Andersen ved Institutt for forsvarsstudier (IFS). Foto: IFS
FORSKER: Adelina Trolle Andersen ved Institutt for forsvarsstudier (IFS). Foto: IFS Vis mer

Men hvordan fungerer beslutningsprosessen for atomvåpen i Russland? Det vet forskere i Vesten faktisk ikke så veldig mye sikkert om.

- Det er veldig mye vi ikke vet, sier doktorgradsstipendiaten.

Hun utdyper:

- Flere analytikere peker på at de tror det er tre kofferter i Russland. Putin har én, sjefen for generalstaben til hæren, Valerij Gerasimov, har én og forsvarsminister Sergej Sjojgu har én.

Trolle Andersen sier at antakelsen er at to av disse må aktiveres samtidig for å beordre bruk av atomvåpen.

Det er uvisst om én av disse må være presidentens koffert.

TOSPANN: Russlands president Vladimir Putin og forsvarminister Sergej Sjojgu er to av toppene man antar kan beordre bruk av atomvåpen. Foto: AP
TOSPANN: Russlands president Vladimir Putin og forsvarminister Sergej Sjojgu er to av toppene man antar kan beordre bruk av atomvåpen. Foto: AP Vis mer

- Lav sannsynlighet

Etter Russlands invasjon av Ukraina 24. februar, har atomspøkelset tittet fram flere ganger. Prisen på jod-tabletter doblet seg forrige uke. Trolle Andersen tror imidlertid at den reelle sjansen for at Russland vil ta i bruk atomvåpen, er lav.

- De fleste tenker fortsatt at det er ganske lav sannsynlighet for at atomvåpen vil bli tatt i bruk, men den sannsynligheten kan øke selv om den er lav, sier hun.

Verdens atomvåpen

Klikk på diagrammet, eller navnene, for å se fordelingen.

Diagrammet viser fordelingen av verdens kjente atomvåpen. Russland og NATO har til sammen over 90 prosent av våpnene. Land som Kina, Pakistan, India, Israel og Nord-Korea kontrollerer de resterende 10 prosent.


- God innsikt

Postdoktor James Cameron ved Oslo Nuclear Project ved Universitetet i Oslo skiller i likhet med Trolle Andersen mellom strategiske og taktiske atomvåpen. Cameron understreker at de taktiske atomvåpnene ikke bare er «taktiske» i bruk og funksjon.

Ifølge Cameron er de strategiske våpnene bedre regulert enn de taktiske, særlig av de såkalte START-avtalene mellom USA og Russland.

- Det er en begrensning i antallet, men det bedrives også verifisering av våpnene, sier Cameron om de «tradisjonelle» atomvåpnene.

- Særlig USA har god innsikt i dette, både lokasjoner og antall. Det deles informasjon om når utskytningsrampene flyttes, sier han om de strategiske atomvåpnene.

IKKE REGISSØR: James Cameron forsker på atomvåpen og nedrustning ved Oslo Nuclear Project. Må ikke forveksles med navnebror James Cameron, regissøren bak filmer som Titanic og Avatar. Foto: UiO
IKKE REGISSØR: James Cameron forsker på atomvåpen og nedrustning ved Oslo Nuclear Project. Må ikke forveksles med navnebror James Cameron, regissøren bak filmer som Titanic og Avatar. Foto: UiO Vis mer

De taktiske atomvåpnene vet man imidlertid mindre om - og har mindre kontroll over.

- Vi har en ganske god idé om hvor stridshodene oppbevares. Det vi ikke vet, er hvor alle våpensystemene er, sier forskeren.

- Hovedbekymringen med krigen i Ukraina er bruk av taktiske atomvåpen, sier han.

- Den type stridshoder kan settes på en rekke våpensystemer som ballistiske missiler, cruise-missiler. De kan bli fyrt av fra skip, fra lastebiler på bakken og fra fly, utdyper Cameron.

Han mener i likhet med Trolle Andersen at risikoen for bruk av atomvåpen er lav per nå.

- Risikoen for bruk er lav, men den øker, understreker han.

OVERSIKT: FNs insitutt for atom-nedrustning (UNIDIR) holder oversikt over russiske atomstridshoder. Foto: UNIDIR
OVERSIKT: FNs insitutt for atom-nedrustning (UNIDIR) holder oversikt over russiske atomstridshoder. Foto: UNIDIR Vis mer

- Vet ikke

For de som har sett Stanley Kubricks udødelige svarte komedie «Dr. Strangelove» fra 1964 - hvor en paranoid og egenrådig general ene og alene fører til verdens undergang via atomvåpen - har frykten for dårlige kommandolinjer og forvekslinger satt seg i beinmargen.

Cameron forteller at man har liten kjennskap til hvordan kommandolinjene for bruk av taktiske atomvåpen faktisk fungerer i den russiske hæren og det russiske statsapparatet.

- Vi antar at militæret har en del å si her, de har utviklet planene for bruk, sier han.

Kunnskapsgrunnlaget til forskerne er imidlertid begrenset.

- Det vi vet om kommandolinjer og kontroll vet vi fra perioden mot slutten av - og rett etter - den kalde krigen, sier Cameron og legger til:

- Vi vet rett og slett ikke hvilke sikkerhetsmekanismer som gjelder.

«Politisk bekymring»

Det er imidlertid på det politiske plan usikkerheten om de russiske masseødeleggelsesvåpnene gjør seg gjeldende, understreker Cameron videre.

- Den generelle antakelsen er at det russiske forsvaret er veldig profesjonelle når det kommer til disse våpnene og bruk av dem. Det er ikke militæret som er bekymringen, sier han.

Han utdyper:

- Bekymringen er politisk - Vladimir Putin i dette tilfellet.

Russlands president har flere ganger hintet om at han er villig til å bruke atomvåpen for å forsvare Russlands territoriale grenser.

- Vi vet ikke hvor mye av det som er bløff, sier Cameron om Putins atomtrusler.

Forskeren påpeker at Putin har vært uklar når det gjelder Russlands annektering av de fire ukrainske regionene Kherson, Luhansk, Donetsk og Zaporizjzja.

ANNEKTERER OMRÅDER: Vladimir Putin erklærte fredag valgseier i de såkalte folkeavstemningene i fire områder i Ukraina. Vis mer

- Det har blitt mer retorikk om atomvåpen, men samtidig så har han ikke trukket en linje i sanden når det gjelder territoriene Russland nylig annekterte, sier Cameron.

- Dersom atomvåpen brukes i Ukraina … Hva ville responsen vært?

- Ingen har sagt akkurat hvordan de vil reagere, men det ville vært å krysse en grense som ikke har blitt krysset siden slutten av andre verdenskrig for 77 år siden, sier Cameron og legger til:

- Det ville vært en ubeskrivelig umoralsk handling.

Forskeren er klar på at det internasjonale samfunnet må avskrekke Russlands president fra tanken om å trykke på atomknappen.

- Jeg tror nøkkelen for Nato og det internasjonale samfunnet er å sørge for at Russland havner - og vet de havner - i en verre posisjon både militært, politisk og økonomisk dersom de bruker atomvåpen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer