Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her er sakene Huitfeldt må løse

Ekteskap for homofile, deling av fødselspermisjon, likelønn og ny barnelov.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Utfordringene står i kø for Anniken Huitfeldt, som ble utnevnt til barne- og likestillingsminister i statsråd i formiddag.

Huitfeldt har vært en av de heteste favorittene til å ta over som statsråd, helt siden Manuela Ramin-Osmundsen måtte gå av etter bråket rundt utvnevnelsen av barneombudet.

Mer permisjon til far

Forslaget om tredeling av fødselspermisjonen er under heftig debatt i regjeringen. Anniken Huitfeldt er kraftig mot forslaget, som hun mener vil ramme kvinner i lavtlønnsyrker og med lang reisevei til jobb.

- Noen kvinner føler at det er veldig tidlig å starte i full jobb etter åtte måneder. Mange sover lite og synes det er krevende å være i full jobb. Og det er ikke alle som bor så nær jobb at far kan stikke innom i lunsjpausen for amming, sier Huitfeldt.

Hun minner om at man bare får ett års permisjon dersom man velger å få utbetalt 80 prosent lønn. Mange har ikke råd til dette, og med 100 prosent lønn og ni måneders permisjon vil mor da måtte begynne å jobbe allerede etter seks måneder. Huitfeldt mener det er altfor tidlig å tvinge kvinnene tilbake på jobb da. Den nye ministeren er for en jevnere fordeling av permisjonen, men sier det totale antall uker må økes først.

Huitfeldt er dermed på kollisjonskurs med kvinnenettverket i Ap, men statsminister Jens Stoltenberg gikk nylig ut og støttet sin nye minister.

Homofilt ekteskap

image: Her er sakene Huitfeldt må løse

Forslaget om en ny ekteskapslov er også på dagsorden. Regjeringen foreslår at homofile skal få retten til å gifte seg. Den nye loven innebærer også at homofile og lesbiske vil få samme rett til å adoptere som heterofile og enslige. Lesbiske ektefeller vil også kunne få mulighet til assistert befruktning.

Kirkemøtet har gått imot regjeringens forslag til homoekteskap. Men det ligger an til å bli flertall på Stortinget for ny ekteskapslov.

De eneste partiene som er mot homofilt ekteskap er Krf og Frp. I Senterpartiet er representantene fristilt til å stemme som de vil, men motstanden er til dels stor. Kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) gikk nylig ut og støttet homofilt ekteskap.

Dersom den nye ekteskapsloven blir vedtatt vil den gamle partnerskapsloven opphøre.

3 milliarder til kvinnelønn

Likelønnskommisjonen leverte nylig sin innstilling til regjeringen og er en annen viktig sak på Huitfeldts bord. De foreslår blant annet at regjeringen bidrar med 3 milliarder kroner for å gi kvinnedominerte yrker i offentlig sektor et lønnsløft.

I tillegg anbefaler de en tredeling av foreldrepermisjonen og tariffestet rett til lønnstillegg for foreldre som tar ut foreldrepermisjon.

Forslag om delt omsorg

Forslaget om at delt bosted skal være normalen for barn etter skilsmisser - og nedfelt som ny hovedregel i barneloven - har skapt voldsom debatt både i det politiske liv og i fagmiljøene. Tidligere statsråd Karita Bekkemellem gikk inn for dette.

Regjeringen satte i fjor ned et utvalg som skal vurdere foreldreansvar, bosted og samvær etter samlivsbrudd. Barneombud Reidar Hjermann har gått sterkt imot at delt bosted skal være hovedreglen i en ny barnelov.

Utvalget er ventet å legge fram sine anbefalinger i mai. Ikke minst fagmiljøene er spente på hva den nye barneministeren mener om dette temaet. Mange hevder dette ikke er til barnets beste, og at det vil føre til enda flere rettsaker.

Erstatte Hjermann?

En annen stor oppgave som venter den nye statsråden er å utnevne nytt barneombud. Huitfeldt må avgjøre om Reidar Hjermann skal få fortsette eller om han skal erstattes. Som kjent trakk det nyutnevnte barneombudet Ida Hjort Kraby seg samme dag som Manuela Ramin-Osmundsen gikk av.

I tillegg mener flere stortingsrepresentanter, blant dem leder av Aps kvinnenettverk, Gunn Karin Gjul, at Huitfeldt må se nærmere på barnevernet.

BLE MØTT AV SLEKTA: Anniken Huitfeldt hilser på sin lille niese Sissel på Slottsplassen i formiddag, etter at Huitfeldt i statsråd ble utnevnt til barne- og likestillingsminister.
503 Service Unavailable
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media